Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΟ Πειραιάς θα φιλοξενήσει το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας το 2024
Γαστρονομία

Ο Πειραιάς θα φιλοξενήσει το 21ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Γαστρονομίας και Οινολογίας το 2024

  • CEUCO

Η “καρδιά” της ευρωπαϊκής γαστρονομίας θα χτυπά στον Πειραιά για όλο το 2024, με την Ελλάδα να παρουσιάζει την τοπικής κουζίνα και τα παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα.

Με γεμάτη βαλίτσα επιστρέφει η Ελληνική Αποστολή στην Ελλάδα από το Castellon της Ισπανίας που έλαβε χώρα το 20ό Ευρωπαϊκό Συνέδριο της CEUCO, με ένα συνέδριο και τρία βραβεία, που δίνουν μια επιπλέον αίγλη στην ελληνική γαστρονομία. Το προ συνέδριο έλαβε χώρα την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου 2023, με αποφάσεις που αφορούν θέματα της ευρωπαϊκής γαστρονομίας, με τα “πράσινα πιάτα” και την αύξηση τιμών.

Το Σάββατο 28 Οκτωβρίου 2023 το συνέδριο ξεκίνησε με ομιλία του προέδρου της CEUCO Carlos Martin Cosme, που ευχαρίστησε όλους του συνέδρους που παρευρέθηκαν στην πόλη του Castellon της Ισπανίας.

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο οι αντιπρόεδροι της CEUCO με κυρίαρχο λόγο του Έλληνα αντιπροέδρου κ. Κωνσταντίνου Μουζάκη, που έδωσε το δικό του στίγμα για την Ευρωπαϊκή Γαστρονομία και ιδιαίτερα για την ελληνική Κουζίνα. Ακολούθησαν οι ετήσιες τιμητικές βραβεύσεις του οργανισμού της CEUCO όπου για την Ελλάδα βραβεύθηκαν:
1) Η κα Έφη Γρηγοριάδου ως “Best European Folclore Writer and Traditional Cuisine 2023”
2) Ο κ. Γιώργος Σακελλαρόπουλος ως “Best European Organic Olive Producer 2023”
3) Ο Γέροντας Παρθένιος ως “Best European Cook in Monastery Cuisine 2023”

Η επιτυχία των τριών ελληνικών βραβεύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν πολύ σημαντική και αυτό αποτελεί αποτύπωμα της ελληνικής γαστρονομίας στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στο τέλος του συνεδρίου η αγωνία κορυφώθηκε, για το ποια χώρα θα παραλάβει το επόμενο ετήσιο συνέδριο. Είχαν καταθέσει προτάσεις η Γαλλία, η Ιταλία, η Ουγγαρία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Ελλάδα. Η απόφαση ήταν ότι το επόμενο συνέδριο της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας και Οινολογίας της CEUCO θα διεξαχθεί στην Ελλάδα με τιμώμενη πόλη τον Πειραιά.

Με χαρά, ενθουσιασμό και σε ρυθμούς από συρτάκι βγήκε η ανακοίνωση για το επόμενο συνέδριο και η ελληνική αποστολή ανέβηκε στην σκηνή να παραλάβει το “σκήπτρο” του 2024.

Αξιοσημείωτο γεγονός ήταν η παρέλαση όλων των χωρών, που έλαβε χώρα την Κυριακή 29 Οκτωβρίου μέσα στην πόλη του Castellon της Ισπανίας όπου, τιμώμενη χώρα ήταν η Ελλάδα και άνοιξε την παρέλαση. Η Ελληνική Αποστολή εκπροσωπήθηκε από την Περιφέρεια Αττικής, με την αντιπεριφερειάρχη κα Μαρία Κουρή, την διευθύντρια Τουρισμού Δήμου Πειραιά κα Βάσω Σωτηρίου, τον πρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Αττικής “Ακρόπολις” και αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Γαστρονομίας & Οινολογίας της CEUCO κ. Κωνσταντίνο Μουζάκη, το επίτιμο μέλος της Λ.Α.Ε.Α. Ακρόπολις κα Μαρία Ζησούλη, το μέλος του Acropolis Chef’s Club of Attica κ. Νίκο Φιλλιπίδη, τα μέλη της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κέρκυρας κ. Γιώργο Κουκλάκη και Δημήτρη Χαλκιά – και πολλούς συνεργάτες.

Το ταξίδι αυτό ήταν υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και της Περιφέρειας Αττικής.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Φοιτητής στο τμήμα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024