Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΗ Etihad Airways ανακοινώνει αύξηση 48% των καθαρών κερδών της
Αεροπορικές εταιρείες

Η Etihad Airways ανακοινώνει αύξηση 48% των καθαρών κερδών της

Τα έσοδα επιβατών αυξήθηκαν κατά 12% φτάνοντας τα 11,5 εκατ. δολ. ενώ υα έσοδα ανά χιλιομετρικό επιβάτη σημείωσαν αύξηση κατά 16% στα 55,5 δισ. δολ.

Η Etihad Airways, ο εθνικός αερομεταφορέας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ανακοίνωσε αποτελέσματα ρεκόρ για το 2013, με αύξηση καθαρών κερδών κατά 48% που έφτασαν τα 62 εκατ. δολ. και αύξηση εσόδων κατά 27% που ανήλθαν σε 6,1 δισ. δολ.
 
Στην απόδοση ρεκόρ συμπεριλαμβάνονται και κέρδη προ φόρου και τόκων (ΕΒΙΤ) που αυξήθηκαν κατά 22% φτάνοντας τα 208 εκατ. δολ. και αύξηση των κερδών προ φόρου, τόκων, υποτίμησης, απόσβεσης και ενοικιάσεων (EBITDAR) κατά 30%, 979 εκατ. δολ., με περιθώριο 16% των συνολικών εσόδων. Πρόκειται για το τρίτο συνεχόμενο έτος καθαρής κερδοφορίας κατά τη διάρκεια των 10 ετών λειτουργίας της αεροπορικής.

Ο James Hogan, πρόεδρος και γενικός διευθυντής της Etihad Airways δήλωσε: “Πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στο ταξίδι μας ως μία αναπτυσσόμενη και εμπορικά επιτυχή επιχείρηση. Έχουμε πετύχει κάθε οικονομικό στόχο των τελευταίων επτά ετών και έχουμε φέρει βιώσιμη κερδοφορία σε μία επιχείρηση που έχει αναπτυχθεί από μόλις 300 εκατ. δολ. έσοδα το 2005 σε περισσότερα από 6 δισ. δολ. σήμερα.

Αυτό το καταφέραμε μέσω της μοναδικής μας στρατηγικής, στην οποία συνδυάζουμε κορυφαία  οργανική βιομηχανική ανάπτυξη με συνεργασίες μεγάλου εύρους και επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων μειοψηφίας σε σημαντικούς στρατηγικά αερομεταφορείς στον κόσμο. Σε αυτό το ταξίδι έχουμε αναπτυχθεί από μία ιδιαιτέρως επιτυχημένη αεροπορική εταιρεία σε ένα αναπτυσσόμενο αεροπορικό και ταξιδιωτικό όμιλο, με υποδομή και στρατηγική για ακόμη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην επόμενη δεκαετία. Είμαστε ιδιαιτέρως ευχαριστημένοι που μπορούμε να προσφέρουμε αποδόσεις στους μετόχους μας, οι οποίοι επίσης απαρτίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμπορίου και του τουρισμού στο εμιράτο του Άμπου Ντάμπι”.

Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 27% φτάνοντας τα 6,1 δισ. δολ. (2012: 4,8 δισ. δολ.) και ο αριθμός επιβατών αυξήθηκε κατά 12% φτάνοντας τα 11,5 εκατ. (2012 10,3 εκατ.).

Τα Έσοδα ανά Χιλιομετρικό Επιβάτη (RPKs) – που καταμετρούν τα ταξίδια των επιβατών – αυξήθηκαν κατά 16% στα 55,5 δισ. δολ.(2012: 47,7 δισ. δολ.), ενώ οι Διαθέσιμες Χιλιομετρικές Θέσεις (ASK) – που αντιπροσωπεύουν τη χωρητικότητα – αυξήθηκαν κατά 17% φτάνοντας τα 71,1 δισ. δολ. (2012: 61 δισ. δολ.).

