Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΆρθραΠαγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Έμφαση στις επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον σε όλο τον κόσμο
Άρθρα

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023: Έμφαση στις επενδύσεις για ένα βιώσιμο μέλλον σε όλο τον κόσμο

Με διάφορες εκδηλώσεις γιορτάζεται η Παγκόσμια Μέρα Τουρισμού σε όλο τον κόσμο, αλλά και στην Ελλάδα.

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού: Η ημερομηνία της 27ης Σεπτεμβρίου σηματοδοτεί την ημέρα που υπογράφηκε το Καταστατικό του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, το 1980 και αποτελεί  ευκαιρία να γιορταστεί ο ζωτικός ρόλος του κλάδου στην προώθηση της ειρήνης και της ευημερίας καθώς οι παγκόσμιες περιοχές του UNWTO φιλοξενούν εναλλάξ κάθε χρόνο τους επίσημους αυτούς εορτασμούς, με θεματικό και χρονικό συντονισμό.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023 έχει ως θεματικό άξονα τον ‘Τουρισμό και τις Πράσινες Επενδύσεις’. Γιορτάζεται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου ο UNWTO θα παρουσιάσει το Παγκόσμιο Πλαίσιο Επενδύσεων στον Τουρισμό και θα διοργανώσει μια σειρά από πάνελ υψηλού επιπέδου με επίκεντρο τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που περιβάλλουν τις επενδύσεις στον τουρισμό. Στους επίσημους εορτασμούς της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού θα ανακοινωθούν επίσης οι νικητές του εναρκτήριου Διαγωνισμού UNWTO Women in Tech Startup για τη Μέση Ανατολή.

Ο Γενικός Γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili έχει δηλώσει σχετικά: “Ο τουρισμός δεν ήταν ποτέ πιο σημαντικός για τις οικονομίες μας ή για τις κοινωνίες μας. Οι δυνατότητές του είναι τεράστιες. Έτσι, αυτήν την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, γιορτάζουμε την ικανότητα του τουρισμού να οδηγεί την ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη ζωτική ανάγκη για επενδύσεις για να διασφαλιστεί ότι αυτή η ανάπτυξη είναι χωρίς αποκλεισμούς και βιώσιμη». Επενδύσεις για:

  • Τους Ανθρώπους (επενδύοντας στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες),
  • Τον Πλανήτη(επενδύοντας σε βιώσιμες υποδομές και επιταχύνοντας τον πράσινο μετασχηματισμό)
  • Την Ευημερία (επενδύοντας στην καινοτομία, την τεχνολογία και την επιχειρηματικότητα).

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2023 αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη γιορτή μέχρι στιγμής. Ο UNWTO θα υποδεχθεί εκπροσώπους από περισσότερα από 100 κράτη μέλη του, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 50 Υπουργών Τουρισμού. Μαζί τους θα είναι εκπρόσωποι υψηλού επιπέδου από τον ιδιωτικό τομέα του τουρισμού, τόσο από την περιοχή της Μέσης Ανατολής όσο και παγκοσμίως.

Φέτος, η Παγκόσμια Ημέρας Τουρισμού στην  Ελλάδα γιορτάζεται στην Έδεσσα υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Ο Δήμος  Έδεσσας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Έδεσσας, διοργανώνουν στις 27 Σεπτεμβρίου 2023, στο Πάρκο Καταρρακτών, εκδηλώσεις προς εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού με θέμα: «Άνθρωποι, Περιβάλλον, Ευημερία».

Ο Τουρισμός αποτελεί ένα από τα εργαλεία βιώσιμης ανάπτυξης στην εποχή μετά την επιδημιολογική κρίση, μιας και ο κόσμος έχει ανάγκη την εκδρομή και το ταξίδι. Ο δήμαρχος Έδεσσας κος Γιάννης Μουράτογλου και η πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Έδεσσας κα Νατάσα Ιατρίδου θα εγκαινιάσουν την νέα EdessaCityCard στην νέα ψηφιακή της εποχή.

