Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΚουντουρά προς Κομισιόν: πρόσθετη ευρωπαϊκή στήριξη αντιμετώπισης του αντίκτυπου των φυσικών καταστροφών
Ευρωκοινοβούλιο

Κουντουρά προς Κομισιόν: πρόσθετη ευρωπαϊκή στήριξη αντιμετώπισης του αντίκτυπου των φυσικών καταστροφών

TRAN Committee- Public Hearing on ‘Delivering multimodal ticketing for smarter travel’

Ερώτηση έθεσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ_ΠΣ Έλενα Κουντουρά στην Κομισιόν ζητώντας πρόσθετη ευρωπαϊκή στήριξη αντιμετώπισης του αντίκτυπου των φυσικών καταστροφών στις πληγείσες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Η Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και συντονίστρια της LEFT στην Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού TRAN Έλενα Κουντουρά κατέθεσε ερώτηση στην Κομισιόν για τον αντίκτυπο στον τομέα του τουρισμού στις πληγείσες από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου περιοχές της Ελλάδας και ζητά από την Κομισιόν να τοποθετηθεί για τη δυνατότητα χρηματοδοτικής υποστήριξης των επαγγελματιών από υπάρχοντα ή νέα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Συγκεκριμένα, η Ευρωβουλευτής αναφέρεται στα οξύτατα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συνολικά οι επαγγελματίες και ειδικότερα οι τουριστικές επιχειρήσεις σε περιοχές της Θεσσαλίας και άλλων πληγεισών περιοχών, με τις αποζημιώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση να μην επαρκούν να καλύψουν την ασύλληπτη καταστροφή.

Ενδεικτικά αναφέρεται στη Μαγνησία, όπου οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν, εκτός από τις ζημιές των καταστροφών, σημαντικές ακυρώσεις κρατήσεων για τους επόμενους μήνες και οι επαγγελματίες βρίσκονται σε απόγνωση.

Η Έλενα Κουντουρά ζητά από την Επιτροπή να διευκρινίσει:

  • Ποια χρηματοδοτικά εργαλεία της ΕΕ είναι διαθέσιμα και ποιο είναι το ύψος των κονδυλίων που έχουν διοχετευθεί για την στήριξη των επαγγελματιών και των ΜμΕ, συμπεριλαμβανομένης της εστίασης και των τουριστικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα;
  • Ποια είναι η κατάσταση ως προς την απορρόφηση των εν λόγω κονδυλίων για το 2023, ειδικά στη Θεσσαλία-Μαγνησία και ποια σχετικά αιτήματα έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα από την Ελλάδα;
  • Επίσης, ζητά από την Επιτροπή να τοποθετηθεί εάν σκοπεύει να προτείνει νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και συγκεκριμένα ένα νέο Ταμείο για τη στήριξη των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τομέα του τουρισμού, ώστε να αντιμετωπίζονται οι επιπτώσεις και ζημιές από μελλοντικές καταστροφές.
  • Στην ερώτηση της η κ. Κουντουρά τονίζει ότι οι σαρωτικές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου που έπληξαν τη Θεσσαλία, την Εύβοια και άλλες περιοχές της Ελλάδας επέφεραν ανυπολόγιστες ζημιές για τις τοπικές κοινωνίες και συνεχίζουν να φέρνουν σε απόγνωση τους κατοίκους, αγρότες, κτηνοτρόφους και επαγγελματίες. Οι αποζημιώσεις που έχει υποσχεθεί η ελληνική κυβέρνηση δεν επαρκούν για να καλύψουν την ασύλληπτη καταστροφή.

Ενδεικτικά, ο τουρισμός στη Μαγνησία υφίσταται ακόμη απώλειες σε πολλαπλά επίπεδα. Τα τουριστικά καταλύματα έχουν υποστεί ζημιές δεκάδων χιλιάδων ευρώ απ’ την καταστροφή εξοπλισμού και αναλώσιμων. Οι εποχικές επιχειρήσεις διέκοψαν βίαια τη λειτουργία τους. Ακόμη και όσες λειτουργούν τη χειμερινή περίοδο και είναι προσβάσιμες οδικώς, έχουν χαμηλές πληρότητες, δέχονται συνεχιζόμενες ακυρώσεις κρατήσεων και καλούνται να επιστρέψουν προκαταβολές που έχουν λάβει, με αποτέλεσμα να απειλείται η οικονομική βιωσιμότητα τους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

01/12/2023
30/11/2023
29/11/2023
28/11/2023
27/11/2023
24/11/2023