Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΗ Αίγυπτος αδειάζει από τουρίστες
Προορισμός

Η Αίγυπτος αδειάζει από τουρίστες

Αλαλούμ στα αεροδρόμια της Αιγύπτου, καθώς την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν μόνο οκτώ από τις αρχικά 29 προγραμματισμένες πτήσεις 'διάσωσης', μετά από αιφνίδια απόφαση των αιγυπτιακών αρχών να μην πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες βρετανικές πτήσεις.

Η easyJet υποχρεώθηκε να ζητήσει από επιβάτες της να επιστρέψουν στα ξενοδοχεία τους στην Αίγυπτο, ενώ είχαν περάσει τον έλεγχο ασφαλείας και κατηγόρησε τις Αρχές για έλλειψη συνεργασίας. Οι Αιγύπτιοι απέδωσαν την απόφαση διακοπής των πτήσεων στην αδυναμία χειρισμού των πολλών τόνων αποσκευών που έχουν συγκεντρωθεί στο αεροδρόμιο του Sharm-El-Sheikh.

Όλες οι πτήσεις της easyJet θα λειτουργήσουν μόνο με συγκεκριμένες ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου. Βάσει των όρων, δεν επιτρέπονται αποσκευές σε αυτές τις πτήσεις. Οι επιβάτες της easyJet θα μπορούν να ταξιδέψουν με χειραποσκευές που δε θα ξεπερνούν το μέγεθος μιας τσάντας laptop. Η εταιρεία θα προβεί σε ειδικές ρυθμίσεις, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Ην. Βασιλείου, για να επιστραφούν όλες οι αποσκευές πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ανακοίνωση της εταιρείας αναφέρει: “Η easyJet επιβεβαιώνει ότι σήμερα (9 Νοεμβρίου) θα λειτουργήσει δύο πτήσεις προς Sharm-El-Sheikh, προκειμένου να επαναπατριστούν 445 επιβάτες στη πατρίδα τους. Πράγμα που σημαίνει ότι η easyJet θα έχει μεταφέρει 1.694 επιβάτες στη Βρετανία από την περασμένη Παρασκευή. Οι δύο πτήσεις είναι:

  • 18:45 EZY9769 Sharm el Sheikh to London Luton
  • 20:45 EZY9335 Sharm el Sheikh to London Luton

Με τις σημερινές πτήσεις, η εταιρεία θα έχει συνολικά 2.200 επιβάτες που θα βρίσκονται ακόμα στο Sharm el Sheikh.

Συνεχίζουμε να λειτουργούμε όλες τις πτήσεις με συγκεκριμένες ρυθμίσεις ασφαλείας που έχουν οριστεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και της Αιγύπτου. Ενώ αυτό που συμβαίνει είναι εκτός του δικού μας ελέγχου, θα θέλαμε να ζητήσουμε συγνώμη στους πελάτες μας για την καθυστέρηση. Θα παρέχουμε σε όλους τους επιβάτες διαμονή σε ξενοδοχείο, καθώς και θα τους κρατάμε ενήμερους για κάθε μας κίνηση. Συμβουλεύουμε και τους ίδιους τους πελάτες να ελέγχουν και το Flight Tracker για συνεχές ενημερώσεις”.

Η Thomas Cook επιβεβαίωσε ότι δύο πτήσεις της αναχώρησαν από το Sharm el Sheikh το Σάββατο 7, και άλλη μία την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Η εταιρεία αναμένει επιβεβαίωση για θέσεις απογειώσεων/προσγειώσεων για σήμερα, σύμφωνα με νεότερο ανακοινωθέν και διαβεβαιώνει τους πελάτες της και τις οικογένειές τους ότι προτεραιότητά της αποτελεί η ασφάλειά τους και ότι εργάζεται με την Αιγυπτιακή Κυβέρνηση και τις αρμόδιες Αρχές για να επιστρέψουν όσο γίνεται πιο γρήγορα στην πατρίδα τους.

Και η Thomas Cook υπενθυμίζει στους επιβάτες της ότι σύμφωνα με τους αυστηρούς πλέον περιορισμούς, ότι “θα επιτρέπεται να παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα μόνο έως δύο χειραποσκευές και όλες οι μεγάλες αποσκευές θα φυλάσσονται ασφαλώς στο αεροδρόμιο, έως ότου επιστρέψουν στο Ην. Βασίλειο”.

Ο Σύνδεσμος Βρετανών Τουριστικών Πρακτόρων (ABTA) δήλωσε: “Οι τουρίστες θα έχουν δικαίωμα σε διανυκτέρευση και διατροφή μέχρι να εππιστρέψουν στη χώρα τους. Αυτό ισχύει αυτομάτως για όσους έχουν αγοράσει πακέτα διακοπών”.

Τα βρετανικά ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχουμν περίπου 20.000 Βρετανοί τουρίστες στην περιοχή του Sharm el Sheikh, με τον ABTA να κάνει λόγο για 9.000 Βρετανούς που βρίσκονται εκεί με πακέτα διακοπών.

Monarch και Thomson ανακοίνωσαν και αυτές ακυρώσεις μελλοντικών πτήσεων “διάσωσης” έως τις 12 Νοεμβρίου. Οι ακυρώσεις ισχύουν για το αεροδρόμιο του Sharm El Sheikh airport, όχι για πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Hurghada.

