Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΜοχλός οικονομικής ανάπτυξης της Μεσογείου ο τουρισμός
Globe 2007

Μοχλός οικονομικής ανάπτυξης της Μεσογείου ο τουρισμός

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΡΩΜΗ – GLOBE 2007: Ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος του τουρισμού στη Μεσόγειο αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συνεδρίου με τίτλο “Τουρισμός: Εναλλακτική ενέργεια για την οικονομία”, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο της τουριστικής έκθεσης Globe 2007…

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ΡΩΜΗ – GLOBE 2007: Ο οικονομικός και κοινωνικός ρόλος του τουρισμού στη Μεσόγειο αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συνεδρίου με τίτλο “Τουρισμός: Εναλλακτική ενέργεια για την οικονομία”, που πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαρτίου, στο πλαίσιο<...>της τουριστικής έκθεσης Globe 2007.

Το ποσοστό εσόδων από τον τουρισμό στο ΑΕΠ των χωρών της Νότιας Μεσογείου αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια. “Από 3,8% που ήταν το ποσοστό τουρισμού στο ΑΕΠ το 1995, μια δεκαετία αργότερα άγγιξε το 5,3%” δήλωσε η κυρία Mara Manente, Διευθύντρια του Διεθνούς Κέντρου Σπουδών Τουριστικής Οικονομίας της Ιταλίας – CISET.

Ο ρόλος της Ιταλίας στον τουρισμό της Μεσογείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός, καθώς συνεισφέρει κατά 15,2% στην Ένωση Ταξιδίων της Μεσογείου (Mediterranean Travel Association) και κατά 18,1% στα έσοδα. Τα στοιχεία αυτά είναι ενθαρρυντικά για τον Οργανισμό Τουρισμού της Ιταλίας (ENIT), όπως σημείωσε ο Γενικός Διευθυντής του, κ. Eugenio Magnani. “Η πορεία μέχρι στιγμής είναι ενθαρρυντική ιδίως αν λάβουμε υπόψη ότι οι εκτιμήσεις μας για την αύξηση των κερδών αυτής της χρονιάς θα φτάσουν τα επίπεδα του 30%”.

Η Μεσόγειος, συνεπώς και η Ιταλία, φαίνεται πως θα παίξουν κυρίαρχο ρόλο στα διεθνή τουριστικά δρώμενα τα επόμενα χρόνια. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαίωσε και ο κ. Luigi Cabrini, αντιπρόσωπος του UNWTO στην Ευρώπη, σημειώνοντας πως “με 262 εκατ. διεθνείς τουριστικές αφίξεις, η Μεσόγειος θα προσελκύσει το 33% των συνολικών αφίξεων παγκοσμίως”.

Τον σημαντικό ρόλο της Ιταλίας στον τουρισμό της Μεσογείου επεσήμανε με τη σειρά του και ο Chairman του Fedrturismo, κ. Costanzo Janotti Pecci, καλώντας την ENIT να δραστηριοποιηθεί περισσότερο στη Βόρεια Αμερική και την Κεντρική Ευρώπη. Την υποστήριξη της Κυβέρνησης σε κάθε ενέργεια ανακοίνωσε ο επικεφαλής του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνισμού σε θέματα τουρισμού, κ. Angelo Balducci.

“Η Ιταλία έχει μέχρι στιγμής ένα δυνατό brand για τον τουρισμό. Στόχος μας είναι η ποιότητα” ανέφερε τέλος ο συντονιστής της Euromed Heritage, κ. Roberto Carpano. Η ποιότητα εξήγησε μπορεί να βελτιωθεί, αν προστεθεί αξία στην πολιτιστική κληρονομιά της Ιταλίας και της Μεσογείου γενικότερα. Απευθυνόμενος στους tour operators είπε: “Από το 2000 έως το 2006 μόνο το 70% των δαπανών για τον πολιτισμό αξιοποιήθηκαν. Πιστεύω πως οι οικονομικές πολιτικές, που είναι πάντα πιο αυστηρές, θα πρέπει να μας διδάσκουν και πως να τις αξιοποιούμε αποτελεσματικά”.

Δράσεις του Ε.Ο.Τ. Ρώμης

Το Γραφείο του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού στη Ρώμη συμμετείχε μαζί με 10 ελληνικές παρουσίες στην 1η Διεθνή Επαγγελματική Έκθεση Τουρισμού, GLOBE in fiera -B2B, που πραγματοποιήθηκε στον Νέο Εκθεσιακό Χώρο της Ρώμης από τις 22 έως 24 Μαρτίου. Κατά τη διάρκεια των εργασιών της έκθεσης, μεγάλος αριθμός Hosted Buyers, T.O και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων επισκέφθηκαν το περίπτερο του Ε.Ο.Τ. και εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τον προορισμό Ελλάδα. Το ελληνικό περίπτερο, μεγέθους 32 τ.μ., φιλοξένησε τις Ολυμπιακές Αερογραμμές και σε συνδυασμό της αυτόνομης παρουσίας των Νομαρχιών της Κεφαλληνίας, της Ζακύνθου και της Φθιώτιδος, καθώς και όλων των ναυτιλιακών εταιριών, που συνδέουν την Ελλάδα με την Ιταλία, η εικόνα της Ελλάδας ήταν ολοκληρωμένη.

Στα πλαίσια της GLOBE in the city – B2C, το Γραφείο Ε.Ο.Τ. Ρώμης συμμετείχε με περίπτερο 16 τ.μ. στην κεντρική Πλατεία της Ρώμης (Piazza di Spagna) από τις 22 έως 25 Μαρτίου σε μία non stop επικοινωνία με τον κόσμο της Ρώμης. Στον ενιαίο χώρο Ελλάδα, φιλοξενήθηκαν όλοι οι συμμετέχοντες της GLOBE in fiera -B2B. Μεγάλη επιτυχία είχε και η συμμετοχή του Δήμου Σάμης με το 20μελές Συγκρότημα που χόρεψε στην Πλατεία, παρασύροντας τους παρευρισκομένους να συμμετάσχουν και αυτοί. Παραδοσιακά εδέσματα και προϊόντα δόθηκαν κατά την διάρκεια και των 4 ημερών της παρουσίας στον Χώρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, από όλους τους ξένους Οργανισμούς Τουρισμού μόνο η Ελλάδα και η Κροατία έλαβαν μέρος στην καινοτόμα πρόταση των Οργανωτών GLOBE in the city – B2C .

Παράλληλα, την Τετάρτη 21 Μαρτίου προσφέρθηκε δείπνο σε κεντρικό εστιατόριο της Ρώμης στους κυριότερους Τ.Ο., ταξιδιωτικούς πράκτορες και δημοσιογράφους από την Νομαρχία Ζακύνθου σε συνεργασία με τον Ε.Ο.Τ. Τέλος την Παρασκευή 23 Μαρτίου ο Νομάρχης Κεφαλληνίας έδωσε Συνέντευξη Τύπου στον Εκθεσιακό Χώρο σε Τ.Ο και Δημοσιογράφους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024