Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτήριξη της Προσφοράς και ενίσχυσης της Ζήτησης ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Στήριξη της Προσφοράς και ενίσχυσης της Ζήτησης ζητούν οι τουριστικοί πράκτορες

Ο κλάδος των τουριστικών γραφείων μετά τα θλιβερά γεγονότα στις Η.Π.Α. και τις ραγδαίες εξελίξεις αντιμετωπίζει κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας. Με […]

Ο κλάδος των τουριστικών γραφείων μετά τα θλιβερά γεγονότα στις Η.Π.Α. και τις ραγδαίες εξελίξεις αντιμετωπίζει κρίσιμα και επείγοντα προβλήματα<...> που απαιτούν άμεση αντιμετώπιση από την πλευρά της πολιτείας.

Με επιστολή του προς την Επιτροπή Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων Τουρισμού ο Σύνδεσμος των εν Ελλάδι Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων (HATTA<.>) επισημαίνει ότι "μέχρι σήμερα έχουμε επιδείξει αυτοσυγκράτηση και αντιμετωπίζουμε το όλο πρόβλημα με αίσθημα ευθύνης, τακτική την οποία προτιθέμεθα να συνεχίσουμε ώστε να συμβάλουμε και από την πλευρά μας στη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων και, εφαρμόζοντας επιθετική πολιτική, να στηρίξει τις θετικές προσπάθειες που θα μας οδηγήσουν στην ανάκαμψη και ενδυνάμωση του ελληνικού τουρισμού.

Οι επιδράσεις σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής και διανομής του τουριστικού προϊόντος είναι αλληλένδετες και εκφράζουμε τον φόβο ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα βρεθούμε απλοί θεατές δυσάρεστων εξελίξεων για τις τουριστικές επιχειρήσεις και τον ελληνικό τουρισμό γενικότερα.

Είναι άμεση ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την μη απόλυση προσωπικού με επιδότηση της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Τα Τουριστικά και Ταξιδιωτικά Γραφεία είναι οι μόνες επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα που διατηρούν το προσωπικό τους δώδεκα μήνες το χρόνο με τεράστιο κόστος στους νεκρούς μήνες.

Τα μηνύματα που έχουμε από τα 4.500 Τουριστικά Γραφεία είναι ότι χωρίς υποστήριξη για διατήρηση του προσωπικού θα προχωρήσουν σε απολύσεις και θα υποχρεωθούν σε εποχιακή απασχόληση προσωπικού όπως συμβαίνει και στους λοιπούς τουριστικούς κλάδους".

Τι μέτρα προτείνει ο Σύνδεσμος για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης

Ο Σύνδεσμος, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στις συνέπειες που καλείται να αντιμετωπίσει ο κλάδος από την κρίση που 'κρούει την θύρα' του Ελληνικού Τουρισμού, υπέβαλλε στην Επιτροπή Διαχείρισης Έκτακτων Καταστάσεων Τουρισμού σειρά προτάσεων που θα συμβάλλουν στην αντιμετώπισή της.

Συγκεκριμένα, ο HATTA αφού μελέτησε και κατέγραψε με λεπτομέρεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο ο κλάδος μετά από το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ, κατέληξε σε μία σειρά μέτρων τα οποία ομαδοποίησε σε δύο βασικές ομάδες. Αφενός τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη της προσφοράς και αφετέρου τα μέτρα που αφορούν τη στήριξη της ζήτησης.

Μέτρα στήριξης της προσφοράς

Ειδικότερα, για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας ο HATTA προτείνει επιδότηση για διατήρηση των θέσεων εργασίας για την χειμερινή περίοδο ή, εναλλακτικά, επιδότηση της εργοδοτικής εισφοράς, ρυθμίσεις για ευέλικτους τρόπους απασχόλησης, και αναστολή ρύθμισης για τεχνικό ασφαλείας.

