Τελευταία νέα
ΑρχικήΟδικές ΜεταφορέςΣε δύο χρόνια και αν… θα λειτουργήσουν σωστά τα τρένα στην Ελλάδα
Τεράστιες καταστροφές

Σε δύο χρόνια και αν… θα λειτουργήσουν σωστά τα τρένα στην Ελλάδα

Μετά τις πλημμύρες χάθηκε ένα σημαντικό κομμάτι από το σιδηρόδρομο που θα χρειαστεί πάνω από δύο χρόνια για την αντκατάσταση του.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ, Παναγιώτης Τερεζάκης, ανακοίνωσε στο ITC 2023 – 6ο Συνέδριο Υποδομών & Μεταφορών τις σοβαρές ζημιές που προκλήθηκαν στο σιδηροδρομικό δίκτυο από την κακοκαιρία Daniel.

«Δυστυχώς χρειάστηκαν λίγες ώρες και πολλοί τόνοι νερού για να χαθεί -μέσα σε λίγη ώρα- αυτό για το οποίο όλοι προσπαθήσαμε τόσο πολύ, επί πολλά χρόνια. Το 2023 έχει φανεί πολύ σκληρό για το σιδηρόδρομο. Πρώτα θρηνήσαμε 57 θύματα, τώρα έχουμε χάσει ένα σημαντικό κομμάτι του σιδηροδρομικού δικτύου μας. Δεν προλάβαμε να χαρούμε το νέο σύστημα τηλεδιοίκησης που είχαμε παραλάβει 15 μέρες πριν την καταστροφή» είπε ο Παναγιώτης Τερεζάκης.

Συνολικά, 180 χιλιόμετρα της γραμμής έχουν καταστραφεί, και δύο κέντρα interlocking είναι αχρηστευμένα, το υπερσύγχρονο κέντρο στο Δομοκό, που παραδόθηκε μόλις πριν από 15 μέρες
και το κέντρο στα Παλαιοφάρσαλα, που έλεγχε την περιοχή μέχρι τη Λάρισα..  Επίσης, 50 χιλιόμετρα της διπλής γραμμής στον άξονα Αθήνα- Θεσσαλονίκη, 80 χιλιόμετρα στον άξονα Παλαιοφάρσαλα – Καλαμπάκα, 50 χιλιόμετρα στον άξονα Λάρισα- Βόλος.

Ο ΟΣΕ προγραμματίζει την αποκατάσταση του σιδηροδρόμου, αλλά η πλήρης λειτουργία αναμένεται να απαιτήσει τουλάχιστον δύο χρόνια. Συνεργεία του ΟΣΕ επιχειρούν προσωρινές συνδέσεις για την επανεκκίνηση των εμπορευματικών μεταφορών. Η κατάσταση αναμένεται να παραμείνει ανησυχητική για τουλάχιστον δύο χρόνια. Η γραμμή θα λειτουργήσει με τρένα που θα κινούνται με ταχύτητες 80 χιλιομέτρων/ χώρα, χωρίς -αρχικά- σηματοδότηση και ηλεκτροκίνηση. Σταδιακά, θα γίνουν προσπάθειες να αποκατασταθεί και η ηλεκτροκίνηση.

Τέλος, ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στον εφέτη ανακριτή, χθες, ένα εκτελεστικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΣΕ που κατηγορείται για το κακούργημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών σχετικά με το δυστύχημα στα Τέμπη.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024