Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΓιάννης Λαγός: Πρέπει να ωθήσουμε τον κόσμο και προς τα βουνά
Συνέντευξη

Γιάννης Λαγός: Πρέπει να ωθήσουμε τον κόσμο και προς τα βουνά

Ο κ. Γιάννης Λαγός εμπνευστής και συντονιστής του Menalon Trail μιλάει στο TravelDailyNews για τη σημασία των μονοπατιών για τη ζωή και την ευημερία των ελληνικών βουνών και τα προβλήματα που δημιουργούνται από την έλλειψη συνοδών βουνού. Επίσης, μας αναλύει την πορεία του μονοπατιού προς την ανάπτυξη, τις βραβεύσεις του, και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί και ουσιαστικά γίνεται αρωγός στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας.

Στη συνέντευξη του ο κ. Γιάννης Λαγός συντονιστής και εμπνευστής του Menalon Trail ανέφερε ότι το μονοπάτι Μαίναλο είναι το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα εκτείνεται σε μήκος 75 χιλιομέτρων και συνδέει εννέα όμορφα χωριά στην καρδιά της Πελοποννήσου. Το μονοπάτι πιστοποιήθηκε με ευρωπαϊκές προδιαγραφές τον Μάιο του 15, και έχει γίνει ένας δημοφιλής προορισμός για πεζοπόρους από όλον τον κόσμο.  Αποτελεί ένα τουριστικό προϊόν που προσφέρει ποικιλία εμπειριών, από την φύση και τα μοναστήρια μέχρι τα ιστορικά μνημεία. Η πιστοποίησή του σημαίνει ότι πληροί όλα τα πρότυπα της ευρωπαϊκής πεζοπορίας και προσφέρει μια ασφαλή εμπειρία για πεζοπόρους και οικογένειες. Το μονοπάτι στο βουνό Μαίναλο επιτρέπει στους επισκέπτες να εξερευνήσουν τη φύση, τα παραδοσιακά χωριά και τα πολιτιστικά αξιοθέατα προσφέροντας τους μια μοναδική εμπειρία.

Επίσης, ο κ. Λαγός τόνισε ότι η σημασία της παρουσίας του κόσμου στα βουνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν μπορεί να υποτιμηθεί, και αυτό αναδεικνύεται ως ένα σημαντικό θέμα για την ανάπτυξη και τη διατήρηση των αγροτικών κοινοτήτων. Ειδικά όταν οι κοινότητες βασίζονται κυρίως στον τουρισμό, η εποχική φύση της επιχείρησης μπορεί να αποτελέσει απειλή για τη βιωσιμότητά τους.

Η πρόκληση είναι να προσελκύσουμε τουρίστες που θα μείνουν μόνιμα και θα συνεισφέρουν στην τοπική οικονομία. Αυτό απαιτεί ποικιλία πηγών εσόδων, όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από την τοπική παραγωγή, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες. Η ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας, η χρήση των τοπικών πόρων και η ποικιλομορφία των επιχειρήσεων παίζουν καίριο ρόλο σε αυτήν τη διαδικασία.

Είναι σημαντικό να διατηρηθούν τα παλιά μονοπάτια και να δημιουργηθούν νέα πεζοπορικά μονοπάτια, που θα προσελκύσουν τους λάτρεις της φύσης. Η ανάπτυξη τους και η πιστοποίησή τους μπορεί να ενισχύσει τον τουρισμό στα βουνά και να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης για τους ντόπιους.

Το παράδειγμα από άλλες ευρωπαϊκές περιοχές που έχουν επιτύχει την αειφόρο ανάπτυξη του τουρισμού στα βουνά πρέπει να μας εμπνεύσει να ακολουθήσουμε αυτό το δρόμο. Με πολυσυλλεκτική προσέγγιση, ποικιλομορφία επιχειρήσεων και αξιοποίηση των τοπικών πόρων, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι ο τουρισμός στα βουνά θα συμβάλει στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των αγροτικών κοινοτήτων μας, ενώ θα διασφαλίζει την προστασία και τη διατήρηση της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των βουνών μας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024