Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπάντηση στις ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ για την πορεία του τουρισμού

Απάντηση στις ερωτήσεις βουλευτών της ΝΔ για την πορεία του τουρισμού

Η Ν.Δ. καταστροφολογεί στη βάση της γνωστής αντιπολιτευτικής της στάσης, προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπάρχει πολιτική για τον τουρισμό, χρησιμοποιώντας αυθαίρετα στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα…

Η Ν.Δ. καταστροφολογεί στη βάση της γνωστής αντιπολιτευτικής της στάσης, προσπαθεί να πείσει ότι δεν υπάρχει πολιτική για τον τουρισμό,<...> χρησιμοποιώντας αυθαίρετα στοιχεία που δεν ανταποκρίνονται στη πραγματικότητα. Αντίθετα, η πολιτική μας για τον τουρισμό στηρίζεται σε μια μακράς διάρκειας μελέτη που πραγματοποιήσαμε τον τελευταίο χρόνο και καταλήξαμε σε ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα πέντε χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, για μας, η οικονομία του τουρισμού αποτελεί έναν από τους δυναμικότερους, ανταγωνιστικότερους και πλέον εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας μας, συμβάλλοντας με εντυπωσιακή συμμετοχή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της χώρας μας. Συμβάλλει στη διαμόρφωση του ΑΕΠ με ποσοστό πάνω από 15% και στην απασχόληση πάνω από 16%”, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη βουλή με θέμα τις ερωτήσεις που έχουν τεθεί από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης για την πορεία του τουρισμού.

“Για αυτό, στηρίζουμε τις τουριστικές επιχειρήσεις, με πολιτικές βελτίωσης της ανταγωνιστικότητάς τους και ανάδειξής τους ως βασικούς συντελεστές της λειτουργίας της αντίστοιχης αγοράς, με προγράμματα του ΕΠΑΝ Ανταγωνιστικότητα. Η οικονομία του τουρισμού για μας είναι πρώτης προτεραιότητας κλάδος. Και παρά τις αντίξοες διεθνώς συνθήκες που επηρέασαν τις οικονομίες όλου του κόσμου, έχουμε θετικότατα αποτελέσματα. Μάλιστα ο ιδιωτικός τομέας του τουρισμού μας αναδεικνύεται σε πρωταθλητή, συγκροτώντας το 75% της οικονομίας του ελληνικού τουρισμού, δημιουργώντας και πολλές νέες θέσεις εργασίας”, είπε ο υπουργός.

Αφού χαρακτήρισε καταστροφολογικά και εκτός πραγματικότητας τα στοιχεία της Ν.Δ. ο κ. Τσοχατζόπουλος συνέχισε τονίζοντας ότι, “η ελληνική τουριστική αγορά, τελικά κινήθηκε και την περίοδο του 2002, ανοδικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, η Ελλάδα, το 2002, βρέθηκε στη 13η θέση παγκόσμια και την 8η θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά τις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, έχοντας 14.180.000 αφιχθέντες τουρίστες, με θετική μεταβολή αύξησης έναντι του 2001 κατά 0,9% και κατέχοντας το 3,5% του μεριδίου της ευρωπαϊκής αγοράς. Επίσης, το 2002, οι τουριστικές μας εισπράξεις ήταν ύψους 9,7 δις δολάρια, μας κατέταξαν στη 10η θέση παγκόσμια, με θετική μεταβολή έναντι του 2001 κατά 3,1%. Τα στοιχεία αυτά δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, προέρχονται από διεθνείς εγκυρότατους οργανισμούς και δείχνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός αποτελεί έναν από τους ανταγωνιστικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας”.

Όσον αφορά το 2003, ο υπουργός ανέφερε ότι “παρά την κρίση του Ιράκ που μας ανάγκασε να ξεκινήσουμε μόλις τον Απρίλιο την διαφημιστική μας προβολή, εν τούτοις την ενισχύσαμε επιπρόσθετα με 7 εκατ. ευρώ, ώστε να προβλέπουμε, με την ανάκαμψη που σημειώθηκε τους καλοκαιρινούς μήνες, ο τελικός αριθμός τουριστών για το 2003 να μειωθεί πολύ λίγο, 2-2,5%, ενώ οι εισπράξεις αντίστοιχα 2-3%. Αυτό αποδεικνύει την ελκτικότητα και τη δύναμη της ελληνικής τουριστικής οικονομίας, που παρά τα γνωστά τεράστια προβλήματα αυτής της χρονιάς, άντεξε στο διεθνή ανταγωνισμό”.

Όσον αφορά το 2004, τη χρονιά και των Ολυμπιακών Αγώνων, ο υπουργός είπε ότι υπάρχει αισιοδοξία και σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, θα υπάρξει αύξηση τουριστικού ρεύματος μέχρι το 2008 κατά 5%. “Επιπρόσθετα, ισχυροποιούμε αυτή την πρόβλεψη, αφού ξεκινήσαμε τη διαφημιστική μας προβολή για το 2004, από τις 23 Δεκεμβρίου του 2003 και εξασφαλίζοντας πρωτοφανούς ύψους πόρους για τη διεθνή διαφημιστική προβολή του τουρισμού μας, ύψους 45 εκατ. ευρώ, έναντι 25 εκατ. το 2003 συν τα 7 εκατ. που τότε διαθέσαμε για την επιπρόσθετη καμπάνια λόγω Ιράκ. Αυτό που κάνουμε φέτος συμβαίνει για πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια στην ιστορία του ελληνικού τουρισμού, αποδεικνύει την υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε το θέμα και επιβεβαιώνει ότι θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις θετικές προβλέψεις εξέλιξης του τουρισμού μας που γίνονται από του παγκόσμιους οργανισμούς.

Η Ν.Δ. ενοχλείται γιατί καταθέσαμε το νομοσχέδιο για τον ιαματικό τουρισμό, που θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τη σημερινή Βουλή. Κατανοώ την ενόχληση, λόγω της ανάγκης των στελεχών της Ν.Δ. να αναζητήσουν νέα επιχειρήματα και να σπεύσουν στις εκλογικές τους περιφέρειες προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση που διαπιστώνουμε ότι υπάρχει στην εκλογική τους στρατηγική, μέσα από την αδυναμία να απαντήσουν στον αιφνιδιασμό και την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν τις κοινοβουλευτικές τους υποχρεώσεις και να μη συζητήσουν τα θέματα που έχουμε στη Βουλή”.

Όσο για την Αθήνα, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων, μεταμορφώνεται, γίνεται μια άλλη πόλη. “Οι νέες υποδομές που έχουμε δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια, κυρίως στην Αθήνα, θα δώσουν στον ελληνικό τουρισμό για τα επόμενα χρόνια το μεγάλο πλεονέκτημα για την περαιτέρω ανάπτυξή του, αποτελώντας τη βάση για την ενίσχυση της τουριστικής ζήτησης. Παράλληλα, δεσμευόμαστε για την υλοποίηση ενός αντίστοιχου σχεδίου στρατηγικής ανάπτυξης για τη Θεσσαλονίκη μέχρι το 2008, όπου θα έχουμε την ΕΧΡΟ, δεσμεύοντας, όπως έγινε και για τους Ολυμπιακού Αγώνες πριν από επτά χρόνια, αντίστοιχους πόρους, ώστε να αναπτύξουμε μια αντίστοιχη στέρεη υποδομή για την επιτυχή υλοποίηση της ΕΧΡΟ, γεγονός που αφορά σημαντικότατα τις τουριστικές υποδομές”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024