Για τη στήριξη των επιχειρήσεων και του τουρισμού ο Σύνδεσμος πρότεινε μείωση του μοναδικού συντελεστή καθαρού κέρδους, χαμηλότοκα δάνεια με επιδότηση του επιτοκίου στα τουριστικά γραφεία, δανεισμό κεφαλαίου κινήσεως με μέσο ύψος 20 εκατομμυρίων σε περίπου 2.500 τουριστικά γραφεία, αναδιαμόρφωση της βάσης υπολογισμού του 0,5% για τον υπολογισμό των επισφαλών απαιτήσεων των Γραφείων Ταξιδίων από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα κινήτρων για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου είναι αναγκαίο να δοθεί νέα προθεσμία για τον Νοέμβριο 2001 και παράταση για τον Μάρτιο 2002, να επεκταθεί στον εσωτερικό τουρισμό για άλλες περιόδους: 1 Μαΐου-15 Ιουνίου και Οκτώβριο (3ετούς διάρκειας), να δοθεί αμεσότερος ρόλος στα Ελληνικά Γραφεία Τουρισμού στο μέτρο.

Επίσης, πρέπει να δοθούν ενισχυμένα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, καθώς και κίνητρα για την στήριξη του Συνεδριακού Τουρισμού και των Incentives. Πρέπει ακόμα να μειωθούν οι επιβαρύνσεις του τουριστικού πακέτου με αναστολή της εφαρμογής των νέων τιμών Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων, με μείωση επιβαρύνσεων αεροδρομίων και κυρίως του Αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και κατάργηση του ΤΕΕΑ (Σπατόσημου) ή μείωση.

Μέτρα στήριξης της ζήτησης

Τέλος, για τη στήριξη της ζήτησης ο Σύνδεσμος προτείνει μία σειρά μέτρων που αφορούν στην προβολή της χώρας και συγκεκριμένα τα εξής: Προβολή της Ελλάδας ως ασφαλούς χώρας, με ασφαλή αεροδρόμια.
Διαφοροποίηση – κλιμάκωση και ένταση της προβολής και διαφημιστικής καμπάνιας στις υπερπόντιες αγορές.
Αναθεώρηση προγράμματος εκθέσεων κυρίως για τις υπερπόντιες αγορές, κάλυψη μέρους των δαπανών και συνεργασία με τους εκπροσώπους του κλάδου για την συμμετοχή μεγάλου αριθμού τουριστικών γραφείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων.
Επίσημη συμμετοχή όλης της επιτροπής με δικό μας περίπτερο και παράλληλες εκδηλώσεις στο συνέδριο της ASTA Αμερικής στη Νέα Υόρκη στις 4 Νοεμβρίου 2001.
Ενισχυμένη επιδότηση από ΕΟΤ των εκθέσεων CONFEX και EIBTM για ευρύτερη συμμετοχή επαγγελματιών.
Δημιουργία Convention Bureau στην Αθήνα, με συμμετοχή των γραφείων τουρισμού, ξενοδοχείων και άλλων επαγγελματικών φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΕΟΤ.
Στήριξη δραστηριοτήτων Δημοσίων Σχέσεων και εκδηλώσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό των εκπροσώπων του κλάδου και των επιχειρήσεων.
Δημιουργία εργαλείων προβολής θεματικών μορφών τουρισμού και στήριξη αντίστοιχων προγραμμάτων, κατόπιν μελέτης και σε συνεργασία με φορείς.
Familiarization Trips τουριστικών πρακτόρων σε συνεργασία με τους φορείς και τα μέλη του.
Πρόσκληση σε ΜΜΕ του εξωτερικού σε συνεργασία με τους φορείς και τα μέλη του.
Να προμηθευτεί ο ΕΟΤ mailing και e-mail lists από έγκυρους προμηθευτές, π.χ. IT+MΕ, EIBTM, τις οποίες να χρησιμοποιήσει για προβολή συνεδριακού τουρισμού.
Αξιοποίηση του επαγγελματικού και ανθρώπινου δικτύου των τουριστικών γραφείων για την εξυπηρέτηση των κοινών στόχων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024