Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΤυπογραφικό λάθος του πιλότου οδηγεί πτήση της AirAsia σε λάθος προορισμό
Αεροπορικές εταιρείες

Τυπογραφικό λάθος του πιλότου οδηγεί πτήση της AirAsia σε λάθος προορισμό

Ένα μικρό λάθος στην πληκτρολόγηση από τον πιλότο ανάγκασε πτήση της AirAsia να προσγειωθεί στη Μελβούρνη, αντί της Μαλαισίας. Η πτήση αρχικά απογειώθηκε από το Σίδνεϊ και έπρεπε να προσγειωθεί στη Μαλαισία. Αλλά η πτήση πήγε… κατά λάθος όλους τους επιβάτες στη Μελβούρνη, καθώς ο πιλότος έβαλε τις λάθος συντεταγμένες στο σύστημα πλοήγησης του A330 της Airbus.

Έρευνα της Aσφάλειας Pτήσεων βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μετά από πτήση της Air Asia που οδήγησε τους επιβάτες της 11.000 χλμ. μακριά από τον πραγματικό προορισμό. Το περιστατικό συνέβη στις 10 Μαρτίου 2015, αλλά δόθηκε μόλις τώρα στη δημοσιότητα. Η έρευνα διαπίστωσε ότι τα μέλη του πληρώματος της πτήσης προκάλεσαν μια σειρά από γκάφες, που οδήγησαν την πτήση για να προσγειωθεί σε άλλον από τομν προγραμματισμένο προορισμό

Σύμφωνα με τo Αυστραλιανό Γραφείο Ασφάλειας Αερομεταφορών, ο πιλότος και ο α’ αξιωματικός της πτήσης άλλαξαν τους συνήθεις έλεγχους που γίνονται πριν την πτήση, καθώς τους ενοχλούσαν ελαττωματικές ωτοασπίδες.

Η έρευνα έδειξε ότι λόγω των ελαττωματικών ωτασπίδων, ο πιλότος αντέγραψε χειροκίνητα τα δεδομένα της πτήσης και εισήγαγε λανθασμένα στοιχεία στο σύστημα. Η… λάθος στροφή έγινε όταν ο πιλότος εισήγαγε 15° 19,8 ‘γεωγραφικού μήκους ανατολικά αντί 151° 9.8’ ανατολικά.

“Παρά τις ευκαιρίες που είχε για να εντοπίσει και να διορθώσει το λάθος, αυτό δεν έγινε αντιληπτό παρά μετά την απογείωση και την έναρξη του δρομολογίου σε λάθος κατεύθυνση”.

Διαπιστώθηκε ότι το πλήρωμα προσπάθησε να ελέγξει το πρόβλημα που δημιουργήθηκε από το τυπογραφικό λάθος, αλλά προκάλεσε περισσότερα προβλήματα στο σύστημα ελέγχου της πτήσης.

Η πτήση είχε προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, εννέα ώρες μετά την απογείωση, αλλά αντ’αυτού προσγειώθηκε στη Μελβούρνη, σχεδόν δύο ώρες μετά την απογείωση. Όταν τελικά οι επιβάτες έφθασαν στην Κουάλα Λουμπούρ, έπρεπε να υπομείνουν καθυστέρηση έξι ωρών.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024