Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαACI Europe: “Όχι σε προτεινόμενο φόρο στους επιβάτες που αναχωρούν από αεροδρόμια της Δανίας”
Αερομεταφορές

ACI Europe: “Όχι σε προτεινόμενο φόρο στους επιβάτες που αναχωρούν από αεροδρόμια της Δανίας”

Copenhagen Airport
Το αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης

Τα αεροδρόμια της Δανίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών της αεροπορικής βιομηχανίας για απαλλαγή από τις εκπομπές του CO2, με τα αεροδρόμια του Aarhus, του Billund, της Κοπεγχάγης και του Roskilde να στοχεύουν σε net zero έως το 2030.

Ο ACI Europe προτρέπει τη Δανική Κυβέρνηση να μην προχωρήσει στο σχέδιό της για επιβολή φόρου σε όλους τους επιβάτες που αναχωρούν από τα αεροδρόμια της Δανίας.

Καθώς μόνο ένα μέρος αυτού του νέου φόρου θα προορίζεται για τον οικολογικό προσανατολισμό της δανικής αεροπορίας και το μεγαλύτερο μέρος του θα πηγαίνει για τη χρηματοδότηση του συστήματος πρόνοιας, αυτή η πρωτοβουλία, κατά τον ACI EUrope, θα βλάψει την ανταγωνιστική θέση των δανικών αεροδρομίων – και ως εκ τούτου θα παρεμποδίσει την ικανότητά τους να χρηματοδοτήσουν φιλόδοξα σχέδια απαλλαγής από τις εκπομπές του CO2.

Ο Olivier Jankovec, γενικός διευθυντής του ACI Europe, δήλωσε: “Αυτός ο προτεινόμενος φόρος είναι πραγματικά άστοχος και ουσιαστικά ισοδυναμεί με πολιτικό ‘green washing’ περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο. Αντί να βοηθήσει τα αεροδρόμια και τις αερομεταφορές να απελευθερωθούν από τις εκπομπές του CO2, θα έχει στην πραγματικότητα το αντίθετο αποτέλεσμα, εκτρέποντας τους τόσο αναγκαίους οικονομικούς πόρους μακριά από τον (αεροπορικό) τομέα. Η ΕΕ έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή μέσω του πακέτου Fit for 55 ένα φιλόδοξο ρυθμιστικό πλαίσιο για την απαλλαγή από τις εκπομπές του CO2 του τομέα της αεροπορίας μέσω της ενίσχυσης του Συστήματος Εμπορίας Εκπομπών (Emission Trading Scheme) και εντολών για την ανάπτυξη βιώσιμων καυσίμων αερομεταφορών. Μαζί με άλλα μέτρα, αυτό θα απαιτήσει πρόσθετες επενδύσεις από ολόκληρο το αεροπορικό οικοσύστημα, ύψους 820 δισ. ευρώ έως το 2050. Επομένως, είναι σαφές ότι οι νέοι φόροι είναι το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε. Αν μη τι άλλο, απαιτείται περισσότερη οικονομική στήριξη”.

Και πρόσθεσε: “Αυτός ο φόρος θα κινδυνεύσει επίσης να βλάψει τη συνδεσιμότητα της Δανίας και την οικονομία της. Η αεροπορική συνδεσιμότητα της Δανίας φέτος παραμένει -10% χαμηλότερη από εκείνη που ήταν προ COVID-19, επομένως η σαφής προσθήκη κόστους στα αεροπορικά ταξίδια δεν πρόκειται να διευκολύνει την περαιτέρω πρόοδο στην πλήρη ανάκαμψη και περαιτέρω ανάπτυξη αυτής της συνδεσιμότητας”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024