Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονΓαλλία: το τρένο είναι 2,6 φορές πιο ακριβό από το αεροπλάνο
Περιβάλλον

Γαλλία: το τρένο είναι 2,6 φορές πιο ακριβό από το αεροπλάνο

Rails

Το τρένο θα αναπτυχθεί με την προσφορά θέσεων, αλλά και από μια πιο ελκυστική τιμολογιακή πολιτική.

Η Greenpeace έκανε έρευνα για τις τιμές των εισιτηρίων τρένου για τα ταξίδια στην Ευρώπη και το συμπέρασμα είναι απίστευτο. Τα εισιτήρια τρένου είναι κατά μέσο όρο δύο φορές πιο ακριβά από τα αεροπορικά εισιτήρια για το ίδιο ταξίδι. Ένα εισητήριο Βαρκελώνη-Λονδίνο κοστίζει ακόμη και «έως και 30 φορές πιο ακριβό» σύμφωνα με το δελτίο τύπου. Οι φτηνές πτήσεις της Ευρώπης και τα ακριβά εισιτήρια τρένων προωθούν βρώμικες μορφές μεταφοράς, λένε οι ακτιβιστές της Greenpeace.

«H έκθεση καταδεικνύει, με υποστηρικτικά στοιχεία, αυτό που έχουν ήδη βιώσει όλοι οι άνθρωποι που ταξιδεύουν στην Ευρώπη: μια παραληρηματική διαφορά τιμής μεταξύ της τιμής των αεροπορικών εισιτηρίων και των εισιτηρίων τρένου για το ίδιο ταξίδι», λέει ο Alexis Chailloux, διευθυντής της καμπάνιας για βιώσιμο τουρισμό της Greenpeace Γαλλίας. «Για να αντιστραφεί η τάση, είναι επείγον να τεθεί τέλος στις αναχρονιστικές φορολογικές απαλλαγές που απολαμβάνει ο κλάδος των αεροπορικών εταιρειών. Αυτό θα καταστήσει δυνατή τη μαζική επένδυση στο σιδηροδρομικό δίκτυο και θα καταστήσει το τρένο πιο προσβάσιμο.»

Οι διαφορές τιμών είναι ακόμη πιο αβυσσαλέες στη Γαλλία, όπου τα εισιτήρια τρένων είναι κατά μέσο όρο 2,6 φορές ακριβότερα από τα αεροπορικά.

Για παράδειγμα, στο δρομολόγιο Παρίσι-Βαλένθια (Ισπανία), τα εισιτήρια τρένου είναι 8 φορές πιο ακριβά από τα αεροπορικά. Αυτό έρχεται «σε αντίθεση με το κύμα της κλιματικής έκτακτης ανάγκης και την ανάγκη μείωσης των εκπομπών», λέει η ΜΚΟ.

«Τα αεροπορικά εισιτήρια των 10 ευρώ είναι δυνατά μόνο επειδή άλλοι, όπως οι εργαζόμενοι και οι φορολογούμενοι, πληρώνουν το πραγματικό κόστος», δήλωσε ο Lorelei Limousin, ακτιβιστής της Greenpeace για το κλίμα. «Για χάρη του πλανήτη και των ανθρώπων, οι πολιτικοί πρέπει να δράσουν για να ανατρέψουν αυτήν την κατάσταση και να κάνουν το τρένο την πιο προσιτή επιλογή».

Η πτήση είναι μια από τις πιο ρυπογόνες δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κάποιος και επίσης μια από τις πιο δύσκολες να καθαρίσει. Σε αντίθεση με το να τρώτε ένα μπέργκερ ή να οδηγείτε ένα αυτοκίνητο – που έχουν πιο καθαρές εναλλακτικές λύσεις, όπως κρέατα με βάση τα φυτά και ηλεκτρικά οχήματα – δεν υπάρχει τρόπος να πετάξετε χωρίς να επηρεάσετε το κλίμα. Οι ειδικοί έχουν επικρίνει τα συστήματα που ισχυρίζονται ότι αντισταθμίζουν τις εκπομπές από τις πτήσεις ως ελαττωματικά.

Οι υποστηρικτές της Greenpeace διαπίστωσαν ότι το ταξίδι με τρένο ήταν πιο ακριβό από την πτήση, κατά μέσο όρο, σε 79 από τις 121 διαδρομές που μελέτησαν. Σε πολλά δρομολόγια, υπήρχαν μεμονωμένες ημέρες όπου το τρένο ήταν φθηνότερο από το αεροπλάνο, ακόμα κι αν το μέσο κόστος ήταν μεγαλύτερο.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024