Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗ Πιερία αναδεικνύει τον προσβάσιμο τουρισμό
Προώθηση προορισμού

Η Πιερία αναδεικνύει τον προσβάσιμο τουρισμό

PIERIA

Κοινωνική ημερίδα του ΠΟΤΑΠ με την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους.

Με γνώμονα και λειτουργική φιλοσοφία τη δυνατότητα πρόσβασης σε κάθε περιοχή της Πιερίας, παραθαλάσσια, πεδινή, ημιορεινή και ορεινή όλων των ατόμων και ιδιαίτερα των όσων αντιμετωπίζουν κινητικά και ηλικιακά προβλήματα, ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας υλοποιούν ήδη σειρά πρωτοβουλιών για εφαρμογή των κανόνων κοινωνικής ισότητας.

Μετά τον σχεδιασμό και την καταγραφή των αναγκαίων διαδρομών και μονοπατιών μέσω σχετικής εμπεριστατωμένης μελέτης, τις παρεμβάσεις με σύγχρονα μέσα ασφάλειας και προστασίας, την χωροθέτηση και τις απαιτούμενες βελτιώσεις, προχώρησαν και στην πραγματοποίηση ημερίδας με σκοπό την ευαισθησία και πληροφόρηση του κοινωνικού συνόλου, αλλά και την ορθή γνώση του αντικειμένου.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου το πρωί στο Συνεδριακό Κέντρο Κατερίνης, η Ιερή Μητρόπολη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Πιερικός Οργανισμός Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής, ως διοργανωτές, υλοποίησαν την σχετική ημερίδα με θεματική ενότητα Προσβάσιμος Τουρισμός: Πόσο έτοιμοι είμαστε;” Επίσης συμμετείχαν ως συνδιοργανωτές ο Δήμος Κατερίνης, το Τμήμα Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Μέριμνα Παιδιού Κατερίνης.

Αφού εξέφρασε και μετέφερε, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Βαρνάβας Λεοντιάδης, τη διαρκή υποστήριξη σε ανάλογες πρωτοβουλίες, καθώς την ευχή και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Γεωργίου, σκιαγράφησε τις δράσεις της Τοπικής Εκκλησίας στην αναγνωρισιμότητα και επισκεψιμότητα των Ιερών μνημείων από όλους, τονίζοντας: “Η προσβασιμότητα μας αφορά όλους. Μέσα από την σημερινή ενδιαφέρουσα ημερίδα θα αναδειχθούν τα ζητήματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων μας με αναπηρία. Θα πρέπει να αφουγκραστούμε τις ανάγκες τους, να μελετήσουμε συστηματικά τις προτάσεις τους και να προχωρήσουμε σε λύσεις για την ισότιμη και απρόσκοπτη συμμετοχή τους”.

Η υφυπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Ράπτη, μέσω διαδικτύου, χαιρέτισε και συνεχάρη τους διοργανωτές, δήλωσε την υποστήριξή της στις δράσεις του Οργανισμού, αναφέρθηκε στην γενικότερη πολιτική του υπουργείου στον προσβάσιμο τουρισμό, καθώς στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης των υποδομών αλλά και την επιμόρφωση όλων, ενώ απευθυνόμενη στους παρευρισκόμενους μαθητές και φοιτητές, εξέφρασε: “Επειδή εσείς θα αναλάβετε την υλοποίηση όσων σχετίζονται με τον τουρισμό, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αυτονόητο και μη αμφισβητήσιμο ότι ο Προσβάσιμος Τουρισμός είναι θέμα στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Πέρα όμως από τον δικαιωματικό χαρακτήρα πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχει βιώσιμος τουρισμός χωρίς τον προσβάσιμο. Οι προσβάσιμες υπηρεσίες προσελκύουν επί πλέον πελάτες, ενδυναμώνουν την εικόνα του τουριστικού προϊόντος και δημιουργούν νέες ευκαιρίες στην αγορά και την κοινωνία. Κάθε επιτυχία στην ημερίδα σας”.

