Νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον χώρο του τουρισμού και την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με την…
Νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον χώρο του τουρισμού<...> και την μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την προσέλκυση επενδύσεων ανακοίνωσε ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Αναστάσιος Λιάσκος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή Προέδρων Ξενοδοχειακών Ενώσεων.
Ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, αφού αναφέρθηκε στις λύσεις, που έχουν δοθεί το τελευταίο χρόνο σε προβλήματα, που ταλαιπωρούσαν τους τουριστικούς επιχειρηματίες απαρίθμησε τις πρωτοβουλίες, που αναλαμβάνονται αυτό το διάστημα, προκειμένου να καταστεί πιο ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν.
Ο κ. Λιάσκος τόνισε ότι “τα τρία τελευταία χρόνια ο Ελληνικός Τουρισμός αντιμετώπιζε μια δομική κρίση, που είχε καταστήσει προφανή την ανάγκη λήψης γενναίων μέτρων. Ήδη με τα πρώτα δείγματα γραφής από την σύσταση του Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης δημιουργήθηκε πρόσφορο κλίμα για στενή συνεργασία μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και φορέων του κλάδου. Το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έβαλε τις βάσεις, για να ξεπεραστούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του παρελθόντος και να επιλυθούν χρόνια προβλήματα του κλάδου με τα άλλα συναρμόδια Υπουργεία (Χωροταξικά – Πολεοδομικά κ.λ.π.), προκειμένου να καταρτιστεί ένα σταθερό πλαίσιο ενίσχυσης των αναπτυξιακών προσπαθειών του ιδιωτικού τομέα”.
Ειδικότερα, ο υφυπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης τόνισε ότι με την σύσταση επιτροπών σε συνεργασία με τα άλλα συναρμόδια υπουργεία επιλύονται προβλήματα που αφορούν στα ξενοδοχεία, όπως:
Α. Την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων
- Απαλλαγή από ΜΠΕ για τα προϋφιστάμενα του 1990 καταλύματα, τα οποία δεν έχουν πραγματοποιήσει καμία μεταβολή, καθώς και για τα ενοικιαζόμενα δευτερεύοντα και τις τουριστικές επαύλεις.
- Απαλλαγή από ΜΠΕ για τις μονάδες δυναμικότητας μέχρι 50 κλίνες για τις εντός σχεδίου πόλεως κάτω των 20.000 κατοίκων και για τις εντός οικισμού κάτω των 2.000 κατοίκων μονάδες και μέχρι 30 κλίνες.
- Απλή μελέτη (ΜΠΕ) για την 4η κατηγορία εντός πολεοδομικού ιστού (σχεδίου – οικισμού).
- Απλή μελέτη για τα εκτός σχεδίου καταλύματα μέχρι 100 κλίνες.
- Πλήρη μελέτη ΠΠΕ & ΜΠΕ για πάνω από 100 κλίνες ξενοδοχειακές μονάδες.
Χρονική διάρκεια ισχύος ΜΠΕ, που θα καθορίζεται με εγκύκλιο του ΥΠΕΧΩΔΕ από 3 σε 7 ή 10 χρόνια.
Β. Την τροπολογία για αλλαγή χρήσης
Δρομολογείται η δυνατότητα αλλαγής χρήσης των ξενοδοχείων, που συμπλήρωσαν 30 χρόνια λειτουργίας.
Γ. Την αρτιότητα (δυνατότητα επέκτασης μονάδων)
- Βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας πρόταση για την μείωση του εμβαδού των γηπέδων στις ελεγχόμενες τουριστικά περιοχές από 20 στρ. σε 10 στρ. και εκχώρηση της δυνατότητας επέκτασης των μονάδων, που ανεγέρθηκαν με προγενέστερους όρους δόμησης, χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση των 10 στρ..
- Βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας σχέδιο για τις κορεσμένες τουριστικά περιοχές με χαρακτηρισμό ως μείζονος σημασίας για την επέκταση σε κατηγορία ΑΑ η Α και μέχρι την αναπλήρωση του αριθμού των κλινών, που εξέλειπαν μετά την θεσμοθέτηση του κορεσμού.
Δ. Τις πολεοδομικές υπερβάσεις Ν.1337
- Έγινε αποδεκτή η πρόταση για ενεργοποίηση του 1337/83.
- Έγινε σύνταξη του πρώτου πρωτοκόλλου αναμόρφωσης του Ν. 2742/99 με το ΥΠΕΧΩΔΕ και αποδοχή της πρότασης για τα ΠΟΑΠΔ (περιοχές οργανωμένης ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων) σε αντικατάσταση του τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου.
Ε. Το χωροταξικό του τουρισμού
Διαμορφώνεται ειδικό πλαίσιο με προϋποθέσεις, όπως:
- Ορισμός Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας.
- Σημειακές χωροθετήσεις – προσδιορισμός περιοχών (περιοχές προτεραιότητας τουριστικής ανάπτυξης).
- Χωρισμός περιοχών σε αναπτυγμένες – αναπτυσσόμενες – ειδικές.
- Προ-χωροθέτηση – οριοθέτηση μεγάλων τουριστικών περιοχών τουριστικής σημασίας.
Οι ενέργειες αυτές αφορούν δύο φάσεις: Την Α΄ Φάση με την Μελέτη και την Ανάλυση των παραπάνω και την Β΄ Φάση με την Εξειδίκευση κατά περιφέρεια.
Παράλληλα υλοποιούνται δράσεις, όπως:
- Η Διαμόρφωση ενιαίας τουριστικής πολιτικής σε όλα τα επίπεδα.
- Η Ενιαία Ταυτότητα και προσδιορισμός του κάθε τουριστικού τόπου π.χ. η Θεσσαλονίκη θα έχει λογότυπο αναγνώρισης και προβολής ως τουριστικό προϊόν.
