Το Σεμινάριο – Φροντιστήριο – Workshop εξέτασε 4 ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού, που, αφενός είναι σχετικά νέες για την ελληνική τουριστική πραγματικότητα αν και έχουν αρκετά μεγάλες δυνητικές πελατείες και κυρίως χώρες που ήδη δέχεται τουρισμό η Ελλάδα, αλλά αφετέρου, είναι δραστηριότητες με τάσεις ανάπτυξης διεθνώς και μπορούν να ασκούνται καθ'όλη τη διάρκεια του έτους, συντείνοντας και στην απεξάρτηση από την εποχικότητα που πλήττει τον ελληνικό τουρισμό.
Με απόλυτη επιτυχία, και συμμετέχοντες από πολλές περιοχές της Ελλάδος, ολοκληρώθηκε το νέο σεμινάριο της σειράς “Φροντιστήριο” του Travel Daily News με τίτλο “Αναπτύσσοντας τις ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού για 12-μηνη δραστηριότητα” και με κύριο εισηγητή τον κ. Χρήστο Πετρέα, εμπειρογνωμόνα – σύμβουλο σε θέματα τουριστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, που ειδικεύεται στην προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, και, όπως είπε, “οι ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού είναι κρίσιμες για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και την διεύρυνση και διάχυση των προσφερόμενων τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών σε όλη τη χώρα”.
Τέσσερεις ειδικές μορφές: καταδυτικός – θρησκευτικός – ποδηλατικός – σπηλαιολογικός τουρισμός, παρουσιάστηκαν και συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ προβλέπεται στο μέλλον να γίνουν παρόμοια “Φροντιστήρια” και με άλλες εναλλακτικές μορφές.
Την αρχική εισήγηση – παρουσίαση, με τα χαρακτηριστικά για την δραστηριότητα, τις πελατειακές αγορές και τις προοπτικές της Ελλάδος στις 4 ειδικές μορφές, έκανε ο κ. Πετρέας, και στη συνέχεια, σε κάθε ενότητα, ακολούθησε σύντομη εισήγηση από τον αντίστοιχο προσκεκλημένο ομιλητή, και έγινε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών με τους συμμετέχοντες.
Στην 1η ενότητα, έγινε από τον κ. Πετρέα, η παρουσίαση για τη δραστηριότητα και τις προοπτικές για τον καταδυτικό τουρισμό, στον οποίο δραστηριοποιούνται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδος περισσότερα από 250 Κέντρα Καταδύσεων, και άρα μπορούν να υποστηρίξουν την προσέλκυση ενδιαφερομένων αυτοδυτών, που είναι περισσότεροι από 25 εκατομμύρια διεθνώς. Στη συνέχεια σημειώθηκαν οι εμπειρίες σε άλλες μεσογειακές χώρες από τον προσκεκλημένο ομιλητή κ. Νίκο Τζανουδάκη, επιχειρηματία και προπονητή – εκπαιδευτή καταδύσεων, και πρόεδρο του Πανελληνίου Συνδέσμου Εκπαιδευτών Κατάδυσης, ο οποίος είχε μαζί του και παρουσίασε τον χρησιμοποιούμενο εξοπλισμό και έδωσε πρακτικές συμβουλές στους συμμετέχοντες, πως μπορούν να αναπτύξουν την δραστηριότητα στις περιοχές τους.
Στην 2η ενότητα, τις διάφορες μορφές της δραστηριότητας και τις διεθνείς και ελληνικές προοπτικές για τον προσκυνηματικό και θρησκευτικό τουρισμό κάλυψε η εισήγηση του κ. Πετρέα, και στη συνέχεια αναλύθηκε η θρησκευτική δραστηριότητα της ρωσικής αγοράς από την δρα Ειρήνη Κασάπη-Τζέρπου, διδάκτορα της Ιστορίας Σλαβικών Εκκλησιών του Τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η οποία έδωσε το στίγμα των προσκυνηματικών χαρακτηριστικών των Ρώσων ουριστών και ανέλυσε το προφίλ τους αναφέροντας ακριβώς πώς πρέπει ο ξενοδόχος να αντιμετωπίζει αυτή την πελατειακή ομάδα.
