Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΜείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από την 1η Αυγούστου
Εστίαση

Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από την 1η Αυγούστου

Το σχέδιο μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση από το 23 στο 13% προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή, μέχρι να καταστεί σαφές εάν το μέτρο αποδίδει ή όχι. Θα υπάρχει διπλή αναγραφή τιμής στους τιμοκαταλόγους (η παλιά τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και η νέα τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 13%).

Το αμέσως προσεχές διάστημα αναμένεται να ολοκληρωθεί η συζήτηση μεταξύ της “τρόικας” και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για τη μείωση του συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 13%, ώστε ο νέος συντελεστής να εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου. Τις τελευταίες ημέρες τεχνικά κλιμάκια της τρόικας και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης εργάζονται επί των λεπτομερειών για την προώθηση της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση. Ακόμα δεν έχει ληφθεί η οριστική απόφαση, αλλά όλα δείχνουν ότι οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε συμφωνία.

Για να διασφαλιστεί ότι η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ θα “περάσει” στους καταναλωτές εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρχει διπλή αναγραφή τιμής. Δηλαδή, στους τιμοκαταλόγους των καταστημάτων να υπάρχει η παλιά τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 23% και η νέα τιμή με συντελεστή ΦΠΑ στο 13%. Υπενθυμίζεται ότι παράγοντες του κλάδου της εστίασης έχουν διαμηνύσει ότι επειδή είχαν ενσωματώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ, τώρα δεν προτίθενται να μειώσουν τις τιμές, από τη στιγμή που το μέτρο εφαρμοστεί.

Το σχέδιο προβλέπει την πιλοτική εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή (πιθανότατα για 4 με 6 μήνες), μέχρι να καταστεί σαφές εάν το μέτρο αποδίδει ή όχι. Μάλιστα, κάθε μήνα αναμένεται να γίνεται έλεγχος σχετικά με τα έσοδα που έχουν εισπραχθεί, με το εάν έχει αυξηθεί ή όχι η κατανάλωση και εν γένει εάν η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση οδηγεί σε καλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα και σε βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην αγορά, σε σύγκριση με το ισχύον καθεστώς. Από τα αποτελέσματα των μηνιαίων αυτών ελέγχων θα εξαρτηθεί στο τέλος της περιόδου πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου και το εάν ο μειωμένος συντελεστής θα ισχύσει μόνιμα ή όχι.

Προσωπική επιτυχία του πρωθυπουργού αποτελεί η συμφωνία Κυβέρνησης – Τρόικα για τη μείωση του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% από 1ης Αυγούστου 2013, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Ανδρεάδης. “Αποτελεί ουσιαστικό αναπτυξιακό μέτρο που θα οδηγήσει στην μείωση της ανεργίας, στην τόνωση του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΤΕ θα συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις, ώστε η μείωση αυτή να περάσει άμεσα στον τελικό καταναλωτή και όλοι να εκδίδουν αποδείξεις. Εφ’όσον μετά την εφαρμογή του μέτρου, τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ εστίασης εξελιχθούν θετικά, πράγμα το οποίο είμαι βέβαιος ότι θα συμβεί, θα πρέπει να εξετασθούν αντίστοιχες μειώσεις σε όλο το τουριστικό πακέτο, αλλά και στην ακτοπλοΐα”, συμπλήρωσε ο κ. Ανδρεάδης.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024