Οι αριθμοί αυτοί αντιπροσωπεύουν την έντονη ανάπτυξη όγκου επιβατών, κατά τη διάρκεια του έτους στο οποίο η Etihad Airways πρόσθεσε έξι νέους προορισμούς: Ουάσινγκτον, Άμστερνταμ, Σαο Πάολο, Βελιγράδι, Χο Τσι Μιν και Σανάα και αύξησε τη χωρητικότητα σε 18 υπάρχοντα δρομολόγια. Στο τέλος του χρόνου, το μέσο δίκτυο-παράγοντας ευρείας πληρότητας έφτασε το 78%, αμετάβλητο από το 2012. Η αεροπορική έχει ανακοινώσει εννέα νέους προορισμούς για το 2014 – τις αμερικανικές πόλεις Λος Άντζελες και Ντάλας-Φορτ Γουόρθ, τις ευρωπαϊκές Ρώμη και Ζυρίχη, το Τζαϊπούρ στην Ινδία, το Περθ στην Δυτική Αυστραλία, το Πουκέτ στην Ταϊλάνδη, τη Μεδίνα στη Σαουδική Αραβία και το Γερεβάν στην Αρμενία.

Ένας βασικός οδηγός της ανάπτυξης της Etihad Airways για το 2013 ήταν η στρατηγική συνεργασιών, που βασίζεται σε ευρείες συμφωνίες κοινού κωδικού και στη μοναδική προσέγγιση επενδύσεων ιδίων κεφαλαίων μειοψηφίας σε στρατηγικά σημαντικές αεροπορικές εταιρείες. Η στρατηγική αυτή επιταχύνει την ανάπτυξη του δικτύου, παρέχοντας το μεγαλύτερο δίκτυο προορισμών από κάθε άλλο αερομεταφορέα της Μέσης Ανατολής, φτάνοντας τους σχεδόν 400 προορισμούς. Παράλληλα αυξάνει τις πωλήσεις και τις ευκαιρίες μάρκετινγκ σε κομβικές αγορές σε όλο τον κόσμο, και επιτρέπει σημαντικές επιχειρηματικές συνέργιες και οικονομίες.
Η στρατηγική απέδωσε έσοδα 820 εκατ. δολ. το 2013, σημειώνοντας αύξηση 30% (629 εκατ. δολ.) και αντιπροσωπεύει το 21% των συνολικών εσόδων επιβατών για την Etihad Airways.
 
Ο κ. Hogan συνέχισε: “Οι συνεργασίες κοινού κωδικού αποτελούν σημαντικό μέρος της επιχειρηματικής μας απόδοσης για τα τελευταία επτά χρόνια. Αυτό που μας απογειώνει όμως είναι οι επενδύσεις ιδίων κεφαλαίων που μας επιτρέπουν να χτίσουμε ολοκληρωμένα δίκτυα και προγράμματα, να αναπτύξουμε κοινά προϊόντα και υπηρεσίες και το πιο σημαντικό, να αναγνωρίσουμε τις επιχειρήσεις και τις συνέργιες κόστους. Οι συνέργιες αυτές είναι μοναδικές. Οι κοινές ομάδες αγορών αποδίδουν πραγματικά και σημαντικά οφέλη σε όλα τα μέλη της συμμαχίας ιδίων κεφαλαίων, δίνοντας σε κάθε μέλος πραγματικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα μέσω της μείωσης κόστους ανά μονάδα προϊόντος”.

Επιπλέον των τεσσάρων συνεργατών μετοχικού κεφαλαίου: airberlin, Air Seychelles, Virgin Australia και Aer Lingus, η Etihad Airways ανακοίνωσε επενδύσεις σε τρεις επιπλέον αερομεταφορείς για το 2013.

Ρυθμιστική έγκριση ελήφθη τον Νοέμβριο για την απόκτηση του 24% της ινδικής Jet Airways. Στο τέλος του έτους, η Etihad Airways αναμένει ρυθμιστική έγκριση για δύο άλλες επενδύσεις, ποσοστό 49% στον εθνικό αερομεταφορέα της Σερβίας, Air Serbia (πρώην Jat Airways) και 33,3% των μετοχών της Darwin Airline, περιφερειακή αεροπορική της Ελβετίας.

