Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΝομοθεσίαΟι Παροχές του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Οι Παροχές του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ) παρέχει στους 120.000 άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους του Υγειονομική Περίθαλψη και εφ’ άπαξ βοήθημα μέσα από τους δύο κλάδους Ασφάλισης που περιλαμβάνει το Καταστατικό του […]

Το Ταμείο Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (ΤΑΞΥ<.>) παρέχει στους 120.000 άμεσα ή έμμεσα ασφαλισμένους του<...> Υγειονομική Περίθαλψη και εφ' άπαξ βοήθημα μέσα από τους δύο κλάδους Ασφάλισης που περιλαμβάνει το Καταστατικό του και είναι ο κλάδος Ασθενείας και ο Κλάδος Πρόνοιας.

ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ

Ο Κλάδος Ασθενείας προβλέπει δύο ειδών παροχές: Παροχές σε είδος και παροχές σε χρήμα.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΕΙΔΟΣ

Οι παροχές αυτές περιλαμβάνουν:
α. Ιατρική Περίθαλψη
β. Νοσοκομειακή Περίθαλψη
γ. Οδοντιατρική Περίθαλψη
δ. Φαρμακευτική Περίθαλψη

Δικαιούχοι των παροχών αυτών είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν πραγματοποιήσει 50 τουλάχιστον ημέρες εργασίας, στο προηγούμενο της ημέρας αναγγελίας της ασθενείας ημερολογιακό έτος ή το προηγούμενο της ημέρας αναγγελίας της ασθένειας δεκαπεντάμηνο αφαιρουμένων στην περίπτωση αυτή των ημερών εργασίας του τελευταίου τριμήνου.

ΠΑΡΟΧΕΣ ΣΕ ΧΡΗΜΑ

Στις παροχές αυτές περιλαμβάνονται:
α. Επιδόματα Ασθενείας
β. Παροχές Μητρότητας
γ. Έξοδα Κηδείας
δ. Κατασκηνώσεις

Ο ασφαλισμένος του ΤΑΞΥ δικαιούται επίδομα ασθενείας εφ' όσον:
α. Δεν λαμβάνει επίδομα ασθένειας ή ανεργίας από άλλο ασφαλιστικό Οργανισμό.
β. Έχει πραγματοποιήσει 100 τουλάχιστον ημέρες εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος το αμέσως προηγούμενο της αναγγελίας της ασθένειας ή το προηγούμενο της αναγγελίας αυτής 15μηνο, μη συνυπολογιζομένων στην περίπτωση αυτή των ημερών εργασίας που πραγματοποιήθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο του 15μήνου.
γ. Όταν λόγω της ασθενείας απέχει από την εργασία του.
δ. Η αποχή λόγω ασθενείας διαρκεί περισσότερες των τριών τουλάχιστον ημερών.

Για την χορήγηση επιδομάτων κυοφορίας και λοχείας θα πρέπει η ασφαλισμένη να έχει πραγματοποιήσει τουλάχιστον 200 ημέρες εργασίας κατά τα τελευταία δύο έτη τα προηγούμενα της πιθανής ημέρας τοκετού.

ΚΛΑΔΟΣ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Από τον Κλάδο Πρόνοιας χορηγούνται το εφάπαξ βοήθημα ή επιστροφή των ατομικών εισφορών.

Το εφάπαξ βοήθημα χορηγείται:
Α. Στους ασφαλισμένους του Ταμείου που συνταξιοδοτούνται λόγω γήρατος ή αναπηρίας από το φορέα Κύριας Ασφάλισης, έχουν συμπληρώσει μέχρι την έκδοση της πρώτης συνταξιοδοτικής απόφασης 60 τουλάχιστον πλήρεις μηνιαίες καταβολές στον Κλάδο Πρόνοιας και εφ' όσον εξέρχονται στη σύνταξη από το επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου. Εάν, όμως, εξέρχεται κάποιος ασφαλισμένος σε σύνταξη από άλλο επάγγελμα, οι ελάχιστες απαιτούμενες μηνιαίες καταβολές ανέρχονται σε 120.
Παράλληλα, απαιτείται ο ασφαλισμένος να συμπληρώνει και για τις δύο περιπτώσεις 36 τουλάχιστον μηνιαίες καταβολές μέσα στην τελευταία πενταετία. Εάν ο ασφαλισμένος εργάζεται εποχιακά (από 1/4-31/10) οι απαιτούμενες ελάχιστες καταβολές της τελευταίας πενταετίας περιορίζονται στις 10, ενώ στην περίπτωση που απασχολείται λιγότερους από 9 μήνες κάθε έτος οι μηνιαίες καταβολές αυτές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15. Οταν ο ασφαλισμένος εργάζεται κάποια χρόνια εποχιακά και κάποια άλλα με πλήρη απασχόληση, οι απαιτούμενες μηνιαίες καταβολές της τελευταίας πενταετίας υπολογίζονται αναλογικά.

Β. Στους ασφαλισμένους του Ταμείου που έχουν συμπληρώσει 20 έτη πραγματική απασχόληση στο επάγγελμα του ξενοδοχοϋπαλλήλου αποδεικνυόμενη από την ασφάλισή τους σε Κύριο Φορέα Ασφάλισης και 180 τουλάχιστον πλήρεις μηνιαίες καταβολές στον κλάδο Πρόνοιας του Ταμείου.

ΤΡΟΠΟΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΕΦΑΠΑΞ

Το χορηγούμενο εφάπαξ, βοήθημα υπολογίζεται με βάση τα έτη ασφάλισης και τις αποδοχές της τελευταίας διετίας (600 ημέρες για εξαήμερη εργασία ή 528 για πενθήμερη) προσαυξημένες με τα δώρα εορτών και τα επιδόματα αδείας. Το σύνολο των αποδοχών αυτών διαιρούνται με το 24 και το ποσό που προκύπτει αποτελεί το "μηνιαίο μισθό". Αυτός ο μισθός και για ποσό μέχρι 385.000 πολλαπλασιάζονται και το 50% του ποσού που υπερβαίνει τις 385.000. Το σύνολο που προκύπτει αποτελεί το ποσό του εφάπαξ βοηθήματος.

Επισημαίνεται ότι εάν κατά το άθροισμα του χρόνου ασφάλισης και μετά τον υπολογισμό των πλήρων ετών απομείνει διάστημα 6 μηνών και πάνω, λογίζεται ως πλήρες έτος, ενώ κατά των 6 μηνών δεν λαμβάνεται υπ' όψιν.

Οι επιστροφές εισφορών χορηγούνται:
Α. Σε όσους ασφαλισμένους δεν συμπληρώνουν προϋποθέσεις για την λήψη εφ' άπαξ και έχουν τουλάχιστον 60 μηνιαίες καταβολές στον κλάδο Πρόνοιας του Ταμείου για ασφαλισμένους μέχρι το 1992 ή 36 μηνιαίες καταβολές για όσους ασφαλίστηκαν μετά το 1992 (7-10-1992).
Β. Σε όσους ασφαλισμένους έχουν λάβει το εφάπαξ βοήθημα και στη συνέχεια συμπλήρωσαν τουλάχιστον 120 μηνιαίες καταβολές.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024