Στην 3η ενότητα του ποδηλατικού τουρισμού, μετά την περιγραφή με εκτεταμένα στατιστικά στοιχεία, από τον κ. Πετρέα, των χαρακτηριστικών των Ευρωπαΐων ποδηλατιστών αναψυχής, ο προσκεκλημένος εισηγητής, κ. Αθανάσιος Τερζής, πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, κάλυψε το θέμα των αγωνιστικών δραστηριοτήτων του ποδηλατικού τουρισμού και τις προϋποθέσεις για την διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων για τουριστική προβολή και προσέλκυση επισκεπτών, με ιδιαίτερη έμφαση στην ασφάλεια, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαίτερα τους ξενοδόχους.
Στην 4η – τελευταία ενότητα, του σπηλαιολογικού τουρισμού, έγινε αναφορά από τον κ. Πετρέα στα τουριστικά διευθετημένα (επισκέψιμα από τουρίστες) σπήλαια στην Ελλάδα και στην προηγμένη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων ανάδειξης και αξιοποίησης του σπηλαιολογικού πλούτου σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, και στις αναξιοποίητες δυνατότητες της Ελλάδος, με ειδική αναφορά στην ανάπτυξη του speleo safari, την επίσκεψη των σπηλαίων στην φυσική τους μορφή, με κατάλληλη προετοιμασία και εξοπλισμό, δραστηριότητα ήδη ανεπτυγμένη στην Γαλλία, Ρουμανία, Σλοβενία, Κροατία και άλλες χώρες. Με την προβολή εικόνων και video, ο προσκεκλημένος εισηγητής κ. Άλκης Πετράκης, σπηλαιολόγος και εκπαιδευτής σπηλαιολογίας, διαχειριστής του POLO Sport Shop, παρουσίασε τις διαδικασίες, τον εξοπλισμό (είχε φέρει μαζί του και έδειξε την χρήση) και στοιχεία απαραίτητα για την προετοιμασία της επίσκεψης του σπηλαίου στην φυσική του μορφή – speleo safari – και περιέγραψε τις εμπειρίες του από δραστηριότητες σπηλαιολογικού τουρισμού, σε άλλες χώρες που έχει ο ίδιος ταξιδέψει (μεταξύ των οποίων και το Ιράν). Κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους συμμετέχοντες περιγράφηκε και η διαδικασία για την ανάπτυξη της δραστηριότητας σε περιοχές της Ελλάδος με σπηλαιολογικό πλούτο, όπως Κρήτη, Ήπειρος, Εύβοια, Πελοπόννησος, κ.ά.
Η διοργανώτρια εταιρεία Travel Media Applications ανακοίνωσε ότι θα γίνουν και άλλα σεμινάρια στο προσεχές μέλλον που θα αφορούν και σε άλλες πολύ ενδιαφέρουσες ειδικές – εναλλακτικές μορφές τουρισμού με στόχο την ενημέρωση και εκπαίδευση των Ελλήνων ξενοδόχων, τουριστικών γραφείων και άλλων τουριστικών επιχειρήσεων, και των στελεχών τους, παρουσιάζοντας δραστηριότητες, προοπτικές και βέλτιστες πρακτικές, ώστε οι εκπαιδευόμενοι να μπορούν να τις αναπτύξουν σωστά στις επιχειρήσεις τους, για να εκμεταλλευτούν όλες αυτές τις δυνατότητες που προσφέρουν οι ειδικές – εναλλακτικές μορφές.
Επισημαίνεται ότι το περιεχόμενο και οι παρουσιάσεις έχουν και ιδιαίτερο ενδιαφέρον και στην τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν τοπικά τις ειδικές – εναλλακτικές μορφές. Τα προγράμματα αυτά μπορούν να υλοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδος εφόσον υπάρξει το αντίστοιχο τοπικό ενδιαφέρον.
Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.