Τον Αύγουστο, η Etihad Airways υπέγραψε ένα πενταετές συμβόλαιο για τη διαχείριση της Air Serbia. Στη συνέχεια, το Νοέμβριο, η Etihad Airways ανακοίνωσε τη δημιουργία μίας νέας θυγατρικής, της Etihad Regional που η Darwin Airline υιοθέτησε πρώτη.

Ακόμη, η Etihad Airways αύξησε το ποσοστό της στην Virgin Australia από 9% σε 19,9% μέσω σταδιακών εξαγορών επιπλέον των αγορών, κατόπιν της λήψης έγκρισης στα μέσα του 2013 από την Επιτροπή Εξέτασης Ξένων Επενδύσεων της Αυστραλίας (Australia Foreign Investment Review Board). Etihad Airways κατέδειξε περαιτέρω υποστήριξη για την Virgin Australia, συμμετέχοντας σε άντληση κεφαλαίων της αξίας 350 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Το 2013 η Etihad Airways ξεκίνησε επτά νέες συνεργασίες κοινού κωδικού, συνάπτοντας συμφωνίες με τις: South African Airways, Kenya Airways, Air Canada, Korean Air, Air Serbia, Belavia και Air Baltic, οι οποίες πλέον ανέρχονται σε 47. Μαζί με τις αεροπορικές εταιρείες μετοχικού κεφαλαίου, οι συμφωνίες αυτές αύξησαν το εικονικό δίκτυο της Etihad Airways σε σχεδόν 400 προορισμούς.

“Αυτό δείχνει τι εστιασμένη επιχειρηματική στρατηγική μπορεί να προσφέρει”, δήλωσε ο κ. Hogan. “Έχουμε αναγνωρίσει πως η  μεταφορά εμπορευμάτων αποτελεί ευκαιρία ανάπτυξης για την Etihad Airways και τους συνεργάτες της, και αυτό θα αποτελέσει επιχείρηση δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2014”.

Το 2013, η Etihad Airways πραγματοποίησε σημαντικές επενδύσεις στις υποδομές των επιχειρήσεων μακροπρόθεσμα, διαφοροποίησε τις δραστηριότητές της για να εξασφαλίσει μεγαλύτερο έλεγχο στην παροχή υπηρεσιών της με βάση τα πρότυπα της αεροπορικής.

Τον Ιανουάριο, απέκτησε τρεις θυγατρικές της Abu Dhabi Airports Company (ADAC): την Εμπορευματική Εταιρεία του Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Cargo Company), την υπηρεσία Τροφοδοσίας Αεροσκαφών του Αμπού Ντάμπι (Abu Dhabi In-Flight Catering) και της Υπηρεσίας Εξυπηρέτησης εδάφους του αεροδρομίου Άμπου Ντάμπι (Abu Dhabi Airport Services, ground handling business). Από αυτή την επένδυση, η Etihad Airways δημιούργησε μια νέα θυγατρική, την Etihad Airport Services, η οποία λειτουργεί πλέον με τις υπηρεσίες εδάφους της Etihad, τις εμπορευματικές και υπηρεσίας τροφοδοσίας, όχι μόνο για την υποστήριξη των δικών της υπηρεσιών αλλά και αυτές άλλων αεροπορικών εταιρειών που λειτουργούν στο κόμβο της στο Άμπου Ντάμπι. Η συγκεκριμένη ενέργεια μετέφερε περισσότερους από 4.000 νέους εργαζόμενους στην Etihad Airways.

Τον Φεβρουάριο, η εταιρεία ολοκλήρωσε την υλοποίηση του συστήματος τεχνολογίας πληροφοριών Sabre Sonic ως μία ενιαία πλατφόρμα για τις λειτουργίες εξυπηρέτησης επιβατών συμπεριλαμβανομένων των ιστοσελίδων, κρατήσεων, check-in αεροδρομίου καθώς και αποστολής και παράδοσης αποσκευών. Η συνεργασία με τη Sabre Airline Solutions, με έδρα το Ντάλας, αφορά δεκαετή δέσμευση αξίας 1 δισ. δολ.

