Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔεν ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης

Δεν ψαλιδίζονται οι αρμοδιότητες του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης

Μετά την συζήτηση του Νομοσχεδίου για την σύσταση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στην Κυβερνητική Επιτροπή, σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχουν “ψαλιδιστεί” οι αρμοδιότητες του κ. Αβραμόπουλου..

Μετά την συζήτηση του Νομοσχεδίου για την σύσταση του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης στην Κυβερνητική Επιτροπή<...>, σημερινά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι έχουν “ψαλιδιστεί” οι αρμοδιότητες του κ. Αβραμόπουλου και συγκεκριμένα ότι τρεις βασικές αρμοδιότητες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης έχουν ανατεθεί στον κ. Αλογοσκούφη και στον κ. Ρουσσόπουλο.

Θέλοντας ο υπουργός να δώσει μια απάντηση σχετικά με αυτά τα δημοσιεύματα, σε ραδιοφωνική συνέντευξη του, δήλωσε κατηγορηματικά ότι τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι ανακριβή και δεν ξέρω από που προέρχονται αυτές οι πληροφορίες και ούτε με ενδιαφέρει σε τελευταία ανάλυση. Σημασία έχει πως είμαστε, που πάμε, τι δυνατότητες έχουμε, τι μέσα, και τελικά πόσο θεσμικά και πολιτικά ισχυρό είναι αυτό το υπουργείο, πάνω στο οποίο στηρίζει τις ελπίδες του, όπως είπα, η ανάπτυξη της χώρας μας”.

Αναφορικά τώρα με την χτεσινή Κυβερνητική Επιτροπή ο κ. Αβραμόπουλος σχολίασε ότι “χθες έγινε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Όλοι οι υπουργοί συντάσσονται στην άποψη, ότι το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης πρέπει να είναι ένα δυνατό υπουργείο, που να έχει την πρωτοβουλία για την ανάπτυξη της τουριστικής πολιτικής της χώρας. Και αυτό αφορά βεβαίως και στο κομμάτι της διαφήμισης και της επικοινωνίας, για το οποίο βεβαίως έγινε συζήτηση. Τελικά καταλήξαμε στο συμπέρασμα, ότι το συγκεκριμένο υπουργείο πρέπει να είναι το στρατηγείο της επικοινωνίας και της προβολής για τη χώρα μας.

Μάλιστα σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το ποιος διαχειρίζεται το πακέτο διαφήμισης (ο κ. Αβραμόπουλος, ο κ. Αλογοσκούφης ή ο κ. Ρουσσόπουλος) η απάντηση του υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν ότι “το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, ως προς το θέμα της τουριστικής προβολής της χώρας, είναι το μόνο αρμόδιο για την προβολή της χώρας”.

Στη συνέχεια όσον αφορά στην μετονομασία της Εταιρίας Τουριστικών Ακινήτων σε Εταιρία Τουριστικής Ανάπτυξης και την πολιτική εποπτεία της, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι “την πολιτική εποπτεία, την έχει το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και είναι σαφέστατα διατυπωμένο μέσα στο Νομοσχέδιο”. Αναλυτικότερα συνέχισε λέγοντας ότι “το θέμα της Ε.Τ.Α είναι πολύ απλό. Μέτοχος είναι το δημόσιο, εκπροσωπούμενο από το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, που αποτελούν τη συνέλευση των μετόχων. Δηλαδή δύο είναι. Η εποπτεία παραδοσιακά, επειδή η Ε.Τ.Α. διαχειρίζεται ακίνητα του ΕΟΤ, ανήκει στο υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Η Ε.Τ.Α είναι το όχημα του Τουρισμού για την ανάπτυξη και όταν μιλάμε για ανάπτυξη, βεβαίως εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Ανάπτυξης. Συνεργαζόμαστε και όλα αυτά μέσα σε πνεύμα, που πράγματι είναι πρωτόγνωρο για ενδοκυβερνητικές συνεργασίες. Η Ε.Τ.Α. τώρα, όπως αναφέρεται στο Νομοσχέδιο του υπουργείου μας στο άρθρο 5, είναι φορέας εκμετάλλευσης της ακίνητης περιουσίας του ΕΟΤ. Η μεταβίβαση της κυριότητας σε ιδιώτες και μόνο – έχει σημασία αυτό που σας λέω – αποφασίζεται από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων, όταν πρόκειται δηλαδή να έχουμε μεταβίβαση της κυριότητας. Αυτό είχε συμφωνηθεί, προκειμένου να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία με διαφάνεια και διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Κι αυτό με δική μου πρόταση”.

