Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΨηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ
Αντιδράσεις από αντιπολίτευση και ΣΕΑ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετατροπή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σε ΝΠΔΔ

Ψηφίστηκε, επί της αρχής του, χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σε Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Στη διάρκεια […]

Ψηφίστηκε, επί της αρχής του, χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης σε<…> Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου.

Στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, επανέλαβε ότι η νομική μορφή για τη σύσταση του μουσείου επιλέχθηκε με γνώμονα την κατά το δυνατόν μεγαλύτερη διοικητική και οικονομική του αυτοτέλεια.

“Το μουσείο διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του και ταυτόχρονα απολαμβάνει περισσότερες ελευθερίες κινήσεων στη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων, απαλλαγμένο από τη γραφειοκρατία της αμιγούς δημοσίας υπηρεσίας”, τόνισε ο κ. Λιάπης. Ο υπουργός υποστήριξε ακόμη ότι ότι το μουσείο θα λειτουργεί υπό τον αυστηρό έλεγχο και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού, αλλά “η νέα του μορφή τού επιτρέπει να διατηρήσει τις αναγκαίες αποστάσεις ασφαλείας τόσο από το ιδιωτικό τομέα όσο και από το παραδοσιακό δημόσιο και να είναι περισσότερο αποτελεσματικό στην διαχείριση του ρόλου που του ανατίθεται”. Ακόμη, προστασία και η διαχείριση των αρχαιοτήτων που στεγάζει θα είναι υπό τον απόλυτο έλεγχο του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

“Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσουμε είναι ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν θα έχει την τύχη ορισμένων περιφερειακών μουσείων που ξεφυτρώνουν μόνο και μόνο για να μαραζώσουν -και αυτό γιατί στερούνται ενός σύγχρονου και ευέλικτου μοντέλου διοίκησης”.

Τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο εισηγητής του κόμματος, κ. Νάσος Αλευράς, ζήτησαν την απόσυρση και την επανακατάθεση του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για απουσία επιχειρησιακού σχεδίου. Έντονες αντιρρήσεις, επίσης, διατύπωσαν και ως προς την συγκρότηση του ΔΣ του νέου μουσείου, αλλά και για το κόστος των εγκαινίων.

Τόσο ο εισηγητής του ΚΚΕ, κ. Κώστας Καζάκος όσο και η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, κα `Αννα Φιλίνη, αλλά και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ισχυρίστηκαν ότι “με το αποσπασματικό αυτό σχέδιο νόμου δεν διασφαλίζεται η διαχείριση του αρχαιολογικού πλούτου της χώρας` και εξέφρασαν έντονη διαφωνία για τη συγκρότηση του ΔΣ του μουσείου, υποστηρίζοντας ότι “ανοίγει έτσι ο δρόμος να γίνουν μέλη εκπρόσωποι ιδιωτικών φορέων μεγάλων συγκροτημάτων, που θα προωθούν ταυτόχρονα και τα συμφέροντα τους”.

“Για πρώτη φορά στην ιστορία, η Ελληνική Πολιτεία διώκει όλους τους μαχόμενους αρχαιολόγους διά του συλλογικού τους οργάνου, γιατί τολμούν να διαφωνούν με μια ωμή φαλκίδευση του πλαισίου προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, που επιχειρείται με το περιώνυμο ν/σ για την Ακρόπολη και το ΤΑΠΑ. Ο ΣΕΑ καταγγέλλει το κλίμα εκφοβισμού που καλλιεργεί η πολιτική ηγεσία προς τους εργαζομένους του ΥΠΠΟ και την απαξιωτική στάση της απέναντι στο Δ.Σ. του Συλλόγου, με το οποίο απέφυγε να συναντηθεί. Στο ίδιο κλίμα τρομοκρατίας εντάσσεται η παρουσία των Δυνάμεων Ασφαλείας μέσα και έξω από το κτήριο του Υπουργείου, κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης των εργαζομένων”, αναφέρει η ανακοίνωση των αρχαιολόγων, η απεργία των οποίων χαρακτηρίστηκε παράνομη”, δήλωσε ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024