Τελευταία νέα
ΑρχικήΟργανωτές ΤαξιδιώνTour OperatorsΗ TUI σταματά τις προκαταβολές έως ότου λυθεί το "θέμα της δραχμής"
Το Υπουργείο Τουρισμού απάντησε με επιστολή στην TUI

Η TUI σταματά τις προκαταβολές έως ότου λυθεί το "θέμα της δραχμής"

Αναστάστωση από την προειδοποίηση του γερμανικού ομίλου τουριστικών υπηρεσιών TUI προς συνεργαζόμενους Έλληνες ξενοδόχους, ότι θα τους πληρώνει σε δραχμές αν η Ελλάδα βγει από την ευρωζώνη.

Ο μεγαλύτερος οργανισμός τουριστικών πρακτόρων παγκοσμίως, TUI Nordic, επιχειρώντας να διασφαλιστεί από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ζήτησε από τους επιχειρηματίες-συνεργάτες του στην Κρήτη αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας να υπογράψουν πρόσθετη πράξη στα ήδη υπογεγραμμένα συμβόλαιά τους για το 2012, βάσει της οποίας τα ποσά που αναγράφονται θα είναι και σε δραχμές. Την επιστολή έφερε στη δημοσιότητα η γερμανική εφημερίδα “Bild”.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, καθώς ο υφυπουργός κ. Γ. Νικητιάδης επικοινώνησε με τον αντιπρόεδρο της TUI και του ανέφερε χαρακτηριστικά πως αυτά τα πράγματα είναι απαράδεκτα, ενώ επίσης του απέστειλε και σχετική επιστολή διαμαρτυρίας.

Τι αναφέρει η επιστολή της TUI
“Αν το ευρώ πάψει να είναι το νόμιμο νόμισμα, η TUI θα μπορούσε να πληρώσει με το καινούργιο νόμισμα, στην ισοτιμία που θα αποφασίσει η κυβέρνηση”, σημειώνει η TUI στην επιστολή της , ζητώντας τροποποίηση των μεταξύ τους συμβολαίων. Η γερμανική εφημερίδα επικαλείται δήλωση στελέχους της TUI, που είπε ότι ο όμιλος “πρέπει να προστατευθεί από τους κινδύνους ενδεχόμενης αλλαγής. Υπάρχει μια πιθανότητα, περισσότερο από θεωρητική, η Ελλάδα να βγει από το ευρώ”.

Πιο αναλυτικά, η επιστολή αναφέρει: “Η TUI μπορεί να έχει το δικαίωμα να καταβάλει τα ποσά που ορίζονται στις λεπτομέρειες των συμβάσεων στο νέο εθνικό νόμισμα και οι αξίες των σχετικών πληρωμών πρέπει να είναι σύμφωνες με το ευρώ / νέα ισοτιμία συναλλάγματος που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία που εισήγαγε η κυβέρνηση της χώρας που έχει εξέλθει από το ευρώ και η τυχόν εκκρεμής ή αναπόσβεστη προπληρωμή μπορεί κατόπιν εντολής της TUI να επιστραφεί αμέσως από τον προμηθευτή για την TUI στο νέο εθνικό νόμισμα και οι προπληρωμές πρέπει να είναι ένα ποσό σε αντιστοιχία με την ισοτιμία στερλίνας – ευρώ, που ορίστηκε βάσει της σταθμισμένης έναντι συναλλαγματικού κινδύνου ισοτιμίας του ευρώ που χρησιμοποιεί η TUI και η οποία βρισκόταν σε ισχύ κατά την ημερομηνία κατά την οποία η χώρα εξήλθε από τη ζώνη του ευρώ”.

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Ανδρέας Ανδρεάδης δήλωσε στη Bild: “Πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι έχουν λάβει το αίτημα της TUI”. Τόνισε όμως κατηγορηματικά ότι “ουδείς ξενοδόχος θα το κάνει” και ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) έχει ενημερώσει σχετικά το Υπουργείο Τουρισμού.

Σε επικοινωνία του traveldailynews με τον διευθυντή της TUI Ελλάδος κ. Νότη Παπαθανάση, ο τελευταίος απάντησε “ουδέν σχόλιον”. Από έγκυρες πηγές του tdn, η TUI σταμάτησε να στέλνει τις προκαταβολές και δήλωσε ότι θα συνεδριάσει στα μέσα του τρέχοντος μηνός για να αποφασίσει αν θα στείλει προκαταβολές την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου.

Η ΠΟΞ, σε επιστολή της πάντως προς τον κ. Νικητιάδη, του γνωστοποιεί ότι “σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες μας, και άλλοι μεγάλοι Ευρωπαίοι tour operators ετοιμάζονται να προβούν σε ανάλογες κινήσεις”.

Δείτε εδώ το σχετικό δημοσίευμα της Bild.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024