Οι επενδύσεις, οι συνεργασίες, και οι συμφωνίες κοινού κωδικού που υλοποίησε το 2013 η Etihad Airways βελτίωσαν το συνολικό προϊόν και αύξησαν τις ευκαιρίες εσόδων, ώστε η αεροπορική να μειώσει τα κόστη και να αυξήσει την παραγωγικότητα.

Σύμφωνα με την εξουσιοδότηση των μετόχων της να λειτουργήσει ως μια πλήρως εμπορική οντότητα, η Etihad Airways συνέχισε να αυξάνει το χαρτοφυλάκιο της χρηματοδότησης των συνεργατών της, που για το 2013 αριθμούν τις 70 (το 2012 έφτασαν τις 60). Η αεροπορική εταιρεία διέθεσε 2,14 δισ. δολ. στις εμπορικές αγορές το 2013, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό επενδύσεων της σε περίπου 9 δισ. δολ., και αφορά κυρίως την ανάπτυξη του στόλου της.

Η Etihad Airways συνέχισε επίσης να ενισχύει τη διαχείριση κινδύνου μέσω της ενεργής αντιστάθμισης έναντι των βασικών μεταβλητών  όπως είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες, τα επιτόκια, οι τιμές των καυσίμων των αεροσκαφών και η κοστολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

“Αυτά τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επενδύουν στην Etihad Airways, επειδή κατανοούν το επιχειρηματικό μας μοντέλο και το ταξίδι που διανύουμε. Αναγνωρίζουν μια επιχείρηση η οποία αναπτύσσεται οργανικά και μέσω εξαγορών, επενδύει στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των υποδομών και των επιχειρήσεων, και εντοπίζει και μετριάζει τον κίνδυνο σε όλους τους τομείς”, δήλωσε ο κ. Hogan.

Το 2013, η αεροπορική εταιρεία παρέλαβε 16 επιβατικά αεροσκάφη, εκ των οποίων 11 νέα αεροσκάφη: 6 ευρείας ατράκτου Boeing 777-300ER, 4 στενής ατράκτου Airbus A320-200 και το πρώτο Airbus A321 της αεροπορικής εταιρείας.

Ακόμη, παρελήφθησαν 5 αεροσκάφη, τρία μισθωμένα και δύο αγορασμένα, ευρείας ατράκτου Airbus A330-200 από την Jet Airways.

Το Νοέμβριο του 2013, και κατά τη διάρκεια των εορτασμών των 10 ετών της αεροπορικής, η Etihad Airways προέβαλλε μακροπρόθεσμες προθέσεις με την ανακοίνωση της μεγαλύτερης παραγγελίας στόλου στην ιστορία της, 199 αεροσκάφη και 294 κινητήρες. Η παραγγελία επί του παρόντος κοστολογείται στα 67 δισ. δολ.

Υπό παραγγελία βρίσκονται 87 Airbus και 56 Boeing αεροσκάφη, με 56 επιλογές και δικαιώματα αγορών για στήριξη επιπλέον ευκαιριών ανάπτυξης, όχι μόνο για την Etihad Airways αλλά εν δυνάμει για κάθε μέλος της στρατηγικής συμμαχίας μετοχικού κεφαλαίου. Οι νέες συμφωνίες αεροσκαφών περιλαμβάνουν, εφόσον κριθεί αναγκαίο, δικαιώματα για αναβολή την παραγγελιών.

Το Νοέμβριο του 2013 και μετά από τη σχετική ανακοίνωση της αεροπορικής, ο στόλος της αεροπορικής που περιλαμβάνει 41 Boeing 787 Dreamliners, 10 Airbus A380 super jumbos και 12 Airbus A350XWB ευρείας ατράκτου, ανέρχεται στα 220 αεροσκάφη.

