Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΤρομοκρατική επίθεση στην 'καρδιά' της Βαρκελώνης με 13 νεκρούς και 100 τραυματίες
Τρομοκρατία

Τρομοκρατική επίθεση στην 'καρδιά' της Βαρκελώνης με 13 νεκρούς και 100 τραυματίες

Σε 13 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την επίθεση με το φορτηγάκι στη Βαρκελώνη και οι τραυματίες είναι 130 σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και μία Ελληνίδα, σε πολύ σοβαρή κατάσταση.

Οδηγός σε βαν σκόρπισε τον θάνατο στην τουριστική περιοχή La Rambla, στο κέντρο της Βαρκελώνης και διαφεύγει της σύλληψης, σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, που προχώρησε στη σύλληψη δύο υπόπτων.

Σε 13 ανέρχονται οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την επίθεση με το φορτηγάκι. Οι τραυματίες είναι 130 σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων ενδέχεται να αυξηθεί τις επόμενες ώρες, καθώς 17 εκ των τραυματιών νοσηλεύονται σε κρίσιμη και 30 σε σοβαρή κατάσταση. Συνολικά, 34 εθνικοτητες εμπλέκονται και στα δύο περιστατικά. Μεταξύ των 100 και πλέον τραυματιών βρίσκονται και 23 Γάλλοι πολίτες, 3 Γερμανοί, 4 Αυστραλοί, 3 Ολλανδοί και ένας Βέλγος, ένας Αμερικανός και ένας Κινέζος πολίτης από το Χονγκ Κονγκ. Το νεότερο σε ηλικία θύμα είναι ένα 3χρονο κοριτσάκι.

Μεταξύ των τραυματιών βρίσκεται και μία Ελληνίδα, η οποία είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ η γραμματέας του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Βαρκελώνη, κα Θεώνη Ζησιμοπούλου, επικοινώνησε με το προξενείο ο πατέρας της τετραμελούς οικογένειας και ενημέρωσε ότι κατά την τρομοκρατική επίθεση τραυματίστηκαν η σύζυγος και τα δυο του παιδιά, με τη σύζυγό του να είναι πιο σοβαρά, ενώ αντίθετα ελαφρότερα τραύματα φέρουν τα δυο παιδιά.

Οι αρχές εντόπισαν και ένα δεύτερο φορτηγάκι το οποίο ενδέχεται να εμπλέκεται στην πολύνεκρη επίθεση. Οι τοπικές αρχές συνδέουν την αιματηρή επίθεση με έκρηξη που σημειώθηκε την Τετάρτη σε σπίτι, από την οποία ένα άτομο έχασε τη ζωή του και επτά ακόμη τραυματίστηκαν.

Το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε το απόγευμα στο κέντρο της Βαρκελώνης, σύμφωνα με το πρακτορείο προπαγάνδας του ISIS, το Amaq. “Οι άνθρωποι που έκαναν την επίθεση στη Βαρκελώνη είναι στρατιώτες του Ισλαμικού Κράτους και εξετέλεσαν την επιχείρηση ανταποκρινόμενοι στις εκκλήσεις να στοχοθετηθούν τα κράτη του συνασπισμού”, μετέδωσε το Amaq, αναφερόμενο στον διεθνή συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος πολεμά εναντίον του ΙΚ στο Ιράκ και στη Συρία.

Μήνυμα ότι ο ισπανικός λαός αψηφά την τρομοκρατία αποστέλλει η κυβέρνηση της Ιβηρικής χώρας δια του πρωθυπουργού Mariano Rajoy. “Οι τρομοκράτες δεν θα νικήσουν ένα ενωμένο λαό που αγαπά την ελευθερία απέναντι στη βαρβαρότητα. Όλη η Ισπανία συμπαραστέκεται στα θύματα και τις οικογένειές τους” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός της Ισπανίας.

“Δε θα μας τρομοκρατήσουν. Όλη η Ισπανία είναι Βαρκελώνη. Η La Rambla θα ανήκει και πάλι σε όλους” δήλωσε από την πλευρά του ο βασιλιάς Φίλιππος.

Αποτροπή νέας επίθεσης στην Cabrils – πέντε τρομοκράτες νεκροί
Πέντε επίδοξοι τρομοκράτες σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια μεγάλης αστυνομικής επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην παραθεριστική κωμόπολη Cabrils, περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της Βαρκελώνης.

Σύμφωνα με τις Αρχές, οι επίδοξοι τρομοκράτες ήταν οπλισμένοι με εκρηκτικά.

Έξι πολίτες κι ένας αστυνομικός τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυροβολισμών με αστυνομικούς. Μετά την επιχείρηση σημειώθηκε σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων.

Μέσω Twitter, οι καταλανικές υπηρεσίες επειγόντων περιστατικών τόνισαν πως οι κάτοικοι του Καμπρίλς, που είναι παραθαλάσσιος οικισμός, θα πρέπει να “μείνουν σπίτι και ασφαλείς”.

Η αστυνομία δήλωσε επίσης ότι είχε συλλάβει δύο άτομα, έναν Μαροκινό και έναν άνδρα από τον βορειοαφρικανικό θύλακα της Ισπανίας, Μαλίγια, παρότι κανείς τους δεν ήταν ο οδηγός στο φορτηγάκι. Πρόσθεσαν ότι η κατάσταση στην Cabrils είναι υπό έλεγχο.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024