Τελευταία νέα
HomeΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαFraport: Άσκηση ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»
Αεροδρόμια

Fraport: Άσκηση ευρείας κλίμακας στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην εκδήλωση πυρκαγιάς σε κινητήρα αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης προς απογείωση.

Η Fraport Greece, φορέας διαχείρισης και λειτουργίας των 14 περιφερειακών αεροδρομίων στην Ελλάδα, πραγματοποίησε προ μερικών ημερών με επιτυχία, σε συνεργασία με την AEGEAN και με όλους τους αρμόδιους φορείς, προγραμματισμένη άσκηση ευρείας κλίμακας (Emergency Exercise) στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία».

Στη διενέργεια της άσκησης και πέραν των στελεχών της Fraport Greece και της AEGEAN, συμμετείχαν, όλοι οι εμπλεκόμενοι, σε αυτές τις περιπτώσεις φορείς, και συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (Γ.Γ.Π.Π.), η Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ), το Πυροσβεστικό Σώμα (Π.Σ.), το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β), το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας Βορείου Ελλάδος, η Ιατροδικαστική Υπηρεσία Θεσσαλονίκης, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (Α.Π.Α) και εμπλεκόμενοι φορείς από το αεροδρόμιο όπως φορέας επίγειας εξυπηρέτησης και Πάροχος Υπηρεσιών Ασφαλείας.

Το σενάριο της άσκησης αφορούσε στην εκδήλωση πυρκαγιάς σε κινητήρα αεροσκάφους, κατά τη διάρκεια της τροχοδρόμησης προς απογείωση. Με την εκδήλωση του συμβάντος, ενεργοποιήθηκε άμεσα το Σχέδιο Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης του αεροδρομίου, με παράλληλη έναρξη των σχετικών επιχειρησιακών διαδικασιών.

Συγκεκριμένα, τέθηκαν σε λειτουργία οι ενέργειες για τη διάσωση, την παροχή Α’ βοηθειών στο πεδίο και τη διακομιδή των επιβαινόντων, ενώ στη συνέχεια – και σε άριστο συντονισμό μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων – έλαβαν χώρα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες για την ενημέρωση συγγενών, κοινού, κ.ά. Παράλληλα ενεργοποιήθηκε το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του αεροδρομίου για το συντονισμό του περιστατικού.

Ο σκοπός διεξαγωγής της άσκησης ευρείας κλίμακας ήταν η αξιολόγηση και τυχόν βελτίωση του επιχειρησιακού επιπέδου ανταπόκρισης σε ένα τέτοιο συμβάν, κυρίως όμως η ανάλυση του βηματισμού της συνεργασίας και διαλειτουργικότητας των εμπλεκόμενων φορέων, στην αντιμετώπιση μίας τέτοιας κρίσης.

Μετά το πέρας της επιτυχημένης πραγματοποίησης της άσκησης ευρείας κλίμακας, ο κος Παναγιώτης Σπυράτος, Chief Operations Officer (COO) της Fraport Greece, δήλωσε σχετικά: «Η επιτυχημένη διεξαγωγή της συγκεκριμένης άσκησης ευρείας κλίμακας που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», μέσω της συνεργασίας της Fraport Greece με την AEGEAN και των υπόλοιπων εμπλεκόμενων φορέων, αποτελεί κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια των αεροδρομίων και των πτήσεων.

Η Fraport Greece, με δεδομένη τη δέσμευσή της για την παροχή υψηλού επιπέδου ασφάλειας στους επιβάτες, αλλά και στους συνδαιτημόνες κρίκους των αερομεταφορών, διαθέτει έναν ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, μέρος του οποίου αποτελεί και η συγκεκριμένη άσκηση. Το πλάνο αυτό υλοποιείται σε μόνιμη βάση – και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται και λειτουργεί η εταιρεία – περιλαμβάνοντας, μεταξύ άλλων, την ανανέωση των υποδομών, τη συμμόρφωση των διαδικασιών και λειτουργειών με τα υψηλότερα ευρωπαϊκά και διεθνή standards, αλλά και την εκπαίδευση του προσωπικού της, με στόχο τη διατήρηση και την αναβάθμιση του ήδη υψηλού επιπέδου ασφάλειας που διαθέτει και στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

Ο κος Ζήσης Πεχλεβανούδης, υπόλογος διευθυντής της AEGEAN, πρόσθεσε: «Στην AEGEAN ο διαρκής, προληπτικός έλεγχος και η εξάσκηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας του οργανισμού για την αποτελεσματική διαχείριση περιστατικών έκτακτης ανάγκης, αποτελεί προτεραιότητα, όπως και κάθε θέμα που αφορά στην ασφάλεια των επιβατών και των εργαζομένων μας. Η προγραμματισμένη άσκηση ευρείας κλίμακας, που πραγματοποιήσαμε με επιτυχία στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, χάρη στην εξαιρετική  συνεργασία με τη Fraport Greece και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, μας έδωσε τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε την ετοιμότητα ανταπόκρισης τόσο των ανθρώπων μας όσο και την ικανότητα συνεργασίας και συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων και να δούμε τυχόν σημεία που μπορεί να χρήζουν περαιτέρω βελτιστοποίησης».

12/07/2024
11/07/2024
10/07/2024
09/07/2024
08/07/2024
05/07/2024