Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜείωση των τελών παρεπιδημούντων ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας
ΞΕΕ: Τα τέλη παρεπιδημούντων δε λειτουργούν ανταποδοτικά

Μείωση των τελών παρεπιδημούντων ζητά το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας

Με αφορμή τις πολύπλευρες προσπάθειες να ανασταλεί η υλοποίηση του μέτρου της μείωσης των τελών παρεπιδημούντων, που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το οποίο καταβάλλουν τα ξενοδοχεία στους ΟΤΑ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, κ. Γεράσιμος Λ. Φωκάς έκανε την ακόλουθη δήλωση…

Με αφορμή τις πολύπλευρες προσπάθειες να ανασταλεί η υλοποίηση του μέτρου της μείωσης των τελών παρεπιδημούντων, που<...> εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το οποίο καταβάλλουν τα ξενοδοχεία στους ΟΤΑ, ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας, κ. Γεράσιμος Λ. Φωκάς έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Η κοινή γνώμη δεν γνωρίζει κάποια χαρακτηριστικά των εν λόγω τελών, που είναι πρωτόγνωρα για τη χώρα μας καταχρηστικά και άδικα για τον κλάδο μας:

  • Ότι τα τέλη αυτά έχουν –υποτίθεται- προβλεφθεί για να καλύψουν τις αυξημένες υποχρεώσεις των ΟΤΑ, που προκύπτουν από την τουριστική κίνηση στις διάφορες περιοχές. Εν τούτοις, σε αντίθεση με όλα τα άλλα τέλη, δε λειτουργούν ανταποδοτικά και επομένως ουδείς ελέγχει κατά πόσον ο εισπράττων ΟΤΑ ανταποδίδει στον τουρισμό, μέσω της βελτίωσης των υπηρεσιών του, που αφορούν στον τουρισμό, τα χρήματα που εισπράττει. Υπάρχουν ΟΤΑ που συγκεντρώνουν από τα εν λόγω τέλη υπέρογκα ποσά, τα οποία προφανώς και δεν επενδύουν ή με οποιοδήποτε τρόπο “επιστρέφουν” στον τουρισμό.
  • Τα ξενοδοχεία, μέσω των εν λόγω τελών, υφίστανται, με πρόφαση την αυξημένη κίνηση και επιβάρυνση των ΟΤΑ, ένα δυσμενές προνόμιο: να καταβάλλουν τέλη, τα οποία, όμως, δεν επιβαρύνουν καμιά άλλη παραγωγική δραστηριότητα, ούτε καν αυτές που συνεπάγονται αυξημένες υποχρεώσεις για τους ΟΤΑ, όπως π.χ. το εμπόριο που επίσης δέχεται αυξημένη κίνηση ή η βιομηχανία, που επίσης απαιτεί αυξημένη δραστηριότητα των ΟΤΑ. Το γεγονός αυτό καθιστά κατά τη γνώμη έγκυρων νομικών την επιβολή των τελών σε βάρος του κλάδου μας και μόνο αντισυνταγματική και παράλογη.

    Θα πρέπει να σημειώσω, ότι, αν και προβλέπεται, κανένα ξενοδοχείο δεν μπορεί στις συνθήκες που έχουν πλέον διαμορφωθεί να επιρρίψει τα τέλη στην πελατεία του. Τα τέλη τα καταβάλλει εξ ιδίων η ξενοδοχειακή επιχείρηση και αποτελεί μύθο ότι δήθεν τα εισπράττει από τους πελάτες. Όμως, είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, αν και το κόστος παραγωγής των ξενοδοχειακών υπηρεσιών αυξάνεται σταθερά, οι τιμές που τα ξενοδοχεία προσφέρουν στον ξένο διοργανωτή ταξιδιών (Τ.Ο), παραμένουν λίγο-πολύ στάσιμες. Η πραγματική αδυναμία των ξενοδόχων να αυξήσουν, έστω και ελάχιστα, τις τιμές αυτές, οφείλεται στο γεγονός, ότι η χώρα έχει αποκτήσει τη φήμη του ακριβού προορισμού, λόγω του αυξημένου κόστους ζωής, αλλά και στην αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ του διοργανωτή ταξιδιών, ο οποίος κατά κανόνα είναι μια ισχυρή εταιρεία ολιγοψωνιακού χαρακτήρα. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα την οποία θέλουν να αγνοούν κάποιοι εκπρόσωποι των ΟΤΑ.

    Τέλος, θα πρέπει να υπενθυμίσω σε όλους όσους επιχειρηματολογούν κατά του συγκεκριμένου μέτρου, ότι πρόκειται για μέτρο, το οποίο εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός, ασφαλώς έχοντας σταθμίσει τους λόγους και για τους ΟΤΑ και για τον ήδη πληττόμενο από την διεθνή οικονομική κρίση τουρισμό της χώρας μας. Και κάτι ακόμα. Αν και γνωρίζουν κάποιοι εκπρόσωποι των ΟΤΑ, εν τούτοις παραλείπουν να αναφερθούν στην αναπλήρωση των δήθεν `χαμένων` τελών με την ταυτόχρονη εκχώρηση είσπραξης των τελών κυκλοφορίας, κ.λπ., που παραχώρησε η Κυβέρνηση. Μήπως θέλουν μονά – ζυγά δικά τους;”

  • Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

    26/04/2024
    25/04/2024
    24/04/2024
    23/04/2024
    22/04/2024
    19/04/2024