Τελευταία νέα
ΑρχικήΣτήλεςΣυνέντευξηΜανώλης Τσακαλάκης: Τα μισά θέματα που απασχολούσαν τον κλάδο μας από τη δεκατία του 80 είναι ακόμα άλυτα
Συνέντευξη

Μανώλης Τσακαλάκης: Τα μισά θέματα που απασχολούσαν τον κλάδο μας από τη δεκατία του 80 είναι ακόμα άλυτα

Ο Μανώλης Τσακαλάκης θέτει υποψηφιότητα στις εκλογές της ΠΟΞ με στόχο την επικαιροποίηση προσαρμογή της στρατηγικής της ΠΟΞ στα νέα δεδομένα.

Είσαστε υποψήφιος για τις εκλογές της ΠΟΞ, και μάλιστα θα διεκδικήσετε και το ρόλο του Προέδρου της ΠΟΞ, τι πιστεύετε ότι πρέπει να αλλάξει άμεσα;

Ζούμε σε μια εποχή όπου οι συνθήκες και οι καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς, μεταβάλλονται συνέχεια και γρήγορα. Συχνά, πλέον, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και όπως γινόμαστε μάρτυρες το τελευταίο διάστημα, εκδηλώνονται και μη ανθρωπογενή γεγονότα ή φαινόμενα, σε μεγάλο βαθμό απρόβλεπτα και με βαρυσήμαντες επιπτώσεις στην καθημερινότητα, στην οικονομία, στην αγορά, στις επιχειρήσεις, στην κυκλοφορία της πληροφορίας, στις ίδιες τις ζωές μας.

Σε αυτό το περιβάλλον, η ΠΟΞ καλείται και πρέπει να αποκτήσει καλύτερα αντανακλαστικά που να ανταποκρίνονται στις νέες προκλήσεις, να βρίσκεται μέσα στη ροή των εξελίξεων και όχι να τις ακολουθεί ή να τις παρακολουθεί από απόσταση.

Η επικαιροποίηση και η προσαρμογή της στρατηγικής μας στα νέα δεδομένα, η ενίσχυση των μέσων και των εργαλείων που μας βοηθούν να τεκμηριώνουμε τις θέσεις μας, να περνάμε τα μηνύματά μας και να κάνουμε τις παρεμβάσεις μας προς κάθε αρμόδια πλευρά, η προσεκτική παρακολούθηση των ζητημάτων που μας απασχολούν, είναι κάποιες βασικές ανάγκες και προτεραιότητες.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;

Ξεκινώντας από την «κεφαλή», τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, για παράδειγμα, πρέπει να αποκτήσουν πιο ενεργό και υπεύθυνο ρόλο στα δρώμενα. Ευθύς εξ αρχής, κάθε Σύμβουλος να αναλάβει έναν τομέα ή ένα «πακέτο» ζητημάτων, τα οποία να παρακολουθεί στενά, να ενημερώνει το Δ.Σ. κ.λπ., ώστε να αξιοποιήσουμε έτσι καλύτερα τις δυνάμεις μας, τις γνώσεις μας, τη δικτύωσή μας.

Πιστεύω μάλιστα ότι η Ξενοδοχία χρειάζεται συνδικαλιστικούς εκπροσώπους αφιερωμένους σε αυτές τις θέσεις, αναπόσπαστους και αδέσμευτους στη συγκεκριμένη αποστολή και στο έργο που πρέπει να γίνει. Μόνο έτσι θα γίνουμε η σκιά κάθε αρμόδιου και υπεύθυνου για τα θέματά μας, έτσι θα καταφέρουμε να εμπεδώσει κάθε πολιτικό και κρατικό ή και άλλο «σύστημα» ότι τα Ξενοδοχεία είναι το πιο ζωτικό όργανο του Τουρισμού που κρατάει όρθιο ολόκληρες περιοχές και τοπικές κοινωνίες, που προσφέρει σχεδόν 300.000 καταγεγραμμένες θέσεις εργασίας, είναι ο κομβικός κρίκος σε όλη την αλυσίδα της τουριστικής οικονομίας, από τους πιο βασικούς τροφοδότες της Εθνικής Οικονομίας! Και όχι μια «χρυσοτόκος όρνιθα», ένα εύκολο «θύμα» για να κλείνουμε τρύπες του προϋπολογισμού ή να μαζεύουμε κονδύλια που κανείς δεν ξέρει τελικά που καταλήγουν.