Η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις ως Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας. Στη συνέχεια τόνισε την πάντα πολύπλευρη ενθάρρυνση και του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονία, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα, σε ανάλογες πρωτοβουλίες, καθώς και στα οφέλη στο προ τετραετίας Σχέδιο Εθνικής Δράσης που υποβοηθά ανάλογες δράσεις, επισημαίνοντας: “Ο προσβάσιμος τουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού, καθότι είναι εμπνευσμένος από την ανάγκη παροχών σε ανθρώπους ασχέτου ηλικίας, φύλου και αναπηρίας. Νιώθω ικανοποίηση γιατί η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας επέδειξε διαχρονικά απέραντη και χαρακτηριστική ευαισθησία σε αυτό το κομμάτι, με την πρωτιά από πλευρά μας ότι εγκαταστήσαμε στις παραλίες μας τα πρώτα στην Ελλάδα με ιδίοις πόροις ‘seatrac’ (ράμπες πρόσβασης για ΑμΕΑ). Έχουμε υποχρέωση με όποια ιδιότητα, να ενσκύψουμε στο θέμα των ατόμων που χρειάζονται την υποστήριξή μας , γιατί μέσω του Προσβάσιμου Τουρισμού αναδεικνύουμε το επίπεδο του πολιτισμού μας και την ευπρέπεια που τον χαρακτηρίζει. Στο ερώτημα το κατά πόσο είμαστε έτοιμοι για την εφαρμογή των παραμέτρων του Προσβάσιμου Τουρισμού, δηλώνω. Είμαστε απόλυτα πανέτοιμοι”.

Από πλευράς του ΠΟΤΑΠ ο πρόεδρος κ. Γιώργος Καραλής στον χαιρετισμό του , είπε: “Σας ευχαριστώ πολύ για την συγκινητική σας παρουσία και το αγκάλιασμα της εκδήλωσης. Ο ΠΟΤΑΠ υφίσταται εδώ και χρόνια, αλλά από πέρσι ξεπερνώντας κάποια νομικά ζητήματα με την καθοριστική παρέμβαση της κ. Μαυρίδου, προχωρούμε σε άλματα. Παράλληλα πρέπει να επισημάνω ότι η κ. Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας υποστηρίζει χρηματοδοτικά τις δραστηριότητες μας και μαζί με τους συνεργαζόμενους φορείς οριζόμαστε το τουριστικό περιεχόμενο της Πιερίας, ώστε οι ορεινοί μας όγκοι, οι παραλίες μας, οι λατρευτικοί και αρχαιολογικοί μας χώροι να είναι προσβάσιμοι από όλους μας, ντόπιους και επισκέπτες. Η προσβασιμότητα είναι σήμερα το κορυφαίο μας στοίχημα. Χρειαζόμαστε την αρωγή σας και την μεταλαμπάδευση των προσπαθειών και επιλογών μας. Προχωράμε και θα πετύχουμε πολλά”.

Στην όλη πρωτοβουλία αναφέρθηκαν στις χαιρετιστήριες αναφορές τους, οι επίσης συνδιοργανωτές της εκδήλωσης (από πλευράς Δήμου Κατερίνης, η αντιδήμαρχος Κατερίνης κα Ελίνα Διαμαντοπούλου και ο διευθυντής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης νομού Πιερίας κ. Γιώργος Μακρής).

Οι ομιλητές

Ο καθηγητής και πρόεδρος του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, κ. Δημήτριος Αηδόνης, ανέπτυξε το θέμα “Ανάδειξη της Πιερίας
ως προσβάσιμος τουρισμός στην ψηφιακή εποχή”, ο ταξιδιωτικός συντάκτης και πατέρας παιδιού με αναπηρία, κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης, ανέλυσε το πλαίσιο “Εργαζόμενοι στον τουρισμό, το κλειδί είναι η αγάπη”. Τέλος, η κα Ελένη-Ναταλία Ραπουτίκα, με την ιδιότητα της διοικητικής διευθύντριας της Μέριμνας, σταχυολόγησε το θεματικό ζήτημα “Η προσβασιμότητα ως έκφραση ισότητας”.

Οι συμμετέχοντες κατά την αποχώρησή τους παρέλαβαν και την βεβαίωση παρακολούθησης. Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε ο Περικλής Χατζηγιάννης. Καθοριστική ήταν για μια ακόμα φορά η συμβολή στην οργάνωση και υλοποίηση της ημερίδας από τον διευθυντή του ΠΟΤΑΠ, κ. Βασίλη Δήμου.

Την πλήρη υποστήριξή τους επισήμαναν και οι εκπρόσωποι των άλλων δύο Δήμων της Πιερίας, οι αντιδήμαρχοι, Δίου-Ολύμπου κ.κ. Σοφία Ζουρζούρα και Πύδνας Κολινδρού Μαρία Ναβροζίδου. Τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα εκπρόσωποι του βουλευτών, υπηρεσιών και συλλογικών φορέων, καθώς περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι. Η παρουσία των παιδιών της Μέριμνας Παιδιού Κατερίνης, των μαθητριών και μαθητών του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Κατερίνης και φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, πρόσδωσε μια ευχάριστη νότα στην εκδήλωση.

