Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικές ΤάσειςΜαχαίρι στις διακοπές και στα έξτρα έξοδα βάζουν οι Βρετανοί
Βρετανική αγορά

Μαχαίρι στις διακοπές και στα έξτρα έξοδα βάζουν οι Βρετανοί

Όλο και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα στον Βρετανικό τύπο σχετικά με την αύξηση των επιτοκίων και των τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη μείωση του κόστους των διακοπών.

Οι Βρετανοί καταναλωτές θα αψηφήσουν την φετινή οικονομική ύφεση και θα συνεχίσουν να ξοδεύουν αυτό το καλοκαίρι, όμως οι διακοπές τους θα εστιαστούν σε κοντινές περιοχές, ή μεσαία απόστασης από το Ηνωμένο Βασίλειο ή και ίσως και στις κρουαζιέρες σίγουρα όχι όμως σε μεγάλες αποστάσεις.

Εν μέσω αυξανόμενων δαπανών στεγαστικών δανείων και επίμονων ρυθμών πληθωρισμού, οι Βρετανοί ήδη ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους για ταξίδια στο εξωτερικό ιδίως όσο ακόμα κρατά η μετά πανδημική περίοδος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τελευταία έκθεση καταναλωτικών δαπανών της Nationwide Building Society, Nationwide’s Spending Report, υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές θα «προσέχουν στον αέρα» και θα ξοδεύουν σχεδόν 1.500 λίρες στις διακοπές τους φέτος.

Η Nicki Tempest-Mitchell, διευθύντρια πωλήσεων και μάρκετινγκ της Barrhead Travel, είπε στο Agenda 2023 Summer Breakfast του TTG προχθές ότι το σκωτσέζικο πρακτορείο γνώρισε ένα καλό «φαινομενικό όμως» ξεκίνημα αυτή την χρονιά. «Από τον Ιανουάριο, διαπραγματευόμαστε σε επίπεδα ρεκόρ», είπε στους συνέδρους. Όπως είπε αυτό οφείλεται στην άνοδο των κρατήσεων για εκδρομές premium σε προορισμούς όπως ο Καναδάς, καθώς και σε πακέτα διακοπών και κρουαζιέρες. Ωστόσο, ο διευθύνων σύμβουλος της Elman Wall, Jonathon Wall, προειδοποίησε ότι προκλήσεις όπως το τρέχον οικονομικό κλίμα και τα συνεχιζόμενα ζητήματα της αύξησης των επιτοκίων κυρίως των στεγαστικών δανείων εξακολουθούν να φρενάρουν τα μεγάλα ταξίδια, παρά το δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς.

Ωστόσο, η έκθεση Nationwide’s Spending Report προειδοποίησε ότι το 42% των καταναλωτών μειώνει το κόστος των φετινών διακοπών. Διαπιστώθηκε ότι το 38% έμενε στο Ηνωμένο Βασίλειο αντί να φύγει στο εξωτερικό, με το 28% να μεταπηδά σε ημιδιατροφή αντί για all inclusive για εξοικονόμηση χρημάτων. Ένα άλλο 26% δήλωσε ότι επέλεξε τις κοντινές και όχι τις μεγάλες αποστάσεις, ενώ το 22% μείωσε τον αριθμό των εκδρομών κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Το Nationwide’s Spending Report είναι μια μηνιαία ανάλυση σχεδόν 241 εκατομμυρίων συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, πιστωτικές κάρτες και πάγιες χρεώσεις. Αποκάλυψε ότι περίπου 8,84 δισεκατομμύρια λίρες δαπανήθηκαν συνολικά τον Μάιο, σημειώνοντας αύξηση 5% σε ετήσια βάση, αλλά είπε ότι αυτό ήταν εν μέρει «αποτέλεσμα της αύξησης των τιμών».

Ο Mark Nalder, διευθυντής στρατηγικής πληρωμών και απόδοσης της Nationwide, δήλωσε: «Παρά τις πιέσεις κόστους ζωής, πολλοί καταναλωτές εξακολουθούν να θέλουν να απολαύσουν καλοκαιρινές διακοπές με την οικογένειά τους. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά στις δαπάνες των διακοπών τους, καθώς τα νοικοκυριά επιλέγουν διαμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ταξίδια μικρών αποστάσεων αντί για μεγάλες αποστάσεις, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το κόστος».

Η συνολική δαπάνη για ταξίδια τον Μάιο του 2023 έφτασε τα 127,6 εκατομμύρια λίρες, σημειώνοντας αύξηση 4% σε ετήσια βάση και 4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Ο αριθμός των συναλλαγών, 13,7 εκατομμύρια, αυξήθηκε 10% σε ετήσια βάση και 5% σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2023. Όμως είναι πολύ σημαντικό ότι τα στοιχεία σε εθνικό επίπεδο δείχνουν ότι οι πληρωμές στεγαστικών δανείων αυξάνονται κατά 15% από έτος σε έτος, αλλά οι άλλοι λογαριασμοί μειώθηκαν κατά 23% σε σύγκριση με τον Απρίλιο. Οι πληρωμές για υπηρεσίες κοινής ωφέλειας παραμένουν κατά 16% υψηλότερες από τον Μάιο του 2022.

Το TravelDailyNews μιλώντας με ανθρώπους του τουρισμού στη Κρήτη διαπίστωσε ότι οι αφίξεις είναι αυξημένες σε σχέση με την περσινή χρονιά, αλλά οι πληρότητες στα ξενοδοχεία είναι κάτω λόγω μεγαλύτερης διασποράς και μικρότερης παραμονής ανά άφιξη. Επίσης, τα έσοδα φαίνονται να είναι αυξημένα λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών, όταν και τα έξοδα είναι επίσης αυξημένα. Επίσης, διασταυρώσαμε ότι οι πελάτες δεν είναι διατεθημένοι να ξοδέψουν μεγάλα ποσά σε έξτρα παροχές όπως μαγαζιά εκτός ξενοδοχείου, ή και εκδρομές στη τριγύρω περιοχή.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024