Οι φοιτητές των κατευθύνσεων της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων μπορούν να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο στον τομέα του τουρισμού. Αυτή η δυνατότητα δεν υφίσταται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ο Νόμος 4521/19 αναγκάζει τους φοιτητές να αλλάξουν κατεύθυνση και να λάβουν πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με την παρακολούθηση ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιπλέον μαθημάτων).
Την ίδρυση κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο Νέο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την ένταξή τους σε αυτό, ζητούν οι φοιτητές του τμήματος του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, με επιστολή τους προς τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Συμβουλίου Ένταξης.
Στην επιστολή τους, όπως δημοσιεύεται αυτούσια στην εφημερίδα “Ελευθερία” της Λάρισας, αναφέρουν:
“Το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα αποτελούσε ένα από τα πρώτα Τμήματα Τουριστικών Επιχειρήσεων που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα και οι απόφοιτοι του τμήματος καταλαμβάνουν σήμερα διευθυντικές θέσεις σε πάρα πολλά ξενοδοχεία σε όλη την Ελλάδα αντανακλώντας το καλό όνομα που διαθέτει το Τμήμα στην τουριστική αγορά. Με το ‘Σχέδιο Αθηνά’ το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων ενσωματώθηκε σε αυτό του Τμήματος της Διοίκησης Επιχειρήσεων, αποτελώντας ωστόσο εισαγωγική κατεύθυνση με ξεχωριστό κωδικό στο μηχανογραφικό δελτίο. Να σημειωθεί, ότι κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19 εισήχθησαν 169 νέοι φοιτητές στην κατεύθυνση, ανεβάζοντας τον αριθμό των ενεργών φοιτητών σε 980.
Η Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στεγάζεται σε αυτόνομο διώροφο κτίριο έκτασης 1.800 τ.μ. πλήρως εξοπλισμένο με αίθουσες, αμφιθέατρο, εργαστήρια Η/Υ με εγκατεστημένα λογισμικά προγράμματα με ξενοδοχειακές και τουριστικές εφαρμογές. Επίσης το κτίριο διαθέτει δύο εργαστήρια μαζικής σίτισης – catering με σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό και μία εργαστηριακή αίθουσα 200 τμ. εστιατορίου και μπαρ. Οι παραπάνω υποδομές που δημιουργήθηκαν, εκσυγχρονίστηκαν και εμπλουτίστηκαν τα τελευταία 35 χρόνια, κατέστησαν το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα υποδειγματικό σε πανελλαδικό επίπεδο. Μάλιστα επί σειρά ετών το ΤΕΙ Θεσσαλίας παραχωρεί τα εργαστήρια αυτά στο 2ο Δημόσιο ΙΕΚ Λάρισας, για την πραγματοποίηση των εργαστηριακών μαθημάτων στις ειδικότητες της Μαγειρικής Τέχνης, της Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής.
Οι εκπαιδευτικές ανάγκες της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων σήμερα καλύπτονται εξ ολοκλήρου από τα 22 μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει δραστηριοποιηθεί σε διακρατικές συνεργασίες και ιδιαίτερα στην ανταλλαγή φοιτητών ERASMUS.
Το Υπουργείο Παιδείας, στα νέα πανεπιστήμια που έχουν προκύψει, αλλά και που θα προκύψουν από τις συνενώσεις των ΤΕΙ με τα Πανεπιστήμια, έχει ιδρύσει αυτόνομα τμήματα ‘Διοίκησης Τουρισμού’, όπως π.χ. στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, στο Διεθνές Πανεπιστήμιο (ΤΕΙ Θεσσαλονίκης κ.ά.), στο Πανεπιστήμιο Αιγίου (με 1+1 τμήματα στον τουρισμό) και αλλού. Με αυτόν τον τρόπο οι φοιτητές των κατευθύνσεων της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων έχουν τη δυνατότητα λήψης πτυχίου πανεπιστημιακού επιπέδου στο τομέα του τουρισμού. Αυτή n δυνατότητα δεν υφίσταται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (αλλά ο Νόμος 4521/19 μας αναγκάζει να αλλάξουμε κατεύθυνση και να λάβουμε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων με την παρακολούθηση ενός πολύ μεγάλου αριθμού επιπλέον μαθημάτων.
Σε κάθε περίπτωση στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που διαθέτει σημαντική εμπειρία στις τουριστικές σπουδές τόσο σε προπτυχιακό επίπεδο, όσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο, θα έπρεπε να είναι αυτονόητη η λειτουργία κατ’ελάχιστον της κατεύθυνσης στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα, όχι μόνο γιατί διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές, εκπαιδευτικό προσωπικό και τεχνογνωσία, αλλά και γιατί οι εγγεγραμμένοι φοιτητές της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων θα μπορούν να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους (τα επόμενα 6 έτη) στη Λάρισα και για να τους δοθεί η δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε πανεπιστημιακό τμήμα, κατά τα πρότυπα των άλλων Πανεπιστημίων όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω.
Όπως λοιπόν αναφέρεται και στον ν.4521/2018 παρ.5 άρθρο 10, ‘Με απόφαση της Συγκλήτου ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα για τη λειτουργία της Κατεύθυνσης Προχωρημένου Εξαμήνου, όπως ιδίως το εξάμηνο έναρξης λειτουργίας της κατεύθυνσης, ο χρόνος και η διαδικασία υποβολής των σχετικών δηλώσεων προτίμησης των φοιτητών και ο τρόπος επιλογής αυτών. Στην περίπτωση των Εισαγωγικών Κατευθύνσεων και των Κατευθύνσεων Προχωρημένου Εξαμήνου δηλωτικό στοιχείο του παρεχόμενου τίτλου σπουδών αποτελεί ο τίτλος κατεύθυνσης’.
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα αναφέρθηκαν, ως φοιτητές ζητάμε από το πανεπιστήμιο:
- Την ίδρυση κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (προχωρημένου εξαμήνου) στο Νέο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Την Ένταξη των φοιτητών της κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας στην νέα κατεύθυνση του Τμήματος, για όσους επιθυμούν να λάβουν πτυχίο ΠΕ.
- Την ορθή και κατά το μέγιστο δυνατό αντιστοίχιση των μαθημάτων της κατεύθυνσης Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων (του ΤΕΙ) με αυτή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων και εργαστηριακών υποδομών της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στη Λάρισα.
- Την έμπρακτη στήριξη της κατεύθυνσης της Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ως ένα ανταγωνιστικό πρόγραμμα σπουδών’.
Με εκτίμηση,
Οι φοιτητές της Εισαγωγικής Κατεύθυνσης στη Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας του Τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Θεσσαλίας”.
Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.