Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςH Αυστρία επιστρέφει δύο θραύσματα από τον Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης
Πολιτισμός

H Αυστρία επιστρέφει δύο θραύσματα από τον Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

«Πρέπει να πω ότι αυτό θα προστεθεί σε μια σειρά χειρονομιών υψηλού συμβολισμού, που ίσως δημιουργήσουν ένα θετικό momentum», είπε ο κ. Δένδιας.

Το Μουσείο Kunsthistorisches στη Βιέννη βρίσκεται σε επικοινωνία με το Μουσείο της Ακρόπολης για την μεταφορά δύο θραυσμάτων από τη βόρεια ζωφόρο του Παρθενώνα και την έκθεσή τους στην Πινακοθήκη του Παρθενώνα.

Ο υπουργός εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του από την Αυστρία, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ και συζήτησαν σε φιλικό κλίμα και στη συνέχεια παραχώρησαν κοινή συνέντευξη τύπου.

Η συνομιλία τους είχε ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας σε διεθνές επίπεδο για την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών και την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με τον Έλληνα υπουργό εξωτερικών.

Το πρώτο θραύσμα απεικονίζει δύο αντικριστούς «θαλλοφόρους», δηλαδή δύο ηλικιωμένους άνδρες που ως επιφανείς πολίτες της Αθήνας συμμετείχαν στην πομπή των Μεγάλων Παναθηναίων κρατώντας στο χέρι τους κλαδί ελιάς, ενώ το δεύτερο, ελαφρώς μεγαλύτερο, θραύσμα απεικονίζει δύο νεαρούς ιππείς και την κεφαλή ενός αλόγου.

Σχετικά με την προέλευσή τους, το Μουσείο της Βιέννης αναφέρει κατ’ αρχήν τον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι το 1687 και σημειώνει ότι τα δύο θραύσματα ανήκαν στον αρχιδούκα Φραγκίσκο Φερδινάνδο, στον οποίο είχαν περάσει μέσω διαθήκης του μαρκησίου Τομάσο ντέλι Ομπίτσι, που με τη σειρά του τα διατηρούσε στη συλλογή του στο κάστρο Κατάχο, στην Πάδοβα.

Η Ελλάδα είναι φυσικά αισιόδοξη ότι η χειρονομία της Αυστρίας θα βοηθήσει στις συνεχιζόμενες συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας, καθώς και στην επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

Σημειώνεται πως το 2022, το Παλέρμο της Σικελίας επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το «Fagan Fragment», ένα κομμάτι γλυπτού από τον Παρθενώνα. Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, τα Μουσεία του Βατικανού συμφώνησαν να επιστρέψουν τρία θραύσματα, με την ευλογία του Πάπα Φραγκίσκου.

Η χειρονομία του Βατικανού χαρακτηρίστηκε ως «δωρεά» του Πάπα προς τον Μακαριώτατο Ιερώνυμο Β’, τον Ορθόδοξο Χριστιανό αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, και «ως συγκεκριμένο σημάδι της ειλικρινούς επιθυμίας του Πάπα να ακολουθήσει τον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας».

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024