Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΗ Μεγάλη Βρετανία θα επιβάλλει τέλος εισόδου σε ταξιδιώτες
Τέλη Εισόδου σε ταξιδιώτες

Η Μεγάλη Βρετανία θα επιβάλλει τέλος εισόδου σε ταξιδιώτες

Αεροδρόμιο

Η Μεγάλη Βρετανία εισάγει χρέωση εισόδου για τους ταξιδιώτες με το σύστημα Ηλεκτρονικής Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ETA). Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται παγκοσμίως. Μάθετε για τα τέλη εισόδου σε άλλες χώρες και τον ρόλο τους στη διαχείριση του τουρισμού και την υποστήριξη της βιωσιμότητας.

Καθώς τα διεθνή ταξίδια γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο επιβάλλουν τέλη εισόδου για να διαχειριστούν τη ροή των τουριστών και να δημιουργήσουν έσοδα. Ακολουθώντας τα βήματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται να εισαγάγει το δικό της σύστημα εισόδου, γνωστό ως Electronic Travel Authorisation (ETA). Η ETA θα απαιτεί από τους ταξιδιώτες, συμπεριλαμβανομένων των πολιτών των ΗΠΑ και της ΕΕ που δεν χρειάζονται θεώρηση για να εισέλθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, να λάβουν έγκριση και να καταβάλουν μια χρέωση.

Τα συστήματα απαλλαγής από θεώρηση έχουν εφαρμοστεί για κάποιο διάστημα, με σκοπό να απλουστεύσουν τις διαδικασίες ταξιδιού για τους δικαιούχους. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν εφαρμόσει το Electronic System for Travel Authorization (ESTA), μια άδεια 21 δολαρίων που ισχύει για δύο χρόνια. Η Ευρώπη ακολουθεί με την εισαγωγή του European Travel Information and Authorisation System (ETIAS) το 2024, με μια χρέωση 7 ευρώ, το οποίο θα ισχύει για τρία χρόνια.

Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου, η ETA θα κοστίζει 10 λίρες και θα ισχύει για δύο χρόνια. Αν και αυτή η χρέωση μπορεί να φαίνεται συγκρίσιμη με το κόστος μιας μερίδας fish & chips, θέτει την πρόσβαση σε αξιοθέατα του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ο Πύργος του Λονδίνου και το Κάστρο του Εδιμβούργου, ως πιο ακριβή από την είσοδο σε εμβληματικά μνημεία όπως ο Πύργος του Άιφελ, το Κολοσσαίο, και η Ακρόπολη συνδυασμένα.

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να εισαγάγει το σύστημα ETA έως το τέλος του 2024, με τους πολίτες των ΗΠΑ και της ΕΕ, μεταξύ άλλων, να είναι οι αρχικοί συμμετέχοντες. Το Κατάρ θα είναι η πρώτη χώρα που θα ενταχθεί στο σύστημα μέχρι το τέλος του έτους, δίνοντας τις πρώτες ενδείξεις για τον τρόπο λειτουργίας της ETA και τις επιπτώσεις της στους ταξιδιώτες.

Ενώ η εισαγωγή της Μεγάλης Βρετανίας σε ένα τέλος εισόδου είναι σημαντική, δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση. Πολλές χώρες έχουν ήδη εφαρμόσει ή προγραμματίζουν να εφαρμόσουν παρόμοιες χρεώσεις για τους εισερχόμενους ταξιδιώτες. Για παράδειγμα, η Ταϊλάνδη θα εφαρμόσει ένα τέλος εισόδου έως και 300 μπατ (περίπου 9 δολάρια) για όλους τους διεθνείς επισκέπτες, ανεξαρτήτως προέλευσης, από τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων θα περιλαμβάνουν μια χρέωση 300 μπατ, ενώ αυτοί που φθάνουν με λεωφορείο, τρένο ή πλοίο θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 150 μπατ ($4).

Διάφορες χώρες έχουν χρησιμοποιήσει αυτά τα τέλη εισόδου για να χρηματοδοτήσουν τη διαχείριση των τουριστικών πόρων και να παρέχουν ασφάλεια ατυχημάτων για τους τουρίστες. Η Νέα Ζηλανδία εισήγαγε μια χρέωση 35 νεοζηλανδικών δολαρίων (περίπου 22 δολάρια ΗΠΑ) για τους επισκέπτες το 2019, ενώ η Ιαπωνία εισήγαγε, δύο χρόνια αργότερα, τον φόρο “sayonara tax” ύψους 1.000 γιεν (7 δολάρια) για τους αναχωρούντες τουρίστες. Στο Μπαλί, της Ινδονησίας, οι ξένοι τουρίστες πληρώνουν μια τοπική φορολογία ανάπτυξης ύψους 10 δολαρίων, ενώ η Γαλλία επιβάλλει το “Taxe de Sejour”, που απαιτεί από τους ενήλικους τουρίστες να πληρώσουν 5,71 δολάρια την ημέρα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ορισμένες Πολιτείες επιβάλλουν φόρους κατοχής στις κρατήσεις ξενοδοχείων.

Συγκριτικά, το Μπουτάν ξεχωρίζει με τα υψηλά τουριστικά τέλη που έχει επιβάλλει. Τον Σεπτέμβριο, η χώρα αντικατέστησε το ημερήσιο τέλος εισόδου των 200-250 δολαρίων με ένα Τέλος Βιώσιμης Ανάπτυξης ύψους 200 δολαρίων, περιλαμβάνοντας επιπρόσθετα έξοδα για φαγητό, διαμονή, μεταφορές και άλλες υπηρεσίες που προηγουμένως περιλαμβάνονταν στο πακέτο.

Καθώς ο παγκόσμιος τουριστικός τομέας συνεχίζει να εξελίσσεται, τα τέλη εισόδου γίνονται όλο και πιο συνηθισμένα μέσα για τη διαχείριση των τουριστικών ροών, τη δημιουργία εσόδων και την υποστήριξη πρακτικών βιώσιμου τουρισμού. Η ETA του Ηνωμένου Βασιλείου, μαζί με παρόμοια συστήματα παγκοσμίως, στοχεύει να επιτύχει έναν ισορροπημένο συνδυασμό ανάμεσα στη διευκόλυνση των ταξιδιών και την υιοθέτηση μέτρων για την μακροπρόθεσμη διατήρηση και διαχείριση των τουριστικών πόρων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024