Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈνταξη του Σιδηροδρομικού Δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO
Σιδηρόδρομος

Ένταξη του Σιδηροδρομικού Δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς UNESCO

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συμμετέχει στο Διεθνές Συμπόσιο 'Τουρισμός, Τραίνο και Περιφερειακή Ανάπτυξη' στη Ζυρίχη, στις 20 και 21 Οκτωβρίου.

Το Πολυτεχνείο ΕΤΗ της Ζυρίχης με πρωτοβουλία του καθηγητή Bernd Scholl, αξιοποιώντας την τεράστια εμπειρία του σε θέματα αξιοποίησης των σιδηροδρομικών υποδομών για την περιφερειακή τουριστική ανάπτυξη και σε συνέχεια του επιστημονικού έργου CODE PATRAS, διοργανώνει διεθνές συμπόσιο με θέμα “Τουρισμός, Τραίνο και Περιφερειακή Ανάπτυξη”, στις 20 και 21 Οκτωβρίου στη Ζυρίχη.

Στο συμπόσιο θα παρουσιασθούν υλοποιημένα παραδείγματα από τη διεθνή εμπειρία σιδηροδρομικών διαδρομών ενταγμένων στο Παγκόσμιο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και θα διερευνηθεί η αντίστοιχη δυνατότητα ένταξης του Σιδηροδρομικού Δικτύου της Πελοποννήσου στο Δίκτυο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Παρών θα είναι ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γ. Αποστολόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ κ. Κ. Πετράκης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Α. Σχίζας, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Π. Τατούλης, ο καθηγητής του Π.Π. κ. Β. Παππάς, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. κ. Μωραΐτης, o τ. πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Π. Θεοφανόπουλος, αντιπεριφερειάρχες και εκπρόσωποι των Περιφερειών Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου, της ΓΑΙΑΟΣΕ, του Σ.Φ.Σ. Ελλάδας, του Σ.Φ.Σ. Αρκαδίας, καθώς και έγκριτοι Έλληνες και Ελβετοί επιστήμονες πολεοδόμοι και συγκοινωνιολόγοι, μέλη του CODE PATRAS.

Η Δυτική Ελλάδα και η Πελοπόννησος, με τον απαράμιλλο πλούτο τους σε φυσικά τοπία ιδιαιτέρου κάλλους, αρχαιολογικούς χώρους παγκόσμιας εμβέλειας, ιστορικούς τόπους και μνημεία, πολιτιστικές εκδηλώσεις διεθνούς ακτινοβολίας και εξαιρετικής ποιότητας αγροτικά προϊόντα απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες ταξιδιωτών.

Η Πελοπόννησος, ως λίκνο του σύγχρονου ελληνικού κράτους (κήρυξη της Επανάστασης του ’21 η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας) αποτελεί ένα τόπο εξέχουσας ιστορικής σημασίας. Η έλλειψη ολοκληρωμένου σχεδιασμού και συντονισμού των αρμόδιων κρατικών και ιδιωτικών φορέων καθώς και η επικράτηση του τουριστικού μοντέλου των προηγούμενων δεκαετιών το οποίο δεν ενσωμάτωσε με αειφόρο και ισόρροπο τρόπο τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο, οδήγησαν σε μία άναρχη και ανισοβαρή περιφερειακή ανάπτυξη: Συγκέντρωση τουριστικών εγκαταστάσεων- συχνά αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προσφερομένων υπηρεσιών- κατά μήκος των παραλιακών ζωνών με παράλληλη ερήμωση των ορεινών περιοχών.

Οι κοινωνικοί, δημογραφικοί και οικονομικοί δείκτες είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικοί: Σε 45% των ορεινών κοινοτήτων μικρότερων των 500 κατοίκων, η μείωση του πληθυσμού ανέρχεται από  10 έως 250 άτομα.(ΕΛΣΤΑΤ 1991, 2001). Η αξιοποίηση του υφιστάμενου ανενεργού σιδηροδρομικού δικτύου για τουριστικούς σκοπούς θα μπορούσε να έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις σε διάφορους τομείς: ήπια και αειφόρο χωρική, οικονομική και δημογραφική ανάπτυξη, αξιοποίηση της φυσικής, πολιτιστικής και βιομηχανικής κληρονομιάς, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των εμπλεκόμενων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Το τραίνο ως ένα σύγχρονο, υψηλού επιπέδου τουριστικό προϊόν θα μπορούσε να αποτελέσει το όχημα για την πολυπόθητη αποκέντρωση και την έξοδο από την υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική κρίση.

Υπεύθυνη για τον επιστημονικό συντονισμό είναι η κα Ε. Φρεζάδου, αρχιτέκτων – πολεοδόμος, ενώ τα αποτελέσματα των εργασιών του συμποσίου θα ανακοινωθούν τον Νοέμβριο 2016.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/06/2023
01/06/2023
31/05/2023
30/05/2023
29/05/2023
26/05/2023