- Η άμεση επένδυση πάνω από 60 εκατ. ευρώ στη διαφήμιση και προβολή της Ελλάδας (με νέο δημιουργικό και λογότυπο), ένα ποσό δέκα φορές μεγαλύτερο από κάθε παλαιότερη κυβερνητική επένδυση (από τις δημόσιες επενδύσεις) πάνω στη διαφήμιση, και η έγκαιρη κύρια εκστρατεία για τη μέγιστη αξιοποίηση της μεταολυμπιακής περιόδου σε όλες τις κύριες αγορές και εκθέσεις του πλανήτη, καθώς και σε νέες αναπτυσσόμενες αγορές.
- Η εξειδίκευση των κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου με τη διεύρυνση των επιχορηγούμενων επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων, την ενίσχυση των νέων ειδικών μορφών τουρισμού και την απλοποίηση των διαδικασιών ένταξης, προωθούν ουσιαστικά την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό.
- Η Οργάνωση και η Ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού μέσα από μία μεταολυμπιακή στρατηγική (με τις διυπουργικές επιτροπές μεταξύ Υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης και των άλλων συναρμόδιων Υπουργείων όπως το Υγείας και Πολιτισμού, οργανώνεται ο ιατρικός τουρισμός, αθλητικός τουρισμός, πολιτιστικός τουρισμός κ.λ.π.). Επίσης, οργανώνεται ο αγροτουρισμός και οι προδιαγραφές πιστοποίησης του.
- Η Κωδικοποίηση της Τουριστικής Νομοθεσίας με την επιτροπή, που έχει συστήσει το Υπουργείο.
- Προτάσεις για το Δ` κοινοτικό πλαίσιο στήριξης (ανάπτυξη των ειδικών εναλλακτικών μορφών τουρισμού και στήριξη από τις δημόσιες επενδύσεις).
- Επίλυση και άλλων χρόνιων προβλημάτων, που καθορίζουν την πορεία του τουριστικού προϊόντος αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων (Βίζα Σένγκεν – εκσυγχρονισμός νομοθεσίας λειτουργίας ξενοδοχειακών κολυμβητικών δεξαμενών κ.λ.π.).
- Ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών επενδύσεων με συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα (Προτεραιότητα στις ειδικές τουριστικές υποδομές, Γκολφ, μαρίνες, χιονοδρομικά κέντρα, ιαματικό τουρισμό κ.λ.π.).
- Αναβάθμιση της Τουριστικής Εκπαίδευσης.
- Διευθέτηση της επιδότησης για την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του στόλου των δημοσίας χρήσης Τουριστικών Λεωφορείων ύψους 35.500.000 ευρώ.
Οι Πρόεδροι των Ενώσεων Ξενοδόχων, κατά την διάρκεια της σύσκεψης, αναφέρθηκαν γενικότερα στην κρίση, που έχει περιέλθει ο ελληνικός τουρισμός την τελευταία τετραετία, αλλά και ειδικότερα στα κατά τόπους προβλήματα που αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή τάξη.
Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Βασίλης Μηναίδης υπογράμμισε για την φετινή τουριστική περίοδο, όπως διαμορφώνεται σήμερα η εικόνα, ότι “ορισμένες περιοχές θα συνεχίσουν να έχουν πτωτική πορεία όσον αφορά στον αριθμό των τουριστών όμως και αρκετές περιοχές παρουσιάζουν ανάκαμψη”.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Αριστοτέλης Θωμόπουλος αφού χαιρέτισε τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης τόνισε ότι “θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες προς αυτήν κατεύθυνση, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά και ζητούν άμεσες λύσεις”.
Ο επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Ανδρέας Ανδρεάδης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα του εξωξενοδοχειακού κόστους, που αυξάνει συνολικά το κόστος του τουριστικού πακέτου στην Ελλάδα. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε “πολλές φορές οι δαπάνες εκτός ξενοδοχείου ενός ξένου τουρίστα είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πληρώνει το τουριστικό πακέτο για την μεταφορά και διαμονή του στην Ελλάδα”. Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι “προκειμένου να μειωθεί αυτό το κόστος πρέπει να επαναδιαμορφώσουν προς τα κάτω τις τιμές τους και άλλοι κλάδοι συμπληρωματικοί της ξενοδοχίας, προκειμένου το πακέτο του τουριστικού προορισμού της Ελλάδας να γίνει πιο ανταγωνιστικό”.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν και οι Πρόεδροι Ξενοδόχων της Αττικής κ. Τσακίρης, της Κεφαλληνίας κ. Γαλιατσάτος, της Χαλκιδικής κ. Αθανασόπουλος, της Μαγνησίας κ. Λεβέντης, της Πιερίας κ. Ταρασιάδης, της Φλώρινας κ. Ρώμπαπας, της Κοζάνης κ. Παντελίδης, των Γρεβενών κ. Νταγκούμας, της Καστοριάς κ. Μιχαηλίδης, των Σερρών κ. Κωνσταντινίδης, των Ιωαννίνων κ. Σουρέλης, της Εύβοιας κ. Βενέρης, της Σκιάθου κ. Κυπαρισσός, της Καβάλας κ. Αθιανάς, της Δράμας κ. Λαλασίδης, της Λάρισας κ. Σαμαρά, των Τρικάλων κ. Κουρούπας, της Ευρυτανίας κ. Ματζούφας, της Θράκης κ. Χατζηκωνσταντίνου. Επίσης, παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Μιτζάλης, ο πρόεδρος του Thessaloniki Convention & Visitors Bureau κ. Μπρόβας και το μέλος του Δ.Σ. του Ξ.Ε.Ε. κ. Ζησιάδης.
Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.
Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.