Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΕλλληνο-Ετρούσκικο συμπόσιο: Όταν η Τοσκάνη επισκέπτεται τη Χαλκιδική
Γαστρονομικός Τουρισμός

Ελλληνο-Ετρούσκικο συμπόσιο: Όταν η Τοσκάνη επισκέπτεται τη Χαλκιδική

Το Ελληνο-Ετρούσκικο συμπόσιο θα συνεχιστεί στην Τοσκάνη τον Οκτώβριο του 2023 με την αντίστοιχη επίσκεψη εκπροσώπων του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής στην Τοσκάνη.  

Ολοκληρώθηκε το Ελληνο-Ετρούσκικο συμπόσιο που οργάνωσε ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής με την συνεργασία της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής και της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής & Αγίου Όρους στις 10 και 11 Ιουνίου 2023.

Η Χαλκιδική φιλοξένησε για 4 μέρες, 9 εκπροσώπους της Περιφέρειας της Τοσκάνης, του Τουριστικού Οργανισμού της Τοσκάνης καθώς και αντιπροσώπους του Φεστιβάλ Mascagni-Livorno. Μία σημαντική συνεργασία που ξεκίνησε στο Μιλάνο τον Φεβρουάριο του 2023 με την υπογραφή μνημονίου τουριστικής, πολιτιστικής και γαστρονομικής συνεργασίας και συνεχίστηκε στη Φλωρεντία τον Μάρτιο του 2023 με θέμα “Γυναίκες και πολιτιστικός τουρισμός”. Στόχος της επίσκεψης ήταν η προώθηση της συνεργασίας των δύο περιφερειών, δύο πολιτισμών που είναι γεωγραφικά απομακρυσμένοι αλλά πολύ κοντά στην ουσία σε τουριστικό, πολιτιστικό και γαστρονομικό επίπεδο.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής τους, η Ιταλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τοσκάνης Dr. Cristina Manetti, ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου που εγκαινιάστηκε πρόσφατα, το οποίο φιλοξενεί και παρουσιάζει με σύγχρονο και διαδραστικό τρόπο, αρχαιολογικά ευρήματα από ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής αναδεικνύοντας τον πολιτιστικό πλούτο του προορισμού. Στη συνέχεια είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την «ζωντανή» παράδοση του τόπου μέσα από το Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορευτικών ομάδων στην κεντρική πλατεία του Πολυγύρου ενώ αργότερα παρατέθηκε δείπνο προς τιμήν τους στην πρωτεύουσα του Νομού.

Την επόμενη μέρα πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση-συνέδριο αφιερωμένη στην Τοσκάνη και τη Χαλκιδική με την παρουσίαση της Τοσκάνης ως προορισμού (πολιτιστικός τουρισμός, γαστρονομικός και οινικός τουρισμός) από τον διευθυντή του Τουρ. Οργανισμού της Τοσκάνης, Dr. Francesco Tapinassi και την δημοσιογράφο υπεύθυνη για τα διεθνή προγράμματα του Οργανισμού, Dr. Clara Svanera. Ακολούθησε η γαστρονομική εκδήλωση με παραδοσιακές συνταγές που επιμελήθηκαν οι εξαιρετικές μαγείρισσες, Maria Campagna [Τοσκάνη] και η Χαλκιδικιώτισσα βραβευμένη chef  Γιώτα Κουφαδάκη, η οποία εντυπωσίασε με τις παραδοσιακές συνταγές της και πρόβαλλε τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής με τον πιο εύγευστο τρόπο. Κατά τη διάρκεια του γεύματος παρουσιάστηκαν τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα της Χαλκιδικής [αγουρέλαιο, ελιές, μέλι, κρασί, αφεψήματα, βότανα, κεραμικά κ.α.) από τους ίδιους τους παραγωγούς και δημιουργούς της Χαλκιδικής.

Κορυφαία στιγμή του συμποσίου ήταν η επίσκεψη και ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο των Αρχαίων Σταγείρων από τον αρχαιολόγο, κ. Κωνσταντίνο Παπαστάθη για τους εκλεκτούς καλεσμένους και η εκδήλωση-αφιέρωμα στη Μαρία Καλλάς με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου “Tramontata è la luna” του Fulvio Venturi που οργάνωσε το Φεστιβάλ Mascagni-Livorno με τη σοπράνο Josephina Hoogstad και τον πιανίστα Massimo Salotti. Μία πραγματικά μαγική βραδιά, στη Στοά του εξαιρετικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, για να τιμήσουμε τη σπουδαία σοπράνο Μαρία Κάλλας με αφορμή τα εκατό χρόνια από τη γέννησή της.

Η παρουσία της αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κας Αικατερίνης Ζωγράφου, του πρώην αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής κ. Ιωάννη Γιώργου, του προέδρου του Τουριστικού Οργανισμού Χαλκιδικής κ. Γρηγόρη Τάσιου, της περιφερειακής συμβούλου Κ.Μ. κας Μέλας Κυριακίδου, του προϊστάμενου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής & Αγίου Όρους κ. Γιώργου Σκιαδαρέση, των στελεχών του Τ.Ο.Χ. καθώς και μελών της Εταιρείας Φίλων του Μουσείου Πολυγύρου, υπήρξε άκρως εποικοδομητική και έδωσε την πρέπουσα επισημότητα στις παραπάνω επαφές και εκδηλώσεις.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

01/12/2023
30/11/2023
29/11/2023
28/11/2023
27/11/2023
24/11/2023