Το 2014, η Etihad Airways σκοπεύει να παρουσιάσει 18 νέα αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των πρώτων Boeing 787-9 Dreamliner και Airbus A380 super jumbo, που έχουν προγραμματισθεί για παράδοση στο τελευταίο τρίμηνο του έτους. Η αεροπορική ολοκλήρωσε συμφωνία το Δεκέμβριο σχετικά με την απόκτηση πέντε Boeing 777-200LR jets από την Air India, με στόχο τη βοήθεια στην επιτάχυνση της ανάπτυξης του δικτύου της.

Επιπλέον των νέων αεροσκαφών ώστε να ανταπεξέλθει στην αύξηση  της κίνησης, η Etihad Airways συνέχισε να επενδύει σε νέα προϊόντα κατά τη διάρκεια του 2013, με πρωτοβουλίες που περιλαμβάνουν πολυτελή νέα lounges αεροδρομίων στην Ουάσινγκτον και στο Παρίσι, νέα lounges για τους επιβάτες της Business Class και Πρώτης Θέσης στο Άμπου Ντάμπι, και την έναρξη ενός προγράμματος για την εισαγωγή Wi-Fi στις πτήσεις, συνδεσιμότητα κινητών τηλεφώνων και ζωντανής τηλεόρασης εν ώρα της πτήσης.

Η αεροπορική εταιρεία παρουσίασε επίσης την υπηρεσία της “Ιπτάμενης Νταντάς” με περισσότερα από 750 μέλη πληρώματος καμπίνας που έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για να βοηθούν οικογένειες που ταξιδεύουν με μικρά παιδιά.

Ένα επιπλέον μέτρο της ανάπτυξης της αεροπορικής αποτελούν οι αυξανόμενες συνδρομές μελών στο πρόγραμμα ανταμοιβής επιβατών, Etihad Guest. Το 2013 τα μέλη του προγράμματος αυξήθηκαν από 1,9 εκατ. σε 2,3 εκατ. σημειώνοντας 21% αύξηση, δηλαδή 1.100 νέα μέλη την ημέρα.
 
Στο τέλος του 2013, η Etihad Airways απασχολούσε 13.535 εργαζομένους στην βασική επιχειρηματική της δράση, σημειώνοντας 27% αύξηση σε σχέση με το 2012 (10.656 επιβάτες). Σήμερα, συμπεριλαμβανομένης της νέας θυγατρικής Etihad Airport Services, ο όμιλος απασχολεί 17.603 εργαζομένους από 142 εθνικότητες.

Η βασική αεροπορική απασχολεί 1.468 εργαζόμενους από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αριθμός αυξημένος κατά 17% σε σχέση με το 2012. Το πρόγραμμα εμιρατοποίησης της Etihad Airways περιλαμβάνει σχέδια για δόκιμους πιλότους, μηχανικούς και απόφοιτους μάνατζερ, σε πωλήσεις και αεροδρόμια.

“Ενάντια του δύσκολου οικονομικού και γεωπολιτικού περιβάλλοντος, και του έντονου ανταγωνισμού σε βασικές αγορές όπως αυτές της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης, της Ασίας, της Αυστραλίας και της Αμερικής, τα αποτελέσματα του 2013 σηματοδότησαν μία ξεχωριστή απόδοση”, σημείωσε ο κ. Hogan. “Η παγκόσμια αγορά παραμένει απαιτητική για το 2014 όμως μακροοικονομικά βελτιώνεται όπως φαίνεται από βασικές οικονομίες σε όλο τον κόσμο. Πιστεύουμε πως το νέο μοντέλο, και οι επενδύσεις που έχουμε πραγματοποιήσεις στα προϊόντα, στις υπηρεσίες και στην υποδομή μας, σημαίνουν πως η Etihad Airways έχει τοποθετηθεί σε στρατηγική θέση για κορυφαία ανάπτυξη και κερδοφορία”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024