Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟι αλλαγές του διεθνούς τουριστικού τοπίου στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του HATTA

Οι αλλαγές του διεθνούς τουριστικού τοπίου στο επίκεντρο ενδιαφέροντος του HATTA

ΑΠΟΣΤΟΛΗ PHILOXENIA: Οι εξελίξεις στο διεθνή τουριστικό σκηνικό, όπως και αεροπορικά και κλαδικά θέματα, αναλύθηκαν, στα πλαίσια συνέντευξης τύπουκατά τη διεθνή τουριστική έκθεση Philoxenia, από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι […]

ΑΠΟΣΤΟΛΗ PHILOXENIA: Οι εξελίξεις στο διεθνή τουριστικό σκηνικό, όπως και αεροπορικά και κλαδικά θέματα, αναλύθηκαν, στα πλαίσια συνέντευξης τύπου<...>κατά τη διεθνή τουριστική έκθεση Philoxenia, από τον Σύνδεσμο των εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Πρακτόρων – HATTA. Ειδικότερα, ο πρόεδρος του HATTA, κ. Ιωάννης Ευαγγέλου, ο Υπεύθυνος της επιτροπής αεροπορικών θεμάτων και μέλος του Δ.Σ., κ. Ιωακείμ Ιωακειμίδης, ο κ. Κλώντ Αρκούρ, μέλος του Δ.Σ. του ΗΑΤΤΑ και μέλος της επιτροπής αεροπορικών θεμάτων, και ο κ. Κώστας Γκιόκας, μέλος της επιτροπής αεροπορικών θεμάτων, αναφέρθηκαν στα παρακάτω θέματα:

Service Fees: Αλλάζει ο τρόπος συνεργασίας με τις αεροπορικές εταιρίες και τον πελάτη. Στο εξής ο ταξιδιωτικός πράκτορας καλείται να αποδείξει ότι τα κόστη που πληρώνει ο πελάτης αξίζουν. Με τον τρόπο αυτό οι διαδικασίες κοστολόγησης ενός αεροπορικού εισιτηρίου γίνονται πιο διαφανείς. Πρώτα η προμήθεια που έδινε η αεροπορική εταιρία στο ταξιδιωτικό γραφείο υπολογιζόταν σαν κόστος. Τώρα πια η αμοιβή αυτή δεν θα ενσωματώνεται στο ναύλο, ώστε ο πελάτης να ξέρει πραγματικά τι πληρώνει και να έχει την δυνατότητα επιλογής.

Προώθηση της δικτύωσης των τουριστικών ΜΜΕ (clustering): Ο ΗΑΤΤΑ τονίζει την ιδιαίτερη σημασία αυτού του προγράμματος, το οποίο με δική του πρωτοβουλία κατέθεσε στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και εκδηλώθηκε το θετικό ενδιαφέρον για την υλοποίηση αυτού του προγράμματος.

Σχέδιο οδηγίας της Ε.Ε. για τις υπηρεσίες – Εσωτερική αγορά: Το τελευταίο χρονικό διάστημα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα κρίσιμο για τον τουρισμό θέμα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προωθήσει ένα σχέδιο Κοινοτικής οδηγίας που έχει άμεση αναφορά στον κλάδο των τουριστικών Γραφείων. Η θεσμική αλλαγή του τουριστικού πλαισίου στον Ευρωπαϊκό χώρο με κύριο στοιχείο μια ανεξέλεγκτα φιλελεύθερη πολιτική που επικαλείται την άρση των εμποδίων για την ελεύθερη διακίνηση των υπηρεσιών στη Ε.Ε., που στην πραγματικότητα επιβάλλει το δίκαιο της χώρας καταγωγής (έδρας) το οποίο υπερισχύει κατά την άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, εγκατάστασης διακίνησης και παροχής υπηρεσιών σε ένα κράτος μέλος έναντι το δικαίου της χώρας υποδοχής. Έτσι θα υπερισχύσει το δίκαιο του δυνατού, ο οποίος θα εγκαθιστά την έδρα του σε όποιο άλλο κράτος τον βολεύει, ώστε να εφαρμόζει την νομοθεσία αυτού του κράτους, παρέχοντας τις υπηρεσίες του σε όλα τα κράτη μέλη σύμφωνα με την νομοθεσία του κράτους της έδρας του. Επομένως τα ισχύοντα καθεστώτα αδειοδότησης των επιχειρήσεων θα πάψουν να ισχύουν. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό και έχει διχάσει όλη την Ευρώπη η οποία έχει ταχθεί κατά αυτής της νομοθεσίας.

Τροποποίηση της οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια: Στην Ε.Ε. αυτή τη στιγμή υπάρχει κινητικότητα και πίεση από τις οργανώσεις των καταναλωτών να τροποποιηθεί η οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια, με στόχο να προστατευτεί περισσότερο ο ευρωπαίος καταναλωτής. Επίσης επιθυμία της Ευρώπης είναι να συμπεριληφθούν στην οδηγία τα dynamic packages, δηλαδή τα τουριστικά πακέτα που φτιάχνει μόνος του ο καταναλωτής μέσω του διαδικτύου. Μεγάλος προβληματισμός υπάρχει στην Ευρώπη και για τις πωλήσεις μέσω διαδικτύου και τις παρενέργειες που υπάρχουν για τους καταναλωτές. Ο ΗΑΤΤΑ πιστεύει ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και όχι εθνικό. Παράλληλα ο ΗΑΤΤΑ σε συνεργασία με τα Ευρωπαϊκά τουριστικά γραφεία διαμορφώνει θέσεις και προτάσεις προκειμένου να προωθηθούν στην Ε.Ε.. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι όποιες ρυθμίσεις γίνουν θα είναι η νομοθεσία που θα ισχύει για τα επόμενα χρόνια στην Ευρώπη και θα επηρεάσει το μέλλον τον τουριστικών επιχειρήσεων.

Τέλος, ο πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ, κ. Ι. Ευαγγέλου, αναφέρθηκε στις περιφερειακές εκλογές του Συνδέσμου από τις οποίες θα προκύψουν τα περιφερειακά και το εθνικό συμβούλιο, με στόχο να υπάρξει εκπροσώπηση του ΗΑΤΤΑ και του κλάδου σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, καθώς και να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί μια περιφερειακή πολιτική καταγραφής των προβλημάτων και προώθησης συγκεκριμένων λύσεων προς τα αρμόδια υπουργεία, αλλά και τις τοπικές αρχές.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024