Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπαραίτητη η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό
Δήλωση του Κ. Μαρκόπουλου από τα Χανιά

Απαραίτητη η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε στα Χανιά ότι θα τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή όλων των τουριστικών επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης των ψηφιακών ενισχύσεων…

Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κ. Μαρκόπουλος ανακοίνωσε στα Χανιά ότι θα τεθεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη<...> συμμετοχή όλων των τουριστικών επιχειρήσεων στα προγράμματα χρηματοδότησης των ψηφιακών ενισχύσεων (τα οποία εγκρίθηκαν πρόσφατα από κοινού με το Υπουργείο Οικονομικών), η σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τριτογενή.

Μετά από συνάντηση (18/1/2008) με τον τότε υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Α.Κοντό που πραγματοποίησε ο τότε υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Α. Σπηλιωτόπουλος, ο πρώτος είχε δηλώσει: “Μας δίνετε η δυνατότητα να στηρίξουμε τη διατήρηση του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού στην ελληνική περιφέρεια με την χρησιμοποίηση δύο μεγάλων συγκριτικών πλεονεκτημάτων που έχει η χώρα μας και ιδιαίτερα η ελληνική περιφέρεια: του τουρισμού και της γεωργίας. Μέσα από τον τουρισμό μπορούμε να προσελκύσουμε τον κόσμο και μέσα από την γεωργία και τα αγροτικά μας προϊόντα να τους δώσουμε το κάτι ξεχωριστό έτσι, ώστε να επισκεφθούν πολλές ξεχασμένες περιοχές της πατρίδας μας. Μέσα από την γαστρονομία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα μεσογειακής διατροφής, άρα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Μέσα από πολυεπίπεδες πολιτικές στην αγροτική-τουριστική περιοχή μπορούμε να συνδυάσουμε την πρωτογενή αγροτική παραγωγή με τις τουριστικού επιπέδου, εξειδικευμένες ποιοτικές υπηρεσίες”.

Το νομοσχέδιο “Ποιοτική αναβάθμιση, ασφάλεια και διεύρυνση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος” περιλαμβάνει για πρώτη φορά τη λέξη Αγροτουρισμός και διευκρινίζει ότι άλλο είναι ο Αγροτουρισμός, άλλο ο Τουρισμός Φύσης, άλλο ο Τουρισμός Υπαίθρου, άλλο ο Ορεινός Τουρισμός, άλλο ο Οικοτουρισμός, άλλο ο Πολιτιστικός Τουρισμός κ.λπ. Και βέβαια, μόνο μετά την οριοθέτηση τους θα μπορούν να οργανωθούν συλλογικά σχήματα ή ακόμα και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Οποιαδήποτε άλλη κίνηση τώρα δείχνει να γίνεται “εκ του πονηρού”, προσπαθώντας να δημιουργήσει καταστάσεις ή ακόμα και να αξιοποιήσει την σύγχυση γύρω από τα θέματα για ιδιοτελείς σκοπούς.

Ο Αγροτουρισμός στην 208/22-12-2008 (γνώμη της Ολομέλειας της Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδος) είναι “εκείνη η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα και ειδικότερα σε οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής μικρές τουριστικές μονάδες παροχής αγαθών και υπηρεσιών, με σκοπό την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, τόσο από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων (ενοικιαζόμενα δωμάτια, πανσιόν, ξενώνες, camping), όσο και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών”.

Ο αγροτουρισμός, σύμφωνα με τον ΕΟΤ (ήδη από το 1983), “είναι η τουριστική δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε χώρο μη αστικό από τους απασχολούμενους κύρια στη γεωργία, σε μικρές μονάδες οικογενειακής ή συνεταιριστικής μορφής, με στόχο τη δημιουργία συμπληρωματικού εισοδήματος στον τοπικό πληθυσμό, τόσο από την ενοικίαση των καταλυμάτων στους τουρίστες όσο και από την τροφοδοσία τους με προϊόντα τοπικής παραγωγής και προϊόντα συναφών δραστηριοτήτων”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024