Ακόμα, σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετική με το εάν θα πρέπει να συμφωνήσει και ο κ. Αλογοσκούφης σε κάποια ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση κάποιου τουριστικού ακίνητου, ο αρμόδιος υπουργός κ. Αβραμόπουλος απάντησε ότι “θα πρέπει να συμφωνήσει η Επιτροπή Αποκρατικοποίησης, η οποία είναι διυπουργική, όπως ισχύει και για κάθε θέμα που αφορά σε ιδιωτικοποιήσεις και αποκρατικοποιήσεις, είτε πρόκειται για περιουσία του ΕΟΤ, είτε για περιουσία του ΟΣΕ, του ΟΤΕ ή ο,τιδήποτε”.

Επιπρόσθετα, ο κ. Αβραμόπουλος για το θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων σχολίασε ότι “τα ξένα κανάλια μας πάνε πάρα πολύ καλά, πήραμε άριστα για τη διοργάνωση. Θεωρώ, ότι το χρυσό το πήρε η Ελλάδα. Τα ξένα κανάλια όμως, τροφοδοτήθηκαν σε ένα μεγάλο βαθμό από τα ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, για θέματα που σε τελευταία ανάλυση δεν τους πολυενδιέφεραν. Μόνο εμείς είχαμε τέτοια προβλήματα ; Δεν είχαν οι Ρώσοι, οι Τούρκοι, οι άλλες χώρες ; Πιστεύω, ότι η εικόνα που προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο είναι ιδιαίτερα τιμητική για την Ελλάδα. Ήδη έχουμε τις πρώτες θετικές επιδράσεις”.

Μάλιστα, συνέχισε επισημαίνοντας ότι “η κινητικότητα που παρατηρείται στον τομέα του τουρισμού για το μήνα Σεπτέμβρη είναι εντυπωσιακή. Η νέα μας στρατηγική με προοπτική δεκαετίας στηρίζεται σε ένα νέο τουριστικό δόγμα, όπου κυριαρχούν η ποιοτική αναβάθμιση των τουριστικών υποδομών, ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών υπηρεσιών, το άνοιγμα προς τις αναδυόμενες τουριστικές αγορές του κόσμου, η εισαγωγή και χρήση των νέων τεχνολογιών, η αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού τουρισμού, όπως έλεγα πρωτύτερα, με ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Και η δημιουργία φιλόξενου και φιλικού επενδυτικού περιβάλλοντος. ¨Όλα αυτά με μια σύγχρονη αντίληψη της διαφημιστικής προβολής και της τουριστικής επικοινωνιακής πολιτικής της χώρας, που είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης. Και ξέρουμε πολύ καλά πως θα χειριστούμε το θέμα της επικοινωνίας”.

Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την επικρατούσα κατάσταση, γιατί σύμφωνα με δηλώσεις του “μας πήρε αρκετό χρόνο μέχρι να συμαζέψουμε τα πράγματα. Δεν ήταν εύκολο να φτιάξεις από την αρχή ένα υπουργείο. Όλες οι αρμοδιότητες που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με τον τουρισμό ήταν διάσπαρτες σε όλο το φάσμα των κυβερνητικών δράσεων. Είμαστε έτοιμοι από τον πρώτο μήνα. Θυμόσαστε είχαμε κάνει μια συζήτηση εδώ και 4 μήνες. Μας πήρε αρκετό χρόνο. Θέλετε η προτεραιότητα που δόθηκε στο μεγάλο εθνικό μας θέμα των Ολυμπιακών Αγώνων, θέλετε η προσπάθεια να δούμε τι αναλογεί, τι αντιστοιχεί και τι ανήκει στο υπό σύσταση υπουργείο μας, τράβηξε 4 μήνες αυτή η ιστορία. Και φυσικό είναι, με το που έκλεισε αυτή η διαδικασία και έχοντας πλέον ένα υπουργείο, το οποίο είναι όπως όλα τα άλλα, αλλά στην πράξη να είναι το στρατηγείο για τη προβολή, την ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού, με κάνει να νοιώθω πολύ όμορφα και κυρίως πανέτοιμος με το επιτελείο μου μετά τον Οκτώβριο να απογειώσουμε τον τουρισμό”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024