Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνέντευξη Ευαγγέλου: Το έργο του HATTA ενοχλεί πολλούς

Συνέντευξη Ευαγγέλου: Το έργο του HATTA ενοχλεί πολλούς

Η πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου των Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων της Ελλάδας (HATTA) να αποσυρθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΠΟΕΤ) συνάντησε έντονες αντιδράσεις από το […]

Η πρόσφατη απόφαση της γενικής συνέλευσης του Συνδέσμου των Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Γραφείων της Ελλάδας (HATTA<.>) να αποσυρθεί από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΠΟΕΤ) συνάντησε έντονες αντιδράσεις από το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΕΤ και κατηγορίες για διάσπαση του κλάδου. Όμως ο πρόεδρος του HATTA κ. Γιάννης Ευαγγέλου<...>, μιλώντας στο TravelDailyNews έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, σκιαγράφησε αυτούς που αντιτίθενται και σαμποτάρουν το έργο του HATTA και αντέδρασε στις κατηγορίες για διάσπαση προβάλλοντας τη συσπείρωση που πέτυχε ο Σύνδεσμος, ενώ διασφάλισε και την εικόνα του ιστορικού Σωματείου.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:

TDN: Η ΠΟΕΤ αντέδρασε με ιδιαίτερα έντονο τρόπο στην απόφαση του HATTA να αποσυρθεί και τον κατηγόρησε για διασπαστή. Ποια είναι η θέση του HATTA σε αυτές τις κατηγορίες;

Παρότι έχουμε εκδώσει σχετικό δελτίο τύπου, ορισμένοι προσπαθούν να δώσουν μια έκταση των πραγμάτων όπως αυτούς τους βολεύει. Απλά εκείνο που συνέβη είναι να επανέλθουμε στην προτεραία κατάσταση. Η ΠΟΕΤ ήταν μια μετεξέλιξη μιας ομοσπονδίας τουριστικών λεωφορείων, η οποία ασχολιόταν πάντοτε με αυτό το αντικείμενο. Επειδή όμως είχε τον βαθμό της Ομοσπονδίας, προσπάθησε να διεκδικήσει μια συνολικότερη εκπροσώπηση του κλάδου, κάτι το οποίο είχε ανέκαθεν ο HATTA. Ο HATTA ήταν εκείνος που εκπροσωπούσε πανελλήνια αυτό τον χώρο. Κάποια στιγμή είπαμε να ενωθούμε όλοι μαζί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, οι οποίες αν και συμφωνήθηκαν στην πορεία δεν τηρήθηκαν. Ποτέ, από εκείνη την στιγμή και μετά, δεν υπήρξε μια ομαλή πορεία και συνεργασία μεταξύ HATTA και ΠΟΕΤ. Παρόλες τις προσπάθειες συνεργασίας που έγιναν και από μένα προσωπικά για το καλό του κλάδου, όχι μόνο δεν απέδωσαν αλλά κατανοήθηκαν από πολλούς ως ευκαιρία εκχώρησης όλης της εμπειρίας, της γνώσης, και των δυνατοτήτων που είχε ο HATTA για να δρα για λογαριασμό του κλάδου σε όλους τους τομείς που έχουν σχέση με τα γραφεία ταξιδίων και τουρισμού. Επιπλέον, ενώ είχε συμφωνηθεί να υπάρχει μια κοινή έδρα με στόχο την καλύτερη και πιο αρμονική σχέση, και δεδομένου ότι ο HATTA έχει μια υποδομή πολύ αποτελεσματική ενώ η ΠΟΕΤ δεν έχει ούτε γραμματέα, δεν έγινε ούτε αυτό σεβαστό και η ΠΟΕΤ νοίκιασε αλλού γραφείο. Η ΠΟΕΤ δεν αντιλήφθηκε ποτέ ότι δεν είναι ένα πρωτοβάθμιο σωματείο. Η δραστηριότητα της λοιπόν και οι επιδιώξεις της ήταν να λειτουργήσει σαν ένα πρωτοβάθμιο σωματείο, υποκαθιστώντας το έργο του HATTA. Δεν είναι αυτή η δουλειά της Ομοσπονδίας. Προσπαθούσα να τους δώσω να καταλάβουν ότι δεν είναι δυνατόν ο HATTA ως ένα πρωτοβάθμιο σωματείο που εκπροσωπεί 1.300 μέλη να αποξενωθεί από τη δραστηριότητά του. Αυτή ήταν και συνδικαλιστική διαφορά που είχαμε με την ΠΟΕΤ. Με την δικαιολογία ότι αυτή ήταν η Ομοσπονδία και ότι είχε δικαιώματα παρενέβαινε ορισμένες φορές και δημιουργούσε προβλήματα.

