Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΕκδήλωση για τα αεροπορικά θέματα πραγματοποίησε ο HATTA

Εκδήλωση για τα αεροπορικά θέματα πραγματοποίησε ο HATTA

Εκδήλωση με θέμα τις “τρέχουσες εξελίξεις στα αεροπορικά θέματα” πραγματοποίησε προχτές ο ΗΑΤΤΑ, ώστε να γίνει γενική ενημέρωση του κλάδου για τις αλλαγές στον τομέα της αερομεταφοράς, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο…

Εκδήλωση με θέμα τις “τρέχουσες εξελίξεις στα αεροπορικά θέματα” πραγματοποίησε προχτές ο ΗΑΤΤΑ, ώστε να γίνει<...> γενική ενημέρωση του κλάδου για τις αλλαγές στον τομέα της αερομεταφοράς, σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για τις πρόσφατες ενέργειες του Συνδέσμου. Μεταξύ των πολλών προσκεκλημένων από τουριστικά γραφεία όλης της χώρας, παρευρέθησαν ως προσκεκλημένοι ομιλητές οι κ.κ. Carl Axel Rheborg, του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων της Σουηδίας (SRF), και Quinto Ippoliti, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων της Ιταλίας (FIAVET).

Σε αυτό το πλαίσιο ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ κ. Γιάννης Ευαγγέλου τόνισε την “ανάγκη να παρακολουθούμε τις εξελίξεις διεθνώς στον τομέα των αερομεταφορών, καθώς βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων ανακατατάξεων”. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι “η απελευθέρωση των αερομεταφορών, η εμφάνιση των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους και το τελευταίο χτύπημα, που δέχτηκε η αερομεταφορά το 2001, οδήγησαν τις αεροπορικές εταιρίες στην εφαρμογή νέων πολιτικών, που επηρεάζουν άμεσα τον κλάδο των Τουριστικών Γραφείων. Ήδη η μείωση των προμηθειών των τουριστικών γραφείων και η αλλαγή του τρόπου συνεργασίας τους με τις αεροπορικές εταιρίες, χωρίς μάλιστα να έχουν λυθεί τα πρακτικά προβλήματα, δημιούργησε στον κλάδο μεγάλη αναστάτωση”.

Ενώ πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Κανείς μας δεν επιθυμεί τις αλλαγές αυτές, είναι όμως μια πραγματικότητα και είναι ανάγκη αντί να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις να τις επηρεάσουμε και να τις δρομολογήσουμε σωστά. Ο ΗΑΤΤΑ θα αγωνιστεί για να διασφαλίσει τα συμφέροντα του κλάδου.

Σε πιο εξειδικευμένα θέματα αναφέρθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αεροπορικών θεμάτων του ΗΑΤΤΑ, η οποία εργάστηκε για την εκδήλωση και αποτελείται από τους κ.κ. Κλώντ Αρκούρ, Μελίτων Τσάτσος, Κώστας Γκιόκας, Γεράσιμος Πατρίκιος, Μάκης Ιωακειμίδης, Πάρις Παπαδέας, Μπάμπης Χρήστου, και κ. Φαίη Κυριλλίδου.

Ο κ. Κλωντ Αρκούρ, μέλος του Δ.Σ. του ΗΑΤΤΑ και υπεύθυνος για την Επιτροπή Αεροπορικών Θεμάτων, ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τις ενέργειες του Συνδέσμου μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα όσον αφορά στην αντίδρασή του Συνδέσμου στη μείωση της προμήθειας, είτε αυτή εκφράστηκε με επαφές με τις Αεροπορικές εταιρίες, είτε δια της δικαστικής οδού, που τελικά οδήγησε στην προσωρινή κατοχύρωση του 7% για τις εταιρίες KLM, Lufthansa, Austrian και Air France. Ιδιαίτερα τόνισε ότι “βρισκόμαστε σε μια περίοδο μεγάλων αλλαγών, όπου η αμοιβή των τουριστικών γραφείων τείνει να πάρει τη μορφή των service fees στον ευρωπαϊκό χώρο”.

