Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΑθλησηςΜάγεψαν οι αγώνες ελεύθερης κατάδυσης στη Κάλυμνο

Μάγεψαν οι αγώνες ελεύθερης κατάδυσης στη Κάλυμνο

Μια αξέχαστη εβδομάδα γεμάτη καταδύσεις στη θάλασσα, την ιατρική, την ιστορία της ελεύθερης κατάδυσης και των σφουγγαράδων της Καλύμνου έζησαν όσοι ήταν τυχεροίκαι βρέθηκαν στο νησί από τις 21 ως […]

Μια αξέχαστη εβδομάδα γεμάτη καταδύσεις στη θάλασσα, την ιατρική, την ιστορία της ελεύθερης κατάδυσης και των σφουγγαράδων της Καλύμνου έζησαν όσοι ήταν τυχεροί<...>και βρέθηκαν στο νησί από τις 21 ως τις 27 Αυγούστου 2006, διάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι αγώνες ελεύθερης κατάδυσης με σκανταλόπετρα, που οργάνωσε η Καλυμνιακή Ένωση Ξενοδόχων, στο πλαίσιο ανάδειξης, αξιοποίησης και προβολής της καταδυτικής κληρονομιάς.

Οι αγώνες εξελίχθηκαν κυριολεκτικά σε μια γιορτή ελεύθερης κατάδυσης, με το παρόν να δίνουν διάσημοι αθλητές, αλλά και ερασιτέχνες δύτες, που μαζί με το κοινό ένωσαν τη δίψα τους για γνωριμία με την αρχαία μέθοδο της κατάδυσης με σκανταλόπετρα. Ιδιαίτερα ενθουσιασμένη ήταν όμως η Ιταλική αποστολή σε σημείο μάλιστα που να προγραμματίζει αγώνες με σκανταλόπετρα στην Ιταλία!

Την Ιταλική αποστολή πλαισίωσαν μεγάλα ονόματα της Ιταλικής και παγκόσμιας σκηνής της ελεύθερης κατάδυσης όπως:


  • Stefano Tovaglieri: Δημοσιογράφος, εκπαιδευτής και γραμματέας της Apnea Academy, συγγραφέας μαζί με τον Umberto Pelizzari του βιβλίου “Εγχειρίδιο της Ελεύθερης Κατάδυσης”

  • Davide Carrera: πρωταθλητής Ιταλίας και παγκόσμιος πρωταθλητής το 2001 στην κατάδυση με σχοινί (free immersion) με -91 μέτρα

  • Paola Parenti, Paola Tagliabue και Valeria Somma: οι τρεις πρωταθλήτριες Ιταλίας του 2005 και εκαπιδεύτριες της Apnea Academy
  • Elio Marino: εκπαιδευτής της Apnea Academy με ειδικότητα στο μονοπέδιλο


Αλλά και η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε επάξια με τους Θωμά Θωμαΐδη, Κωστή Μαμάση, Δημήτρη Χατζημέντωρα και Θεόδωρο Λυμπεράκη.

Οι Ιταλοί αθλητές άρχισαν πρώτοι τις προπονήσεις και τις δοκιμαστικές βουτιές. Αλλά πολύ σύντομα η εξέδρα άρχισε να γεμίζει με υποψήφιους δύτες που δοκίμασαν την βουτιά με σκανταλόπετρα και απόλαυσαν τους αθλητές να εξαφανίζονται στον βυθό.

Οι τυχεροί που βρέθηκαν στην εξέδρα και την θάλασσα κατά την διάρκεια των προπονήσεων απόλαυσαν μοναδικό θέαμα και πρωτόγνωρες εμπειρίες!


  • Αθλητές παγκοσμίου επιπέδου να καταδύονται εκστασιασμένοι στα κρυστάλινα νερά μας και να χάνονται στον βυθό
  • ή να κολυμπάνε με κινήσεις δελφινιού φορώντας μονοπέδιλο
  • ή να καταδύονται ταυτόχρονα 2 και 3 μαζί με μιά σκανταλόπετρα
  • ή να προσπαθούν να οδηγήσουν την σκανταλόπετρα στον βυθό όπως τους περιέγραφαν πριν λίγο έμπειροι παλιοί σφουγγαράδες.

  • Μικρούς και μεγάλους, αγόρια και κορίτσια, Έλληνες και ξένους, να δοκιμάζουν την βουτιά με σκανταλόπετρα και να παίρνουν μια γεύση από το “ξεμύξασμα”, την επίπονη διαδικασία προσαρμογής που ακολουθούσαν οι σφουγγαράδες πριν από το ταξίδι τους για να “συνηθίσουν” την κατάδυση χωρίς εξίσωση.


Τέλος, όλοι ευχήθηκαν συγχαρητήρια στους διοργανωτές, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά, με την ελπίδα ότι και του χρόνου θα σημειωθεί ίδιου επιπέδου επιτυχία.
Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024