Τέλος οι Ρώσοι τουρίστες προς την Αίγυπτο (μέχρι νεωτέρας)
Σύμφωνα με τους αναλυτές του Συνδέσμου Ρώσων Τουριστικών Πρακτόρων (ATOR), περίπου 70.000 Ρώσοι βρίσκονται σε θέρετρα της Αιγύπτου περιμένοντας να φύγουν. Οι περισσότεροι από αυτούς διαμένουν σε ξενοδοχεία στις περιοχές Hurghada και Sharm-El-Sheikh. Οι Ρώσοι τουρίστες που βρίσκονται αυτήν τη στογμή στην Αίγυπτο θα μπορέσουν να ολοκληρώσουν τις διακοπές τους και να επιστρέψουν στη Ρωσία στις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Η απόφαση πάρθηκε κατά τη συνεδρίαση που έγινε στα κεντρικά γραφεία της Ρωσικής Κυβέρνησης, την περασμένη Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Από εκείνη την ημέρα όμως, κανείς τουρίστας δε θα μπορεί να πετά προς την Αίγυπτο.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τόνισαν ότι υπάρχει εν εξελίξει οργανωμένη μεταφορά των τουριστών που επί του παρόντος βρίσκονται στην Αίγυπτο, και ότι δεν πρόκειαι για εκκένωση. Παρ’όλα αυτά, για λόγους ασφαλείας, αποφασίστηκε ότι οι αποσκευές τους θα επιστρέψουν χωριστά και ότι μαζί τους θα μπορούν να πάρουν μόνο μια χειραποσκευή.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αερομεταφορών της Ρωσίας ανακοίνωσε επίσημα ότι σχετικά με τις πτήσεις από/προς στην Αραβική Δημοκρατία της Αιγύπτου, οι ρωσικές αεροπορικές εταιρείες θα παίρνουν επιβάτες από τα αιγυπτιακά αεροδρόμια τόσο μέσω τακτικών όσο και έκτακτων πτήσεων. Πληροφορίες σχετικά με τις πτήσεις (ώρες, ημερομηνίες και αεροπορικές εταιρείες) θα παρέχονται στους τουρίστες που βρίσκονται στην Αίγυπτο με κάθε δυνατό μέσο επικοινωνίας.

Επιπλέον, η Υπηρεσία προειδοποίησε ότι η μεταφορά των επιβατών και των αποσκευών τους από τα αιγυπτιακά αεροδρόμια θα οργανώνεται μέσω ξεχωριστών πτήσεων. Στους τουρίστες θα επιτρέπεται να παίρνουν μαζί τους στην καμπίνα σε χειραποσκευή τα πλέον απαραίτητα προσωπικά αντικείμενα, όπως βρεφικές τροφές και φάρμακα.

Οι τουριστικοί πράκτορες των οποίων τα πακέτα αγόρασαν τουρίστες που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στην Αίγυπτο και τα πακέτα που αγοράστηκαν για μελλοντικές ημερομηνίες, ανακοίνωσαν τα σχέδια για τη μεταφορά των τουριστών και για εναλλακτικά πακέτα στην Αίγυπτο. Μία επιπλέον εναλλακτική λύση προτείνεται η Κύρπος από πολλούς ΤOs ή και ακύρωση των πακέτων διακοπών χωρίς επιβάρυνση και με πλήρη αποζημίωση στην τιμή αγοράς. Παρ’όλα αυτά, σχεδόν όλα τα πακέτα σε εναλλακτικούς προορισμούς, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ταϊλάνδη, η Ινδία ή η Σρι Λάνκα απαιτούν επιπλέον χρηματικό ποσό από τους τουρίστες, δηλώνει η διευθύντρια του ATOR, Maya Lomidze.

“Υπάρχουν πολλά μοναδικά πλεονεκτήματα της Αιγύπτου, που δε διαθέτουν άλλες χώρες. Από την άποψη αυτή, ένα η αιτία της συντριβής του αεροσκάφους της Metrojet θεωρηθεί τελικά τρομοκρατική ενέργεια, θα υπάρξει σοβαρός αντίκτυπος στην τουριστική βιομηχανία της χώρας. Πρώτον, γιατί η Αίγυπτος είναι ένα τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο, δεύτερον γιατί η χώρα είναι ο φθηνότερος τουριασρικός προορισμός για τους Ρώσους και τρίτον, γιατί το value-for-money που λαμβάνουν οι τουρίστες στην Αίγυπτο δε θα το βρουν σε άλλη χώρα”, λέει η Maya Lomidze.

Εκτός αυτού, η Maya Lomidze τονίζει ότι οι Ρώσοι τουρίστες έχουν αλλάξει με τον καιρό την άποψή τους περί προσωπικής ασφάλειας. “Θέματα ασφάλειας για τους δικούς μας τουρίστες δεν είναι τα τροχαία δυστυχήματα, αλλά στρατιωτικές συρράξεις, φυσικές καταστροφές, π.χ. τυφώνες, τσουνάμι, σεισμοί και, φυσικά, τρομοκρατικές ενέργειες. Θα έλεγα οτι έχει σημειωθεί αυξημένη εγρήγορση από τους Ρώσους τουρίστες σε θέματα προσωπικής ασφάλεις με το περασμα των χρόνων”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024