Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικές ΕταιρίεςΕπέκταση σε νέους προορισμούς σχεδιάζει η Aegean για το 2003

Επέκταση σε νέους προορισμούς σχεδιάζει η Aegean για το 2003

Σε δύο νέους ελληνικούς προορισμούς και τέσσερις του εξωτερικού εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πτητικό της έργο το 2003, η Aegean Airlines. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας, […]

Σε δύο νέους ελληνικούς προορισμούς και τέσσερις του εξωτερικού εξετάζει το ενδεχόμενο να επεκτείνει το πτητικό της έργο το 2003<…>, η Aegean Airlines. Σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο της εταιρίας, για το 2003 εξετάζεται η αύξηση του στόλου με δύο επιπλέον αεροπλάνα τύπου Boeing 737, καθώς και η προσθήκη 2-3 νέων προορισμών. Στους προορισμούς για το εσωτερικό, υπό εξέταση είναι η Χίος και η Κως, ενώ για το εξωτερικό η Κωνσταντινούπολη, η Λάρνακα, η Σόφια και το Κάιρο. Για ορισμένους από τους παραπάνω προορισμούς εξωτερικού η Aegean Airlines έχει επανειλημμένως ζητήσει άδεια εκτέλεσης πτήσεων από την Υ.Π.Α.

Σε ότι αφορά στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας, σύμφωνα με ανακοίνωση της, παρά το εξαιρετικά αρνητικό κλίμα στο διεθνές περιβάλλον των αερομεταφορών, η Aegean Airlines τρία χρόνια από την έναρξη των τακτικών πτήσεών της και μόλις ένα χρόνο μετά τη συγχώνευσή της με την Cronus Airlines, κατάφερε να πετύχει σημαντική ανάπτυξη μεγεθών και για πρώτη φορά να παρουσιάσει λειτουργική κερδοφορία.

Συγκεκριμένα, για το 2002 ο κύκλος εργασιών της θα ξεπεράσει τα 205 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας έτσι υπερδιπλασιασμό των μεγεθών της σε σχέση με το 2000 (Κύκλος Εργασιών 70 εκ. ευρώ) και παράλληλα αύξηση της τάξεως 15% σε σχέση με το 2001 (συγκρινόμενο με το άθροισμα των Aegean και Cronus για το έτος).

Παράλληλα με τη σημαντική αύξηση του τζίρου της, η Aegean πέτυχε μείωση των λειτουργικών της δαπανών κατά 8% σε σχέση με το 2001, μέσω της αναδιάρθρωσης του δικτύου της, της αναδιαπραγμάτευσης με τους βασικούς προμηθευτές της, καθώς και της οργάνωσης της εταιρίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δείκτης παραγωγικότητας επιβατών ανά εργαζόμενο ξεπέρασε το επίπεδο των 2.000 (επιβατών ανά εργαζόμενο), επίδοση απόλυτα ανταγωνιστική με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής αγοράς. Το σύνολο αυτών των ενεργειών οδήγησε στην επίτευξη οριακής λειτουργικής κερδοφορίας που για το 2002 εκτιμάται στα 2 εκατ. ευρώ σε επίπεδο κερδών προ αποσβέσεων.

Για το 2002 η εταιρία λειτούργησε με μέσο αριθμό εργαζομένων 1.205 άτομα και με στόλο 16 αεροσκαφών (7 Boeing 737, 6 Avro RJ 100, 3 ATR 72), εκ των οποίων τα 12 εκτελούν τακτικές πτήσεις σε 18 προορισμούς εσωτερικού και εξωτερικού, ενώ τα 4 χρησιμοποιούνται σε ναυλωμένες πτήσεις για λογαριασμό Tour Operators, εξυπηρετώντας περισσότερους από 40 προορισμούς κυρίως στη Γερμανία, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία και Ισραήλ. Συνολικά το 2002 η εταιρία εκτέλεσε περισσότερες από 35.000 πτήσεις και μετέφερε 2,42 εκ. επιβάτες. Σε σχέση με τα εμπορικά της αποτελέσματα αξίζει να αναφερθεί ότι το μερίδιο εσόδων της στην αγορά εσωτερικού έφτασε στο 49,4% παρουσιάζοντας αύξηση 1,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (στοιχεία BSP/IATA, Ιανουάριος – Νοέμβριος 2002). Σε επίπεδο αριθμού επιβατών, η εταιρία έχει αποσπάσει ποσοστό 45% στους προορισμούς εσωτερικού που καλύπτει με πτήσεις της.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία, η πάγια θέση των μετόχων της Aegean είναι ότι η ιδιωτικοποίηση της ΟΑ είναι απαραίτητη για την εξυγίανση του κλάδου αερομεταφορών στην Ελλάδα. Έτσι, οι μέτοχοι της Aegean θέλοντας να συμβάλλουν στη θετική έκβαση της προσπάθειας ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, κατέθεσαν πρόσφατα εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή στη διαδικασία που προκήρυξε το Ελληνικό Δημόσιο.
Ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα της διαδικασίας, οι μέτοχοι της Aegean θα συνεχίζουν να στηρίζουν την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΟΑ, στο πλαίσιο δημιουργίας ενός υγιούς περιβάλλοντος ανταγωνισμού συμβατού με την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι, μέτοχοι της Aegean είναι επτά από τους μεγαλύτερους και υγιέστερους επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα, που έχουν συνεισφέρει άνω των 105 εκατ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024