Τριήμερη ξενάγηση δημοσιογράφων στην Πιερία

Επιπλέον, θεωρώντας ότι η δυναμική της δημοσιογραφίας αποτελεί σημαντικό εφαλτήριο στην προβολή και ανάδειξη των σημαντικών συγκριτικών στοιχείων της Πιερίας, ο ΠΟΤΑΠ, προσκάλεσε, φιλοξένησε, ξενάγησε, αλλά και ενημέρωσε εκπροσώπους των σημαντικότερων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας εμβέλειας.

Το τριήμερο 8, 9 και 10 Μαρτίου 2024 υλοποιήθηκε η πρωτοβουλία του τουριστικού oργανισμού με σειρά επιτόπιων επισκέψεων των δημοσιογράφων σε περιοχές και θεσμικούς φορείς της Πιερίας, οι οποίοι αποτυπώνουν την τουριστική και όχι μόνο ταυτότητα του νομού.

Με έδρα ξενοδοχειακή μονάδα της Λεπτοκαρυάς όπου και η πρώτη συνάντηση, οι εκπρόσωποι του Τύπου, μετά το καλωσόρισμα και την γνωστοποίηση του επιχειρησιακού προγράμματος του τριημέρου από τους οικοδεσπότες του ΠΟΤΑΠ, επισκέφθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μαρτίου το Λιτόχωρο.

Επί της υποδοχής, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος και η αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου κα Σοφία Ζουρζούρα.

Στις υπώρειες του Ολύμπου, το ξεκίνημα της ξενάγησης και ενημέρωσης έγινε στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δίου-Ολύμπου και στο Ναυτικό Μουσείο με τη μεγάλη ναυτική παράδοση, με τη βραδιά να ολοκληρώνεται με οινογνωσία τοπικών κρασιών. Ασφαλώς μια εμπειρία με αναφορά τη γεύση των αισθήσεων. Το πρόγραμμα του Σαββάτου 9 Μαρτίου 2024 περιελάμβανε γνωριμία σε περιοχές του πιερικού βορρά, στον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού με ξεναγό και συνοδό την αντιδήμαρχο Τουρισμού κα Μαρία Ναβροζίδου. Το ξεκίνημα στον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας, όπου και ο απόπλους του Αποστόλου Παύλου κατά τη δεύτερη Ιεραποστολική του Περιοδεία. Ακολούθησαν οι επισκέψεις-ξεναγήσεις στην Μουσειακή Αποθήκη Μακρυγιάλου, με τα αξιόλογα ευρήματα από τις πόλεις της Πύδνας και της Μεθώνης της εποχής Σιδήρου έως τους ελληνιστικούς χρόνους και σε Οινοποιείο και Αμπελώνες του Κίτρους.

potap

Στη συνέχεια μια ενδιαφέρουσα στάση στο Αιγίνιο, την πόλη των Πελαργών, για σχετική ενημέρωση για τις “Ιστορίες των Πελαργών” από το Σωματείο Επαγγελματιών Αιγινίου, μετά στον Κολινδρό για την γνωριμία με το τοπικό Λαογραφικό Μουσείο, την Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου και τους Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου.

Την τρίτη και τελευταία ημέρα, την Κυριακή 10 Μαρτίου 2024, η αντιπροσωπεία των εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, επισκέφθηκε, το πρωί, την έδρα του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, όπου ενημερώθηκε για τον πανελλήνιας εμβέλειας πολιτιστικό θεσμό από τον πρόεδρο κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο, την αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου και την αντιδήμαρχο Κατερίνης κα Ελίνα Διαμαντοπούλου.

Το δημοσιογραφικό “πέρασμα” από την Πιερία ολοκληρώθηκε με επισκέψεις στο Ελατοχώρι και στο αντίστοιχο Χιονοδρομικό Κέντρο των Πιερίων και στον Παραδοσιακό Οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, το επονομαζόμενο “μπαλκόνι” του Ολύμπου με τα αξιόλογα δείγματα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.

Παράλληλα με την γνωριμία του φυσικού, ιστορικού και αρχαιολογικού πλούτου της Πιερίας, οι φιλοξενούμενοι δημοσιογράφοι συναντήθηκαν, ενημερώθηκαν και αντάλλαξαν απόψεις πέρα από την κα Μαυρίδου, που προωθεί και υποστηρίζει ανάλογες πρωτοβουλίες, τόσο με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Γιώργο Καραλή και μέλη της Διοίκησης του ΠΟΤΑΠ, όσο και με θεσμικούς-παραγωγικούς φορείς του νομού.

Την ικανοποίησή και τις ευχαριστίες εξέφρασαν στην δημοσιογραφική αντιπροσωπεία τόσο η αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και ο πρόεδρος του ΠΟΤΑΠ, δηλώνοντας ότι παρόμοιες δράσεις θα συνεχιστούν σε ελληνικό και διεθνή ορίζοντα.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024