Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤην αναθεώρηση της απόφασης για επιδότηση ξενοδοχείων Α και ΑΑ τάξης σε ολόκληρη την επικράτεια ζητά η ΕΞΑ

Την αναθεώρηση της απόφασης για επιδότηση ξενοδοχείων Α και ΑΑ τάξης σε ολόκληρη την επικράτεια ζητά η ΕΞΑ

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, και Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, στην οποία αναπτύσσονται οι θέσεις των ξενοδόχων της Αττικής αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης περί κοινής απόφασης παροχής ενισχύσεων…

Επιστολή προς τους Υπουργούς Οικονομίας & Οικονομικών, κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, και Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο,<...>στην οποία αναπτύσσονται οι θέσεις των ξενοδόχων της Αττικής αναφορικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης περί κοινής απόφασης παροχής ενισχύσεων για ίδρυση νέων ξενοδοχείων Α και ΑΑ σε όλη την επικράτεια, απέστειλε χτες, Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2006, η Ένωση Ξενοδόχων Αττικής – ΕΞΑ, ζητώντας την αναθεώρηση της σχετικής απόφασης.

Η επιστολή της ΕΞΑ έχει ως ακολούθως:

“Η θέσπιση του νέου αναπτυξιακού νόμου 3299/2004, σκόρπισε αναμφισβήτητα ενθουσιασμό στον τουριστικό χώρο, κυρίως για τη δυναμική που φάνηκε να προσδίδει στις επιχειρήσεις του κλάδου. Με την χθεσινή σας τοποθέτηση όμως για την πρόθεση παροχής κινήτρων για τη δημιουργία κλινών Α και ΑΑ τάξης, σε ολόκληρη την επικράτεια, η δυναμική αυτή αυτόματα αναστέλλεται και η υγιής ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προϊόντος πλήττεται βάναυσα.

Σας θυμίζουμε κατ` αρχήν ότι στην περιοχή της Αττικής από το 1999 έως και το 2004, λίγο πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, επενδύθηκαν συνολικά 450 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία 6.000 νέων κλινών Α και ΑΑ τάξης, χωρίς κανένα κίνητρο, αφού άλλωστε αυτό δεν προβλεπόταν από τον προηγούμενο αναπτυξιακό νόμο. Είναι δε γνωστό ότι στην Αττική ποτέ δεν έχει επιδοτηθεί η ανέγερση νέων μονάδων, ούτε ακόμη και κατά τη δύσκολη δεκαετία του 1980. Σήμερα η Αττική και ειδικότερα η πόλη της Αθήνας, διαθέτει αναλογικά το μεγαλύτερο ποσοστό κλινών Α και ΑΑ τάξης ως προς το σύνολο, σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη Ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Επιπλέον, τα στατιστικά στοιχεία για το έτος 2005, τα οποία επεξεργάζεται για λογαριασμό της Ένωσής μας μεγάλος διεθνής οίκος, δείχνουν αμετάβλητη πληρότητα των ξενοδοχείων σε σχέση με το 2004, αλλά ταυτόχρονα μείωση της μέσης τιμής ανά δωμάτιο (ARR) και της απόδοσης ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) σε ποσοστό που ξεπερνάει το 20%.

Τα ανωτέρω στοιχεία από μόνα τους καταδεικνύουν τη σημασία της ολοκλήρωσης σωστού χωροταξικού σχεδιασμού για τον τουρισμό, πριν από τη λήψη οποιασδήποτε απόφασης αλλαγής του τρόπου κατανομής των κοινοτικών πόρων. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οποιαδήποτε ενίσχυση για τη δημιουργία νέων κλινών Α και ΑΑ τάξης στην περιοχή της Αττικής, συνιστά κατασπατάληση δημοσίων πόρων σε αντιπαραγωγικές επενδύσεις.

Τέλος, θα θέλαμε για μία ακόμη φορά να τονίσουμε ότι η ενίσχυση του τουρισμού της Αττικής εξαρτάται άμεσα από τις υποδομές, που άλλωστε είναι διαθέσιμες και όχι από την προσθήκη νέων επιχορηγούμενων κλινών, που απαιτούν την δέσμευση πολύτιμων πόρων. Θα περιμέναμε λοιπόν από εσάς την άμεση παρέμβασή σας, αλλά και την έμπρακτη στήριξή σας μέσω των διαδικασιών του νόμου, για τη δημιουργία επιτέλους Συνεδριακού και Εκθεσιακού Κέντρου στην περιοχή μας, κάτι που ούτως ή άλλως έχει αποτελέσει εξαγγελία, αλλά και δέσμευση του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κ. Καραμανλή.

Στα πλαίσια αυτά, σας καλούμε να αναθεωρήσετε τις αποφάσεις σας για επιδότηση ξενοδοχείων Α και ΑΑ τάξης σε ολόκληρη την επικράτεια”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024