Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕνημέρωση των εκπροσώπων της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας
Συναντήσεις

Ενημέρωση των εκπροσώπων της Ένωσης Μαρινών Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Με στόχο την ενημέρωση Ένωσης Μαρινών Ελλάδας για τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ώστε σύντομα να υποβάλουν έργα προς χρηματοδότηση.

Με θέμα «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας» πραγματοποιήθηκε ενημερωτική Ημερίδα της Ένωσης Μαρινών Ελλάδος (Ε.ΜΑ.Ε.) υπό την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Το «παρών» έδωσαν κορυφαία στελέχη που δραστηριοποιούνται στη ναυτιλία και τον τουρισμό,  ειδικότερα δε τον θαλάσσιο τουρισμό και τις μαρίνες.

Ο Πρόεδρος της Ε.ΜΑ.Ε. κ. Σταύρος Κατσικάδης χαιρέτησε την εκδήλωση υπογραμμίζοντας τη συμβολή των μαρινών και των τουριστικών λιμένων στην τουριστική ανάπτυξη αλλά και ευρύτερα στην εθνική οικονομία. Στη συνέχεια μεταξύ άλλων δήλωσε: «Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους συμμετέχοντες ότι σημαντικές επιτυχίες της Ένωσης όπως ο ν.4070/2012, ο ν.4179/2013, η κατάργηση της έγκρισης τιμοκαταλόγων με υπουργική απόφαση, η απλούστευση αδειοδότησης τουριστικών λιμένων, οι υπηρεσίες one stop shop του Υπουργείου Τουρισμού κ.α. είχαν υλοποιηθεί επί Υπουργίας της κας Όλγας Κεφαλογιάννη,  με τη συνεργασία της Ένωσης. Δέκα χρόνια μετά, θεωρώ ότι επανήλθε ο κατάλληλος άνθρωπος στο Υπουργείο και έχουμε την ελπίδα ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε πάλι σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του κλάδου μας στο διάστημα που θα συνεργαστούμε.»

Η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις βασικές παρεμβάσεις που προωθεί το Υπουργείο για τους τουριστικούς λιμένες και χρηματοδοτούνται  από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με επίκεντρο:

  • την ενεργειακή/πράσινη αναβάθμιση των υποδομών
  • τη βελτίωση της προσβασιμότητας των εγκαταστάσεων και
  • την ψηφιοποίηση των υπηρεσιών των τουριστικών λιμένων

Η Υπουργός δήλωσε στην ομιλία της προς τα μέλη της Ε.ΜΑ.Ε. ότι το Υπουργείο Τουρισμού στοχεύει στην ολοκληρωμένη ενίσχυση του κλάδου μέσα από τις εξής ενέργειες:

  • Δημοσίευση διακήρυξης με αντικείμενο την εκπόνηση μελετών ωρίμανσης ήδη χωροθετημένων λιμένων, οι οποίοι βρίσκονται υπό την διαχείριση φορέων που δεν έχουν την τεχνική και οικονομική ικανότητα να προχωρήσουν στα αναγκαία βήματα για την κατασκευή και λειτουργία τους.
  • Χρηματοδότηση για την ανάπτυξη ψηφιακής πλατφόρμας με στόχο την καταγραφή, διαχείριση και απεικόνιση του συνόλου των θαλάσσιων τουριστικών υποδομών της χώρας.
  • Δημοσίευση πρόσκλησης από 25 Οκτωβρίου 2023 των κρατικών ενισχύσεων, η οποία αφορά στην υποβολή προτάσεων από δικαιούχους φορείς με στόχο την ένταξη στο πρόγραμμα «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων». Η πρόσκληση αποτελεί τη μεγαλύτερη από πλευράς ύψους χρηματοδοτική ενίσχυση ολόκληρου του χαρτοφυλακίου του Ταμείου Ανάκαμψης που θα υλοποιηθεί από το Υπουργείο Τουρισμού.  Συγκεκριμένα το ύψος των ενισχύσεων ξεπερνά τα 139 εκ. ευρώ ενώ το ύψος των κινητοποιημένων ιδιωτικών επενδυτικών όρων αναμένεται να φτάσει τα 264 εκ. ευρώ.

Η κ. Χριστίνα Θεοδωρίδη, Υπεύθυνη του Έργου «Αναβάθμιση Τουριστικών Λιμένων» παρουσίασε αναλυτικά το έργο. Ακολούθησε συζήτηση και ερωτήσεις μεταξύ των  μελών της Ε.ΜΑ.Ε. και της κας Θεοδωρίδη.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024