Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕΞΑΑΑ: «Οι Πέτρες Μιλούν 2023», στην Ακαδημία Πλάτωνος
Πολιτιστικές εκδηλώσεις

ΕΞΑΑΑ: «Οι Πέτρες Μιλούν 2023», στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο φετινός κύκλος της πολιτιστικής δράσης της ΕΞΑΑΑ, τα θεατρικά δρώμενα «Οι Πέτρες Μιλούν 2023», στην Ακαδημία Πλάτωνος

Ο τελευταίος «φθινοπωρινός» κύκλος της δράσης της ΕΞΑΑΑ οι «Πέτρες Μιλούν 2023» στο πάρκο της Ακαδημίας του Πλάτωνα ολοκληρώθηκε χαρίζοντας στους επισκέπτες της πόλης μια μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν το κύρος και τη λάμψη της αρχαιοελληνικής φιλοσοφίας σε έναν από τους χώρους όπου αυτή «γεννήθηκε».

Ως γνωστόν, η Ακαδημία ιδρύθηκε γύρω στο 387 π.Χ. από τον Πλάτωνα, μετά το πρώτο ταξίδι του (398-390 π.Χ.) στη Σικελία. Βρισκόταν σε ένα άλσος της Ακαδήμειας, δυτικού προαστίου των Αθηνών (κοντά στον Ίππιο Κολωνό, δίπλα στον Κηφισό ποταμό), αφιερωμένου στον Αθηναίο ήρωα Ακάδημο, από το όνομα του οποίου και προήλθε η ονομασία της. Πρόκειται για την πιο ξακουστή από τις φιλοσοφικές σχολές της αρχαίας Αθήνας, την πρώτη «πανεπιστημιακή» σχολή στον κόσμο και, κατά κοινή ομολογία, τη γενέτειρα του δυτικού πολιτισμού και της σύγχρονης φιλοσοφικής σκέψης. Ο Πλάτων δίδαξε στο Άλσος της Ακαδήμειας από το 387 π.Χ. μέχρι το 347 π.Χ. που πέθανε. Το Γυμνάσιο ιδρύθηκε τον 6ο αι. π.Χ., σχεδόν ταυτόχρονα με τις άλλες δύο σχολές της Αρχαίας Αθήνας, το Λύκειο και το Κυνόσαργες. Η Σχολή του Πλάτωνα λειτούργησε για χίλια περίπου χρόνια, γνωρίζοντας μεγάλη ακμή ιδίως με τους λεγόμενους Νεοπλατωνικούς φιλόσοφους, έως το 529 μ.Χ., όταν με διάταγμα του αυτοκράτορα Ιουστινιανού έκλεισαν για πάντα όλα τα εκπαιδευτικά κέντρα της Αθήνας, ορίζοντας έτσι το πραγματικό τέλος του αρχαίου κόσμου.

Λίγα λόγια για τη δράση

Η πολιτιστική δράση «Οι πέτρες μιλούν» διοργανώνεται για τέταρτη χρονιά από την Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής & Αργοσαρωνικού επιδιώκοντας να φέρει τους επισκέπτες της Αθήνας σε επαφή με το πνεύμα της αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους σε σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία της πόλης. Ο λόγος σπουδαίων ποιητών, φιλοσόφων και ιστορικών, όπως ο Όμηρος, ο Πλάτωνας, ο Αριστοτέλης, ο Σοφοκλής, ο Αριστοφάνης, και ο Θουκυδίδης ακούγεται από νέους ηθοποιούς σε ένα είδος θεατρικών δρώμενων, σκηνοθετημένων ειδικά για τις απαιτήσεις του εκάστοτε χώρου από την διακεκριμένη σκηνοθέτιδα Έφη Θεοδώρου. Έτσι, συνδυάζοντας τα μοναδικά ιστορικά μνημεία της πρωτεύουσας με τη διαχρονική αξία των κλασσικών κειμένων, καλλιεργείται και επιτυγχάνεται η ενίσχυση του Πολιτιστικού Τουρισμού.

Οι θεατρικές περφόρμανς παρουσιάζονται σε τρεις διαφορετικές γλώσσες (Νέα Ελληνικά, Αγγλικά, Γαλλικά), συνοδεία «ζωντανής» μουσικής.

Το όλο εγχείρημα έχει καθαρά μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, χωρίς εισιτήριο ή άλλη υποχρέωση, με ελεύθερη παρακολούθηση από όλους. Το μόνο όφελος είναι η πολιτιστική ανάδειξη και τουριστική ανάπτυξη της Αθήνας.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024