Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΗ Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάλλει τη λειτουργία του ETIAS για το 2025
Ευρωπαϊκή Ένωση

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναβάλλει τη λειτουργία του ETIAS για το 2025

Η εφαρμογή του ETIAS μπορεί να συμβεί μόνο 5-6 μήνες μετά την έναρξη του EES, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδίων (European Travel Information and Authorization System – ETIAS) αναβλήθηκε από τα μέσα του 2024 έως περίπου τον Μάιο του 2025. Η αναβολή οφείλεται σε άλλη μια καθυστέρηση στην έναρξη λειτουργίας του Συστήματος Εισόδου/Εξόδου (EES), που αποτελεί άλλο ένα μέτρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ασφάλεια των συνόρων.

Συγκεριμένα, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε: “Ελπίζαμε αρχικά ότι το EES θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το τέλος αυτού του έτους ή, το αργότερο, στις αρχές του επόμενου. Λόγω απρόβλεπτων καθυστερήσεων, έχει καταστεί προφανές ότι αυτό το χρονοδιάγραμμα δεν είναι εφικτό. Ως αποτέλεσμα, η εφαρμογή του ETIAS έχει επαναπρογραμματιστεί για τον Μάιο του 2025, με δυνατότητα περαιτέρω αναβολής”.

Το ETIAS, όταν τεθεί σε ισχύ, θα επιτρέπει σε υπηκόους κρατών που απαλλάσσονται από την υποχρέωση βίζα να εισέρχονται σε έδαφος εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης / Χώρου Schengen για βραχυπρόθεσμες διαμονές (συνήθως για 90 ημέρες, εντός περιόδου 180 ημερών). Η εξουσιοδότηση ETIAS θα συνδέεται με το διαβατήριο ενός ταξιδιώτη και θα ισχύει για τρία χρόνια ή μέχρι τη λήξη του διαβατηρίου – όποιο από τα δύο συμβεί πρώτο. Όταν ένας ταξιδιώτης αποκτήσει νέο διαβατήριο, θα πρέπει επίσης να λάβει νέα ταξιδιωτική εξουσιοδότηση ETIAS.

Η εξουσιοδότηση θα κοστίσει 7 ευρώ και σε γενικές γραμμές θα χρειάζονται μόνο μερικά λεπτά για να ολοκληρωθεί, αν και η όλη διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν ένας ταξιδιώτης χρειαστεί να παράσχει πρόσθετες πληροφορίες, η επεξεργασία μπορεί να διαρκέσει έως και έναν μήνα. Όσοι είναι κάτω των 18 ετών ή άνω των 70 ετών δε θα χρειαστεί να πληρώσουν για την απόκτησή της.

Από την άλλη μεριά, το EES είναι ένα αυτοματοποιημένο σύστημα IT για την εγγραφή εκτός ΕΕ πολιτών που ταξιδεύουν για σύντομη διαμονή, κάθε φορά που διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορα ευρωπαϊκών χωρών χρησιμοποιώντας το σύστημα. Το EES αντικαθιστά τη σφράγιση διαβατηρίων και αυτοματοποιεί τις διαδικασίες συνοριακού ελέγχου, καθιστώντας τα ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες που χρησιμοποιούν το EES πιο αποτελεσματικά για τον ταξιδιώτη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024