Τελευταία νέα
ΑρχικήΟλυμπιακοί Αγώνες: Σύγκριση των μελετών του ΙΤΕΠ και του ΙΟΒΕ

Ολυμπιακοί Αγώνες: Σύγκριση των μελετών του ΙΤΕΠ και του ΙΟΒΕ

Βασικές διαφορές φαίνεται να έχουν οι δύο πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν στην χώρα μας σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις επιδράσεις τους στον τουρισμό, ενόψη τις Ολυμπιάδας που μεσολαβεί […]

Βασικές διαφορές φαίνεται να έχουν οι δύο πρόσφατες μελέτες που παρουσιάστηκαν στην χώρα μας σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες και τις επιδράσεις τους στον τουρισμό, ενόψη τις Ολυμπιάδας που μεσολαβεί μέχρι το 2004 που οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα πραγματοποιηθούν στην Ελλάδα το 2004<.>.
Οι διαφορές αυτές σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δρακόπουλο, γενικό διευθυντή του ΣΕΤΕ, κάνουν την σύγκριση μεταξύ των δύο ερευνών δύσκολη.
Το ΙΤΕΠ χρησιμοποιεί αρχικά τρία σενάρια, το πρώτο ιδιαίτερα απαισιόδοξο, το οποίο και απορρίπτει σχεδόν αμέσως, το δεύτερο «αυθαίρετα λογικό» και το τρίτο που βασίζεται στην περίπτωση της Βαρκελώνης. Στη συνέχεια, με βάση το δεύτερο σενάριο δημιουργεί εννέα υποσενάρια και πάνω εκεί βασίζει το υπόδειγμα των προβλέψεων του.
Το ΙΟΒΕ θεωρεί ως βασικό σενάριο την περίπτωση της Βαρκελώνης, και δημιουργεί στη συνέχεια και αυτό εννέα υποσενάρια με διαφορετικές όμως μεταβλητές.
Όμως και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους ότι κατά το 1992 στην Ισπανία, οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν ήταν το μοναδικό γεγονός παγκοσμίου και πανευρωπαϊκού χαρακτήρα. Ταυτόχρονα, η Μαδρίτη ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και στην Σεβίλλη έγινε η έκθεση EXPO που διήρκεσε έξι μήνες.
Είναι φανερό ότι τα δύο αυτά γεγονότα προσέλκυσαν πρόσθετους αλλοδαπούς επισκέπτες, δημιουργώντας επιδράσεις που πρέπει να αφαιρεθούν.
Επίσης, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, όπως η περίοδος των προβλέψεων η οποία στην έρευνα του ΙΤΕΠ είναι από το 1998-2011, ενώ σε αυτή του ΙΟΒΕ είναι από το 1999-2009.
Το ΙΤΕΠ εκτιμά τις συνολικές αφίξεις, ενώ το ΙΟΒΕ εκτιμά το σύνολο των αφίξεων των αλλοδαπών τουριστών μόνο στα ξενοδοχεία και αυτό σε τρία επίπεδα, Ελλάδα, Αττική, Αθήνα.
Το ΙΤΕΠ κάνει ποσοτική ανάλυση της προσφοράς και της ζήτησης, ενώ το ΙΟΒΕ επιχειρεί ποιοτική, πράγμα που δημιουργεί μερικές ελλείψεις.
Όσον αφορά τα έσοδα, το ΙΤΕΠ υπολογίζει σε τιμές του 1999, ενώ το ΙΟΒΕ σε τιμές του 1994, πράγμα το οποίο κάνει πολύ δύσκολη την σύγκριση.
Τέλος, ο κ. Δρακόπουλος επεσήμανε ότι θα πρέπει να δούμε τις δύο μελέτες ως βάση για περαιτέρω συλλογισμό.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
01/03/2024
29/02/2024
28/02/2024
27/02/2024
26/02/2024
23/02/2024