Ο κ. Μελίτων Τσάτσος μίλησε για τις θέσεις και τις προτάσεις του Συνδέσμου προς τα συστήματα διανομής (CRSs), και για το πως το service fee θα μπορέσει να ενσωματωθεί στη διαδικασία έκδοσης του αεροπορικού εισιτηρίου. Ο κ. Γεράσιμος Πατρίκιος ενημέρωσε το κοινό για θέματα, που σχετίζονται με τη τιμολόγηση του service fee και τις ενέργειες του ΗΑΤΤΑ προς το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.

Ο κ. Κώστας Γκιόκας μίλησε για “μια νέα τάξη πραγμάτων, που απαιτεί την τεχνολογική αναβάθμιση του κλάδου και τη μετατροπή του ρόλου των τουριστικών γραφείων από την απλή έκδοση του εισιτηρίου στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και διαχείρισης των ταξιδιωτικών εξόδων των πελατών, βάσει πάντα των αναγκών τους καθώς και πελατών των τουριστικών γραφείων, ιδιαίτερα των εταιριών”.

Οι προσκεκλημένοι του ΗΑΤΤΑ κ.κ. Carl Axel Rheborg, εκπρόσωπος της `SRF` και Quinto Ippoliti, εκπρόσωπος της `FIAVET`, μετέφεραν την πολύτιμη εμπειρία τους, όσον αφορά στον τρόπο αντιμετώπισης των αλλαγών αυτών στις χώρες τους, την αντίδραση των Συνδέσμων τους και την υιοθέτηση του service fee. Και οι δύο τόνισαν το γεγονός ότι “όλη η Ευρώπη αλλάζει και πρέπει να συμβαδίσουμε με τα νέα γεγονότα”. Θεώρησαν την αλλαγή δεδομένη και υποστήριξαν ότι “η μέχρι τώρα πείρα τους, τους έδειξε πως το νέο σύστημα είναι ικανοποιητικό”.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Quinto Ippoliti μίλησε για την αντίδραση των τουριστικών γραφείων της Ιταλίας στη μείωση της προμήθειας από την `Alitalia` στο 1%, που τους κοινοποιήθηκε με δίμηνη προειδοποίηση, η οποία εκφράστηκε με την προσπάθεια 10.500 ιταλικών τουριστικών γραφείων άρνησης πώλησης εισιτηρίων της `Alitalia` για ένα μήνα. Μετά από διαπραγματεύσεις της `FIAVET` με την εταιρία, αποφασίστηκε συμφωνία με κοινά αποδεκτό ύψος των service fee στα εισιτήρια και η εταιρία ανέλαβε την υποχρέωση να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό. Τελικά η ενημέρωση του κοινού για το service fee στους πελάτες επιτεύχθηκε με την βοήθεια των CRSs. Επίσης τόνισε ότι “τον πελάτη τον ενδιαφέρει το τελικό ποσό και όχι το εάν αυτό το πόσο περιλαμβάνει ναύλο, φόρους, και service fee ή όποια άλλη επιβάρυνση”.

Ο κ. Carl Axel Rheborg ανέφερε πως “αν και η SAS, ο εθνικός αερομεταφορέας της Σκανδιναβίας, διακινεί το προϊόν της μέσω των τουριστικών γραφείων σε ποσοστό 75%, μηδένισε την προμήθειά τους”. Θεωρεί πως, “εάν και η μετάβαση τους από την προμήθεια στο service fee δεν ήταν ομαλή, αποδείχτηκε ότι ήταν μονόδρομος και μοναδική λύση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν”.

Βάσει των όσων ακούστηκαν και των ερωτήσεων που τέθηκαν από το κοινό, φάνηκε ξεκάθαρα η ανάγκη όλων να συνειδητοποιήσουν ότι μπαίνουμε πλέον σε μια νέα τάξη πραγμάτων, όπου ο κλάδος των τουριστικών γραφείων αποκτά νέα δυναμική και οι τουριστικοί πράκτορες εξελίσσονται σε ταξιδιωτικούς συμβούλους, σε μια εποχή όπου τα τουριστικά γραφεία πρέπει να αμείβονται για τις υπηρεσίες που προσφέρουν”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024