Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΤσοχατζόπουλος: Τρεις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού

Τσοχατζόπουλος: Τρεις βασικές κατευθύνσεις για την ανάπτυξη του τουρισμού

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 17ης Διεθνής Έκθεσης Philoxenia 2001, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι οι βασικές κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθεί η αναπτυξιακή […]

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 17ης Διεθνής Έκθεσης Philoxenia 2001, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άκης Τσοχατζόπουλος ανέφερε ότι οι βασικές<...> κατευθύνσεις πάνω στις οποίες πρέπει να κινηθεί η αναπτυξιακή προσπάθεια είναι τρεις.

Η πρώτη κατεύθυνση αφορά στη βελτίωση της σχέσης ποιότητας και τιμής των παρεχομένων τουριστικών υπηρεσιών. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, είναι καθοριστικός ο ρόλος του τουρισμού για τη σύγχρονη στρατηγική ανάπτυξης κάθε χώρας και της Ελλάδας.

Η δεύτερη κατεύθυνση που παρουσίασε ο κ. Τσοχατζόπουλος αφορά στην δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και συνεργασίας μεταξύ Πολιτείας, φορέων υλοποίησης, και πολιτών. Η εμπιστοσύνη αυτή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την αρμονική εξέλιξη της αναπτυξιακής προσπάθειας. Η τρίτη κατεύθυνση αφορά στην αναβάθμιση και ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου που απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαβεβαίωσε ότι "ο Ξένιος Δίας υποδέχεται τους τουρίστες και αυτή τη νέα σεζόν, με την ίδια ασφάλεια, το ίδιο ενδιαφέρον και με τα ίδια μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Ελλάδα. Μπορούμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Μέσα από τη σύγκρουση του παλιού με το καινούργιο βγαίνουν νέες ευκαιρίες και έχουμε το δικαίωμα να προσπαθήσουμε να τις εκμεταλλευτούμε. Πρέπει να σκύψουμε στα πραγματικά προβλήματα αν θέλουμε να πετύχουμε" ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Πολιτεία, συνέχισε, έχει αναγνωρίσει βασικές αλήθειες. Η πρώτη είναι ότι η τουριστική ανάπτυξη αποτελεί κινητήρια δύναμη της εθνικής μας ανάπτυξης, καθώς μεταξύ άλλων στηρίζει καθοριστικά την απασχόληση των πολιτών. Η άλλη αφορά στην τουριστική ανάπτυξη. Μια δυναμική και βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη απαιτεί – σύμφωνα με τον υπουργό – μακροχρόνιο σχεδιασμό, ολοκληρωμένη στήριξη της Πολιτείας, αλλά και συλλογική προσπάθεια.

Η υποδοχή του υπουργού στο περίπτερο και τα σταντ τουρκικών τουριστικών εταιριών και οργανισμών ήταν ιδιαίτερα θερμή. Ο υπουργός αντάλλαξε σχόλια για τον τουρισμό Ελλάδας-Τουρκίας, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ και τη γενικότερη κρίση στον τομέα αυτό, και τούρκοι εκπρόσωποι του προσέφεραν δώρα.

"Η Ελλάδα είναι μια χώρα που στηρίχθηκε στο τουριστικό εισόδημα. Ήρθε η ώρα να αντιμετωπίσει την τουριστική ανάπτυξη ως παράμετρο της βιώσιμης ανάπτυξης, ενσωματώνοντας όλες τις νέες μορφές τουρισμού σε ένα συνολικό σχεδιασμό, σε μια ευρύτερη αγορά που υπερβαίνει τα όρια της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου", υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργος Πασχαλίδης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Βόρεια Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να οργανώσει στο πλαίσιο της Εγνατίας Ανάπτυξης διαδρομές της Εγνατίας του Τουρισμού, συνδυάζοντας δίκτυα χιονοδρομικών κέντρων, αξιοποιώντας σταθμούς πολιτιστικού, αρχαιολογικού και θρησκευτικού ενδιαφέροντος. "Ο τουρισμός δεν είναι μόνο αναψυχή, δεν είναι μόνο οικονομία, δεν είναι μόνο επιχειρηματικότητα. Είναι κυρίως επικοινωνία και πολιτισμός. Είναι μια κατάσταση ζωής. Είναι η ζωή στον ελεύθερο χρόνο", κατέληξε ο κ. Πασχαλίδης.

"Η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού αποτελεί έναν από τους κύριους άξονες στήριξης, ανάπτυξης και προώθησης της εθνικής τουριστικής πολιτικής και συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση των εμπλεκόμενων με τον τουρισμό φορέων", τόνισε ο πρόεδρος της Helexpo, Βασίλης Κουρτέσης στον χαιρετισμό του, στην τελετή εγκαινίων της Philoxenia.

"Η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος" επισήμανε ο κ. Κουρτέσης, "η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου με νέες μορφές τουρισμού, όπως ο χειμερινός, ο αγροτουρισμός, ο ιαματικός, ο αθλητικός και ο συνεδριακός, μπορούν να καταστήσουν την Ελλάδα τόπο προορισμού δώδεκα μήνες το χρόνο. Παράλληλα, το ορόσημο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, διαμορφώνει ένα νέο πεδίο δράσης για την περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα του τουρισμού".

Καταλήγοντας, ο κ. Κουρτέσης τόνισε: "Η Διεθνής Εκθεση Τουρισμού Philoxenia της Helexpo, στη 17χρονη διαδρομή της επέτυχε να έχει ταυτότητα και ονοματεπώνυμο. Οι εισπράξεις από την τουριστική βιομηχανία έφτασαν πέρυσι τα 10 δισ. δολάρια, ενώ το 20% του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας απασχολείται άμεσα ή έμμεσα με τον τουρισμό. Η χώρα μας είναι από τις ομορφότερες αλλά κυρίως από τους πλέον ασφαλείς προορισμούς του κόσμου. Ας εργαστούμε όλοι μαζί για: Διακοπές, ασφαλώς στην Ελλάδα".

Στροφή στην ποιότητα και στην ανάπτυξη, είναι το "σύνθημα" για την ενδυνάμωση του τουρισμού, σύμφωνα με όσα τόνισε στον χαιρετισμό του, ο γενικός γραμματέας Τουρισμού του υπουργείου Ανάπτυξης, Δημήτρης Γεωργαράκης. Η αναδιάρθρωση των δομών, η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος, αλλά και η ανανέωση – συνέχιση συνεργιών με την τουριστική βιομηχανία, αποτελούν ορισμένα "συστατικά" της αναπτυξιακής προσπάθειας. Ο κ. Γεωργαράκης τόνισε ότι έμφαση θα δοθεί στην ενίσχυση της προβολής της χώρας μας ως Ολυμπιακής χώρας ασφάλειας, ευημερίας και ειρήνης.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ, Ευγένιος Γιαννακόπουλος αφού υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι μια μεγάλη δύναμη στον τουρισμό, αναφέρθηκε στη συνεργασία ΕΟΤ – HELEXPO, σημειώνοντας ότι υπάρχει διάλογος για την ανάπτυξη των κοινών δραστηριοτήτων στις διοργανώσεις του ΕΟΤ στο εξωτερικό.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024