Θεωρείτε ότι η ΠΟΞ ως συνδικαλιστικό όργανο διαθέτει εκείνη την απαιτούμενη δύναμη ώστε να μπορεί να διεκδικεί με επιτυχία τα συμφέροντα των ελληνικών ξενοδοχείων;

Η ΠΟΞ είναι η μοναδική «φωνή» της ελληνικής Ξενοδοχίας και ένας από τους παλαιότερους καθαρά συνδικαλιστικούς φορείς της Χώρας. Εκπροσωπεί και εκφράζει τις Ενώσεις-Μέλη της, από τις πιο ισχυρές έως τις πιο μικρές, πρωτίστως σε εθνικό αλλά και σε τοπικό επίπεδο, όπου μπορεί να παρέχει στήριξη. Η Ομοσπονδία έχει λόγο σοβαρό και σεβαστό στα κοινά και βεβαίως, μπορεί και χρειάζεται να ισχυροποιηθεί ακόμα περισσότερο ως προς τα Μέλη της και  εντός της Ξενοδοχειακής οικογένειας. Η σχέση είναι αμφίδρομη, εμείς οι Ξενοδόχοι πρέπει να ενισχύουμε τις Ενώσεις μας γιατί έτσι δυναμώνουμε την Ομοσπονδία και άρα και τη φωνή μας και την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεών μας.

Ωστόσο, στη σημερινή εποχή, οι συμμαχίες και οι συνέργειες έχουν πολύ μεγαλύτερη σημασία και είναι αναγκαιότητα. Αν αυτές κτίζονται με ξεκάθαρους όρους και με σεβασμό στη βαρύτητα και στον ρόλο κάθε πλευράς, δεν είναι δηλαδή ανισοβαρείς, τότε πραγματικά γίνεται πράξη το «ισχύς εν τη ενώσει», κάτι που, φυσικά, όλοι στον Τουρισμό θέλουμε και επιδιώκουμε.

Ποια είναι τα καυτά θέματα που απασχολούν σήμερα τα μέλη της ΠΟΞ;

Όπως ξέρετε πολύ καλά, δεν υπάρχει Υπουργείο ή φορέας του Κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που να μην έχει κάποιο ζήτημα ευθύνης του, άμεσα ή έμμεσα το οποίο να αφορά στα Ξενοδοχεία! Πολύ συχνά μάλιστα έχουμε ένα ζήτημα, ένα θέμα που να περνάει μέσα από τρεις και τέσσερις ή και παραπάνω κυβερνητικές ή κρατικές υπηρεσίες.

Μελετούσα προ ημερών κάποια παλαιότερα υπομνήματα της ΠΟΞ, από τη δεκαετία του 80’. Λοιπόν, τα μισά θέματα του τότε, σε διάφορες παραλλαγές τους, τα παλεύουμε ακόμα σήμερα!

Υπερφορολόγηση-ανταγωνιστικότητα, πολεοδομικά-χωροταξικά-αιγιαλός, εποχικότητα, υποδομές, εργασιακά, γραφειοκρατία, προβολή και διαφήμιση κοκ, είναι τα… «συνδικαλιστικά μας, πάγια». Αυτά, τα χρόνια, είναι το ένα μέρος, στα οποία κατά περιόδους εμφανίζονται και πρόσθετα, όπως για παράδειγμα οι πληθωριστικές πιέσεις, η αύξηση των επιτοκίων κ.λπ..

Το άλλο μέρος, είναι τα θέματα που προέκυψαν πρόσφατα και είτε εμφανίζουν ανησυχητική δυναμική λόγω της εξέλιξης των σύγχρονων τάσεων, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, είτε εκδηλώνονται σταδιακά αλλά θα τα βρίσκουμε μπροστά μας ολοένα και συχνότερα και εντονότερα στο μέλλον, όπως οι πανδημίες και το πιο σημαντικό, η κλιματική αλλαγή ή κρίση.

