Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΔΑΑ: Αύξηση 10,1% επιβατικής κίνησης κατά το 1ο εξάμηνο του 2007

ΔΑΑ: Αύξηση 10,1% επιβατικής κίνησης κατά το 1ο εξάμηνο του 2007

Τα αποτελέσματα κίνησης του 1ου εξαμήνου του 2007 και τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) παρουσίασε χτες σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Γενικός […]

Τα αποτελέσματα κίνησης του 1ου εξαμήνου του 2007 και τα μελλοντικά αναπτυξιακά σχέδια του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) παρουσίασε χτες σε ενημερωτική συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ ο Γενικός Διευθυντής<...>του ΔΑΑ, κ. Γιάννης Παράσχης. Αναφερόμενος στην αναπτυξιακή στρατηγική του ΔΑΑ, ο κ. Παράσχης παρουσίασε τους τέσσερις άξονες μελλοντικής ανάπτυξης: Αξιοποίηση της υπάρχουσας και δημιουργία νέας χωρητικότητας – Ανάπτυξη ακίνητης περιουσίας – Δυναμική παρουσία του ΔΑΑ στο διεθνή χώρο – Μέριμνα για το περιβάλλον.

Αύξηση 10,1% της επιβατικής κίνησης κατά το 1ο εξάμηνο του 2007

Καταγράφοντας στο πρώτο εξάμηνο του έτους εντυπωσιακή αύξηση 10,1% της επιβατικής κίνησης, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών κατατάσσεται και φέτος ανάμεσα στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα αεροδρόμια στην Ευρώπη. Αύξηση της κίνησης παρουσίασαν όλες οι γεωγραφικές περιοχές, ενώ οι 17 εταιρίες χαμηλού κόστους, που πετούν στο ΔΑΑ είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στη θετική πορεία της κίνησης, συνδέοντας την Αθήνα με 31 προορισμούς από 21 πέρυσι και καταγράφοντας αυξημένη επιβατική κίνηση κατά 50%. Εξάλλου, αύξηση 17% παρουσίασε η κίνηση των αλλοδαπών επιβατών, που ταξίδεψαν με σκοπό τον τουρισμό, αντανακλώντας τη συμβολή του ΔΑΑ στην τουριστική κίνηση.