TDN:Τι σημαίνει αυτή η κίνηση για τον απλό τουριστικό πράκτορα και το μέλλον των τουριστικών γραφείων, δεδομένου ότι η ΠΟΕΤ έχει καταφέρει το διάστημα αυτό να έχει μέλη της ορισμένες ενώσεις τουριστικών γραφείων από όλη την Ελλάδα.

Είναι δεδομένο ότι θα προβούμε σε δημιουργία Ομοσπονδίας, μιας και αυτό ζητούν πολλά περιφερειακά σωματεία τουριστικών γραφείων. Τα σωματεία αυτά είναι δυσαρεστημένα αφού η εκπροσώπηση τους μέσα από την ΠΟΕΤ είναι περιορισμένη στο αντικείμενο των τουριστικών λεωφορείων και μόνο.
Αυτό μας έκανε και εμάς να πάρουμε την απόφαση να ζητήσουμε από τα μέλη μας να μας πουν και αυτά αν συμφωνούν ή όχι. Όλη αυτή η ιστορία που έβγαλε εκ των υστέρων η ΠΟΕΤ μας έκανε και εμάς κατάπληξη διότι εμείς ποτέ δεν αντιδικήσαμε και δεν καταφερθήκαμε εναντίον τους το μόνο που κάναμε ήταν να παρατηρήσουμε ορισμένα πράγματα που για μας κακώς εγένοντο, όπως αυτά που αναφέραμε προηγουμένως και να εκφράσουμε την άποψη ότι τα μέλη μας θα πρέπει να μας πουν την άποψη τους. Αυτό μόνο κάναμε, και όλα τα άλλα τα οποία η ΠΟΕΤ έβγαλε στο δελτίο τύπου πρέπει να πω ότι είναι ψεύδη, απατηλές αιτιάσεις, και ύβρεις. Εμάς φαίνεται ξεκάθαρα ποια είναι η πρόθεση μας και από το δελτίο τύπου μας, και έτσι σε αυτή την λογική δεν απαντάμε. Εμείς απαντάμε με δράση, με έργα, και αξιοπρέπεια. Ο HATTA έχει 75 χρόνια ιστορία, 1.300 μέλη, και θα τραβήξει τον δρόμο του. Έχουμε την υποστήριξη πολλών άλλων φορέων και όχι μόνο από την ιστορική πορεία του HATTA αλλά και από το έργο του. Τον ένα χρόνο που είμαι πρόεδρος του HATTA παρατήρησα ότι ο HATTA έχει ζωντανέψει, έχει δραστηριοποιηθεί έντονα, και ίσως αυτό ακριβώς ενόχλησε κάποιους ανθρώπους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκείνοι οι οποίοι δηλώνουν υπέρμαχοι των διεκδικήσεων του κλάδου αλλά στην πραγματικότητα έχουν στο μυαλό τους άλλα πράγματα. Και αυτό το διαπίστωσα γιατί όσα πιο πολλά πράγματα κάναμε τόσο περισσότερη αντίδραση βρίσκαμε από αυτούς τους ανθρώπους. Οι άνθρωποι αυτοί είναι ακόμα και μέλη του διοικητικού συμβουλίου του HATTA και της ΠΟΕΤ. υπάρχουν συνδικαλιστές που δηλώνουν ότι σκοπό τους έχουν το καλό του κλάδου, αλλά στην πραγματικότητα σκοπός τους είναι η δική τους προβολή και διευκόλυνση μέσα από τον συνδικαλιστικό χώρο. Ακόμα και μέσα στον διοικητικό συμβούλιο του HATTA υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είτε διότι αντιπολιτεύονται το σημερινό προεδρείο, είτε διότι έχουν κάποια άλλη ανάμειξη σε κάποιον άλλο συνδικαλιστικό φορέα, και τους ενοχλεί βεβαίως αυτή η έντονη δραστηριότητα του HATTA αντιδρούν και δεν κινούνται πάντοτε προς όφελος του HATTA.

TDN:Σε ένα σημείο της επιστολής της η ΠΟΕΤ αμφισβητεί την εγκυρότητα της απόφασης της γενικής συνέλευσης του HATTA να αποσυρθεί από την ΠΟΕΤ λέγοντας ότι τα μέλη που ψηφίσαν ήταν σε τέτοιο βαθμό λίγα που δεν εκπροσωπούν αυτό τον σύνδεσμο.

