Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΞΕΕ: Υπέρ της άρσης του κορεσμού σε όλη τη χώρα
Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας

ΞΕΕ: Υπέρ της άρσης του κορεσμού σε όλη τη χώρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η ξενοδοχειακή κοινότητα, μέσα από δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων το δημόσιο διάλογο σχετικά με τη δυνατότητα επιχορήγησης νέων ξενοδοχείων στις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης, δυνατότητα που παρέχεται για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά επενδυτικά χρονικά…

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί τις τελευταίες ημέρες η ξενοδοχειακή κοινότητα, μέσα από δημοσιεύματα έγκριτων εφημερίδων το δημόσιο διάλογο σχετικά<...> με τη δυνατότητα επιχορήγησης νέων ξενοδοχείων στις περιοχές Αττικής και Θεσσαλονίκης, δυνατότητα που παρέχεται για πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά επενδυτικά χρονικά με την πρόσφατη τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου.

Σε ορισμένα από αυτά τα δημοσιεύματα παρουσιάζεται η εικόνα ότι οι ξενοδόχοι επιχειρούν να κρατήσουν “κλειστό” το επάγγελμά τους απέναντι στην ελεύθερη πρόσβαση νέων επιχειρηματιών ή επενδυτών. Επειδή επιχειρείται να δημιουργηθεί μια στρεβλή εικόνα για τον κλάδο, το ΞΕΕ, ως θεσμικός σύμβουλος του κράτους για θέματα ξενοδοχίας και τουρισμού, κρίνει επιβεβλημένο να διευκρινίσει τις πάγιες στρατηγικές του θέσεις, οι οποίες έχουν προέλθει τόσο από τα επιστημονικά – ερευνητικά δεδομένα που επεξεργάζεται και χρηματοδοτεί, όσο και από την εμπειρία της αγοράς των μελών και των στελεχών του.

Το Ξ.Ε.Ε. είχε ταχθεί εδώ και χρόνια υπέρ της άρσης του κορεσμού σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής με ίδια κεφάλαια να προχωρά στην ίδρυση ή επέκταση ξενοδοχειακών επιχειρήσεων. Σε καμία περίπτωση σήμερα δεν συμβουλεύει την κυβέρνηση να σταματήσει τις ενισχύσεις για νέα ξενοδοχεία, “για να μην υπάρξει ανταγωνισμός”. Αντιθέτως, το ΞΕΕ, με στοιχεία, υποστηρίζει ότι, στις πολύ αναπτυγμένες τουριστικά περιοχές ο ανταγωνισμός λειτουργεί, γιατί υπάρχει έντονο ιδιωτικό επιχειρηματικό ενδιαφέρον χωρίς την παρέμβαση του κράτους – προστάτη και ότι εκεί οι άμεσες επιχορηγήσεις , όχι απλώς δεν τονώνουν, αλλά νοθεύουν τον υγιή ανταγωνισμό.

Στρατηγική θέση του ΞΕΕ είναι ότι τα κίνητρα και οι επιχορηγήσεις θα πρέπει να δημιουργούν στην τουριστική βιομηχανία αιχμές και δυναμικές για την ανάπτυξη του κλάδου και όχι να δημιουργούν συνθήκες παγίδευσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε βραχυπρόθεσμες λογικές ευκαιριακών τοποθετήσεων. Η σύμμετρη ανάπτυξη της ξενοδοχίας σε ολόκληρη την χώρα είναι μέλημα και καθήκον τόσο του ΞΕΕ, αλλά και σε μεγαλύτερο βαθμό της Πολιτείας. Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, εμείς δεν αντιδικούμε ούτε πολύ περισσότερο “αντιπολιτευόμαστε” την κάθε κυβέρνηση, γιατί αυτό θα ήταν αντίθετο στον θεσμικό μας ρόλο, τον οποίο η ίδια η Πολιτεία μας έχει αναθέσει.

Ο δημόσιος διάλογος, ο προβληματισμός, και κυρίως η δημόσια διαβούλευση, κατά τη γνώμη μας, μόνο καλό μπορεί να προσφέρει στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας στη χώρα μας.

Τέλος, υποστηρίζουμε ότι νομοθετήματα στρατηγικού χαρακτήρα – όπως το συγκεκριμένο του αναπτυξιακού νόμου- θα έπρεπε πριν την οριστική τους κατάθεση και ψήφιση, να είχαν συζητηθεί με τους θεσμικούς εκπροσώπους σημαντικών κλάδων του τουριστικού τομέα, προκειμένου να έχουν τουλάχιστον, κατατεθεί έγκυρα και έγκαιρα οι θέσεις τους, και όχι εκ των υστέρων όλοι να “υποψιάζονται όλους” σε ένα παιχνίδι επικοινωνιακών εντυπώσεων και τακτικών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024