Τι προτάσεις έχετε για τα τελευταία;

Θυμάμαι ότι οι πρώτες συζητήσεις, οι πρώτοι προβληματισμοί για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, έγιναν από συναδέλφους – αποδείχθηκαν πολύ διορατικοί – από το 2012-2013. Δέκα χρόνια και καταιγισμό προειδοποιήσεων, παρεμβάσεων, προτάσεων και προτάσεων, μετά, είδατε που φτάσαμε. Τα πρόσφατα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση είναι ένα θετικό βήμα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν «κενά» ακόμα μέχρι να διευθετηθεί αυτή η ξέφρενη κατάσταση και να ρυθμιστεί σωστά και δίκαια αυτή η δραστηριότητα.

Η σχέση Τουρισμού και ξενοδοχείων με το περιβάλλον, κατ αρχάς, είναι ένα διαχρονικό ζήτημα και έχει πολλές πτυχές. Μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με τη διαχείριση φυσικών πόρων, το οικολογικό αποτύπωμα, τον υπερτουρισμό, τις φέρουσες ικανότητες των προορισμών. Έχουμε και εμείς οι Ξενοδόχοι ένα μερίδιο ευθύνης, κυρίως από μεμονωμένες περιπτώσεις, για κάποιες κακές πρακτικές ως προς το περιβάλλον. Διαπιστώνουμε, όμως ότι τα τελευταία χρόνια, ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός ξενοδοχειακών επιχειρήσεων ασπάζεται και εφαρμόζει «πράσινες» επενδύσεις, πολιτικές και πρακτικές. Έχουμε συνειδητοποιήσει ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η αειφορία, είναι πια μονόδρομος. Είναι η κυρίαρχη τάση πλέον και διαρκώς διευρύνεται και εμποτίζει όλο και μεγαλύτερο φάσμα της ξενοδοχειακής δραστηριότητας. Τάση που αναγνωρίζεται πια και από τα εκατομμύρια των επισκεπτών μας.

Η κλιματική αλλαγή είναι ακόμα «αχαρτογράφητο πεδίο». Η σφοδρότητα της φύσης, αποδεικνύει και προειδοποιεί, θα έλεγα, ότι όσα δημιουργούμε επί χρόνια, μπορεί να εξαφανιστούν σε λίγες ώρες. Σε τέτοιες καταστάσεις, δύο είναι τα σημεία-κλειδιά, που μπορεί να κάνουν τη διαφορά: Η πρόληψη, πρωτίστως σε υποδομές και σχετικά έργα και η ταχύτητα αποκατάστασης.

Πρόσφατα κάνατε μια πρόταση για την επιβολή ενός «πράσινου τέλους», ενός eco tax για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ή και έκτακτων γεγονότων. Ποιο είναι ακριβώς το σκεπτικό σας;

Το σκεπτικό είναι απλό: Ο μνημονιακός φόρος διαμονής, που επιβλήθηκε το 2016, είναι μια παράλογη, άδικη και μη ανταποδοτική επιβάρυνση που κτυπάει απευθείας στο ξενοδοχειακό προϊόν, στον πελάτη, στην ανταγωνιστικότητά μας. Η εξαγγελθείσα τεράστια αύξησή του, θα είναι ολέθρια. Δεν μπορεί αυτή η αύξηση σε αυτόν τον φόρο, να είναι η λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που υποτίθεται ότι θα επιλύσει.

Η πρότασή μου, είναι να καταργηθεί ο φόρος διαμονής στα Ξενοδοχεία και αντί αυτού, κατόπιν διαβούλευσης, να θεσπιστεί ένα «πράσινο τέλος» σε όλες τις επιχειρήσεις του τουρισμού, με τοπικό χαρακτήρα, με προκαθορισμένη και προσδιορισμένη κατανομή σε έργα και σε ανταποδοτικότητα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024