Τα μελλοντικά επιχειρηματικά και αναπτυξιακά σχέδια του ΔΑΑ


  1. Αξιοποίηση της υπάρχουσας χωρητικότητας (21 εκατ. επιβάτες σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ΙΑΤΑ / Μάιος 2007): Στόχος του ΔΑΑ παράλληλα με τη διαρκή ανάπτυξη της αεροναυτιλιακής δραστηριότητας είναι η διατήρηση του υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης του επιβατικού κοινού και η συνεχώς αναβαθμισμένη ταξιδιωτική εμπειρία. «Βασική αρχή μας», τόνισε ο κ. Παράσχης, «είναι να ακούμε τους επιβάτες μας. Η εξέλιξη των προσδοκιών του επιβατικού κοινού, μας οδηγεί στην εισαγωγή νέων στοιχείων στην εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών». Σε πρώτη φάση, κατόπιν διαρκούς διερεύνησης των προσδοκιών του επιβατικού κοινού (ποιοτικές έρευνες ΔΑΑ & έρευνα επιβατών ACI), ο ΔΑΑ έχει ξεκινήσει την υλοποίηση προγράμματος αναβάθμισης και εισαγωγής νέων επιβατικών υπηρεσιών, όπως η υπηρεσία εξυπηρέτησης επιβατών στις εισόδους των Αναχωρήσεων, η αναβάθμιση των σημείων ελέγχου επιβατών και χειραποσκευών με πύλες ταχείας εξυπηρέτησης, η ανανεωμένη ιστοσελίδα και η δημιουργία «νησίδων» δωρεάν πρόσβασης στο Internet. Σε επόμενη φάση (2009), θα υλοποιηθεί έργο πλήρους αξιοποίησης του Δορυφορικού Αεροσταθμού – όπου θα διοχετευθεί το 30% της κίνησης του αεροδρομίου – με νέες υποδομές, καθώς και επέκταση του Κύριου Αεροσταθμού, με τη δημιουργία νέων εμπορικών χώρων και business lounges.
  2. Δημιουργία νέας χωρητικότητας (άνω των 21 εκατ.): Το νέο χωροταξικό σχέδιο του ΔΑΑ για επιβατική κίνηση άνω της υπάρχουσας χωρητικότητας των 21 εκατ., καταρτίσθηκε βάσει των νέων δεδομένων της αεροπορικής αγοράς και θα υποβληθεί προς έγκριση σύμφωνα με τη Σύμβαση Ανάπτυξης Αεροδρομίου.
  3. Στο πλαίσιο ανάπτυξης ακίνητης περιουσίας, ο κ. Παράσχης αναφέρθηκε στο Εκθεσιακό & Συνεδριακό Κέντρο του αεροδρομίου που προβλέπεται να λειτουργήσει το 2009, καθώς και στα μελλοντικά σχέδια του ΔΑΑ (2ο ξενοδοχείο, χώροι ψυχαγωγίας/άθλησης, εγκαταστάσεις αποθηκών/logistics, επιχειρηματικό πάρκο). «Η υλοποίηση του οράματός μας για τη δημιουργία μιας σύγχρονης αεροδρομιακής πόλης», τόνισε ο κ. Παράσχης, «θα καταστήσει το αεροδρόμιο έναν αυτόνομο και ελκυστικό προορισμό επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, που θα συμβάλει σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής».
  4. Δυναμική διεθνής παρουσία του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών: «Η εξωστρέφεια του ΔΑΑ», δήλωσε ο κ. Παράσχης, «αντικατοπτρίζεται τόσο στην έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα του τομέα πληροφορικής σε 12 διεθνή αεροδρόμια – με μελλοντικό στόχο τη διεύρυνση της εξαγωγής τεχνογνωσίας και σε άλλους τομείς αεροπορικών δραστηριοτήτων – όσο και στη δραστήρια παρουσία του ΔΑΑ στο θεσμικό χώρο των ευρωπαϊκών αεροδρομίων». Με την ιδιότητα του Προέδρου του Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων Ευρώπης, ο κ. Παράσχης αναφέρθηκε στους άξονες, που πρωτίστως απασχολούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια σήμερα, που είναι η αύξηση χωρητικότητας, η χρηματοδότηση των επενδύσεων, η ασφάλεια και το περιβάλλον.
  5. Δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη μέριμνα για το περιβάλλον, ο κ. Παράσχης δήλωσε: «Με ολοκληρωμένο σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών λειτουργεί με υπευθυνότητα απέναντι στην αεροδρομιακή κοινότητα και στους γείτονές του, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα πρωτοβουλίες σε ευρύτερη κλίμακα. Μέχρι σήμερα έχουμε πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους άνω των 40 εκατ. ευρώ, για μια σειρά πρωτοποριακών έργων και πρωτοβουλιών στον περιβαλλοντικό τομέα. Το πρόγραμμα ανακύκλωσης εντός του αεροδρομίου απέδωσε το 2006 την ανακύκλωση 1.720 τόνων απορριμμάτων στοχεύοντας φέτος να υπερβούμε τους 2.500 τόνους, ενώ για την ευρύτερη περιοχή οι φετινές πρωτοβουλίες μας συμπεριλαμβάνουν πρόταση για πρόγραμμα παρεμβάσεων ύψους 40.000 ευρώ για την ανάδειξη και προστασία του υγροβιότοπου της Βραυρώνας. Εξετάζουμε το ενδεχόμενο χρήσης εναλλακτικών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, με στόχο την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού πάρκου 7MW (επένδυση 50 εκ. ευρώ). Ο ΔΑΑ λειτουργεί από το 2004 πιλοτική φωτοβολταϊκή μονάδα, ενώ την ίδια χρονιά ήταν η πρώτη εταιρία στην Ελλάδα που τιμήθηκε με το βραβείο GreenLight της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάπτυξη ενεργειακά αποδοτικών δραστηριοτήτων που συμβάλλουν στον περιορισμό του φαινομένου του θερμοκηπίου. Η εταιρία μας θα εξετάσει και άλλες μελλοντικές πρωτοβουλίες προκειμένου να συμβάλει στη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, στο πλαίσιο του ευρύτερου ζητήματος της κλιματικής αλλαγής».

Αναφερόμενος στην πλούσια δράση του ΔΑΑ στον τομέα του περιβάλλοντος, ο Γενικός Διευθυντής του ΔΑΑ δήλωσε: «Η υπεύθυνη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων αποτελεί προτεραιότητα της εταιρίας μας. Η μέριμνα και οι πρωτοβουλίες του ΔΑΑ στον τομέα αυτό θα συνεχιστούν, δεδομένου ότι, για εμάς, η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί προϋπόθεση για τη διαρκή ανάπτυξη του αεροδρομίου και την αρμονική συνύπαρξη με τους γείτονές μας».
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024