Υπάρχει μια για μένα όχι ευχάριστη κλασική συνταγή επάνω στις γενικές συνελεύσεις όπου τα μέλη μας και τα μέλη όλων των επαγγελματικών ενώσεων δεν προσέρχονται στις γενικές συνελεύσεις σε μεγάλους αριθμούς. Τα τελευταία χρόνια που εγώ τουλάχιστον ασχολούμαι με τον HATTA αυτή η ενδιάμεση, που δεν είναι και εκλογές, απολογιστική συνέλευση, αριθμητικά ήταν η μεγαλύτερη όλων των προηγούμενων. Υπάρχει μια αναθέρμανση των μελών και αυτό μπορώ να το αποδείξω με αριθμούς. Αυτό είναι το ένα. Στην περσινή, που είχε και αρχαιρεσίες, είχαμε φθάσει να έχουμε περίπου 350 που παρουσιάστηκαν και ψήφισαν 250, γιατί συνήθως κουράζονται ή πρέπει να φύγουν. Επιπλέον, πρέπει να πω ότι μου κάνει εντύπωση πως αντέδρασαν τώρα έτσι έντονα από την ΠΟΕΤ τώρα, αφού όταν πάρθηκε η απόφαση να μπούμε στην ΠΟΕΤ οι παρευρισκόμενοι ήταν περίπου οι μισοί από ότι ήταν την περασμένη εβδομάδα και η απόφαση για να μπούμε στην ΠΟΕΤ εξετάζοντας την εκ των υστέρων ήταν παράτυπη. Και εμείς δεν χρησιμοποιήσαμε, ίσως θα το χρησιμοποιήσουμε αν χρειαστεί, αυτό το λόγο για να αποσυρθούμε από την ΠΟΕΤ. Σκεφθήκαμε ότι ήταν πιο σωστό να το ζητήσουμε από τα μέλη μας να αποφασίσουμε. Τρεις προσκλήσεις έχουνε σταλεί σε όλα μα όλα τα μέλη μας για αυτή την γενική συνέλευση. Όποιος ήθελε θα μπορούσε να είχε έρθει. Η διαδικασία ήταν αψογότατη. Δεν έχει γίνει πιο άψογη γενική συνέλευση τα τελευταία χρόνια. Όλα τα άλλα είναι ψεύδη τα οποία χρησιμοποιούν με τον χειρότερο τρόπο για να σπιλώσουν ανθρώπους και τον HATTA.

TDN:Θεωρείτε ότι υπάρχει ανάγκη συσπείρωσης των μελών του HATTA;

Τα μέλη του HATTA είναι ήδη συσπειρωμένα και δεν υπήρχε ποτέ πιο θετική ανταπόκριση των μελών στο έργο που κάνει αυτή την στιγμή ο HATTA. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του HATTA έχουν δραστηριοποιηθεί περίπου 50 μέλη εκτός διοικητικού συμβουλίου με ενεργό δράση σε επιτροπές και σε ομάδες, οι οποίοι βοηθούν το έργο του διοικητικού συμβουλίου. Για αυτό το λόγο καταφέρνουμε και βγάζουμε τόσο πολύ έργο έχοντας πάρα πολύ μικρή γραφειακή υποδομή, την οποία όμως εκ των πραγμάτων και λόγω το αναγκών πλέον θα πρέπει να την αυξήσουμε και με βάση την απόφαση που πήρε η γενική συνέλευση. Υπάρχει συσπείρωση και αποδοχή από τα μέλη μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η αύξηση των μελών και των εσόδων του HATTA είναι καταπληκτική. Την περασμένη χρονιά γραφτήκανε 120 νέα μέλη στον HATTA. Όταν κάποια σωματεία από όλα αυτά τα περιφερειακά που είναι στην ΠΟΕΤ δεν έχουν ούτε 20-30 μέλη.
Στόχος μας είναι να συσπειρώσουμε ακόμα περισσότερο τον κλάδο, κάτι που δεν το πέτυχε η ΠΟΕΤ.

TDN: Ο HATTA ενώ διεκδικούσε την εκπροσώπηση του στο νέο αεροδρόμιο τελικά δεν θα βρίσκεται εκεί και στη θέση του θα βρίσκεται η ΠΟΕΤ. Πως αντιδρά σε αυτό ο HATTA;

Είχαμε μια υπόσχεση από τον φορέα του αεροδρομίου να μας δώσουν με κάποιους πολύ ευνοϊκούς όρους ως εκπροσώπους του κλάδου ένα χώρο υποδοχής που θα εκχωρούσαμε στα μέλη μας για να εξυπηρετούν διάφορες περιπτώσεις όπως αφίξεις συνεδρίων. Θα ήθελα να επισημάνω στο σημείο αυτό ότι τον τελευταίο καιρό, κάποιες από τις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο HATTA και επειδή είναι σοβαρά κλαδικά θέματα, όπως το θέμα της ακτοπλοΐας, των αεροπορικών εταιριών, δεν περιορίζονται απλά και μόνο στα μέλη μας. Εμείς σαν ένα σωματείο που εκπροσωπεί τα μέλη του αλλά και επιπλέον έχοντας την ευθύνη της εκπροσώπησης του κλάδου, δεν περιορίζουμε αυτές τις διεκδικήσεις μόνο για τα μέλη μας. Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω. Εμείς ότι κάνουμε το κάνουμε για όλο τον κλάδο και αυτοί που ωφεληθούν ας ωφεληθούν.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024