θα λειτουργήσουν τα εξής εργαστήρια για τις σχολικές μονάδες που θα δηλώσουν έγκαιρα συμμετοχή :

1-Προσέχω τον προορισμό – Μαθαίνω να καλωσορίζω επισκέπτες – Πράσινες Επενδύσεις – Δεξιότητες 4 Εποχές. – Info (Κατερίνα Δέλλιου, Δρ. Ευάγγελος Κυριακού),

2-Εκπαιδεύομαι στον Τουρισμό – Καταρράκτες (Θανάσης Δερμετζόπουλος από το Μητροπολιτικό Κολλέγιο),

3-Τουρισμός & Γεύσεις (Λίζα Ξενίδου) – Μύλος Γεύσης,

4-EdessaCityCard το απόλυτο εργαλείο – (Νανά Ντινοπούλου) Μύλος Σαλαμπάση (Live σε FB/YT) & Πουλιά & Περιβάλλον στον Υδροβιότοπο Αγρα-Βρυτών-Νησίου (Σκούλη Ειρήνη),

5-Νερό & Επισκέπτες (Χρήστος Θωμάς) – Μύλος Νερού,

6-Γίνε σε 24 ώρες Επιχειρηματίας Φιλοξενίας με Πράσινες Επενδύσεις – (Καλλισθένη Λαζοπούλου) Μύλος Ορυκτών,

7-Μουσική & Προορισμός – (Λάκης Σαμαράς) Πολιτιστικό Κέντρο,

8-Βαρόσι 3000 χρόνια Ταξιδευτές στην Έδεσσα (Μαρία Κωσταντινίδου) – Βαροσιώτικο Αρχοντικό,

9-Προσκυνηματικές Περιηγήσεις στους Δρόμους του Μεταξιού (π.Χριστόδουλος Παπακώστας) – Παλιό Παρθεναγωγείο,

10-Καταρράκτες Έδεσσας – Info Center – Waterfalls Certificate Party (Βαλεντίνα Πέτσου), Οδηγοί Περιβάλλοντος :Ευαγγελία Γάτσου, Κώστας Γιάγκος, Βαλεντίνα Πέτσου, Ευαγγελία Τζούλη & άλλοι εθελοντές.

Την ομάδα συντονίζει ο Δρ. Ευάγγελος Κυριακού υπεύθυνος τουρισμού της Έδεσσας και ειδικός διαχείρισης προορισμών. Όλοι οι επισκέπτες, λόγω της ημέρας μπορούν να προμηθευτούν δωρεάν την κάρτα πόλης της Έδεσσας. Για όσους δεν μπορούν να προσέλθουν στην γιορτή, θα γίνουν ζωντανές αναμεταδόσεις των γεγονότων στην ιστοσελίδα www.edessacity.gr.

Επιστημονική Συντάκτρια - TravelDailyNews Greece & Cyprus | + Άρθρα

Η Γιώτα Μοσχοπουλίδου είναι πτυχιούχος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Απόφοιτη Μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με επιστημονική κατεύθυνση “Τουρισμός και Περιφερειακή Ανάπτυξη”.

Δραστηριοποιείται ως Επιστημονική Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης, με πολυετή εμπειρία στο φάσμα του τουριστικού γίγνεσθαι και εξειδίκευση στο Τουριστικό Μάρκετινγκ και την Περιφερειακή Ανάπτυξη.

Ως επιστημονική συντάκτρια του TravelDailyNews αρθρογραφεί πάνω σε θέματα Ανάπτυξης/Βιωσιμότητας/Καινοτομίας- Τεχνολογίας/Εναλλακτικών Μορφών και Πολιτισμού. Είναι υπεύθυνη για τις βιβλιοπαρουσιάσεις του επιστημονικού κλάδου του τουρισμού.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024