Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΈρευνες και μελέτες με ερωτηματικά

Έρευνες και μελέτες με ερωτηματικά

Μεσούντος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και με διαφορά δύο μόνο ημερών στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν από δύο διαφορετικούς τουριστικούς φορείς δύο μελέτες, που βασίστηκαν στην αυτή θεματολογία. Τη σχέση δηλαδή […]

Μεσούντος του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία και με διαφορά δύο μόνο ημερών στον ίδιο χώρο παρουσιάστηκαν από δύο διαφορετικούς τουριστικούς φορείς δύο μελέτες, που βασίστηκαν στην αυτή θεματολογία. Τη σχέση δηλαδή του Ελληνικού Τουρισμού με την Ολυμπιάδα του 2004<.> στην Αθήνα.
Η πρώτη εκπονήθηκε από τον κ. Γρηγόρη Παπανίκο για λογαριασμό του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και προβλέψεων (ΙΤΕΠ) και έχει για τίτλο "Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 και οι Επιπτώσεις στον Ελληνικό Τουρισμό". Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης επισήμανα στους παρεβρεθέντες, ότι ο τίτλος της μελέτης υπερέβαινε κατά πολύ το θέμα της μελέτης και κανονικά θα έπρεπε, να επιγράφεται "Μελέτη πληρότητας των υπαρχόντων Αθηναϊκών ξενοδοχείων την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα".
Ουσιαστικά λοιπόν η μελέτη προσπάθησε για λόγους που γνωρίζει μόνο το ΙΤΕΠ και η διοίκησή του να "καπελώσει" ένα θέμα με πολλές διαστάσεις, όπως οι οικονομικές, οι κοινωνικές, οι επικοινωνιακές, οι ψυχολογικές, κ.ο.κ. δίνοντας έμφαση μόνο στο θέμα της επάρκειας των αθηναϊκών κλινών και κάποια σπέρματα σχετικά με την απασχόληση και την αύξηση των αφίξεων.
Επιπροσθέτως, δεν παρουσιάστηκε στο κοινό η μεθοδολογία της έρευνας αυτής (που δεν υπάρχει και στο βιβλίο), δεν εξηγήθηκε γιατί επιλέχθηκε μελετητής του οποίου το έργο και η παιδεία δεν έχει σχέση με τον τουρισμό, ενώ αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η προσπάθεια να μην ακουστούν οποιεσδήποτε φωνές από το ακροατήριο για το θέμα (με κυριότερες αυτές του προέδρου της ΗΑΤΤΑ, κ. Τάκη Αντωνίου, του προέδρου της Ε.Φ.Ο.Α., Σπύρου Ζαννιά, κ.ο.κ.).
Οι έρευνες αξιότιμοι κύριοι και κυρίες του Δ.Σ. του ΙΤΕΠ απαιτούν:
Α) το κατάλληλο έμψυχο δυναμικό (που υπάρχει, αλλά για δικούς σας λόγους το αγνοείτε συστηματικά) που να γνωρίζει το χώρο,
Β) διαφάνεια σχετικά με τη σκοπιμότητα εκπόνησής τους, τις ερευνητικές υποθέσεις, τη μεθοδολογία και την πρακτική τους διενέργεια,
Γ) την αυτονόητη για κάθε έρευνα δυνατότητα διερεύνησης των δεδομένων της, τις ερωτήσεις (όσο ενοχλητικές κι αν είναι), την επιστημοσύνη της (ώστε να μην ακούγονται τόσα για σκοπιμότητες). Το ΙΤΕΠ οφείλει στην ελληνική τουριστική κοινότητα κάποιες επεξηγήσεις για τις επιλογές του. . .

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
23/02/2024
22/02/2024
21/02/2024
20/02/2024
19/02/2024
16/02/2024