Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΨηφιακό Μουσείο Επτανησιακής Ιστορίας & Πολιτισμού δημιουργείται στην Κέρκυρα
Πολιτισμός

Ψηφιακό Μουσείο Επτανησιακής Ιστορίας & Πολιτισμού δημιουργείται στην Κέρκυρα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο η παραχώρηση του εμβληματικού ακινήτου του 6ου Δημοτικού στην περιοχή Γαρίτσα της Κέρκυρας, σύμφωνα με την πρόταση της περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, προκειμένου να κατασκευαστεί και να στεγαστεί σ’αυτό το Ψηφιακό Μουσείο Επτανησιακής Ιστορίας & Πολιτισμού.

Την έγκριση του συμφωνητικού παραχώρησης του ΑΒΚ286 ακίνητου (ΚΑΕΚ 240541864021/0/0) (6ο Δημοτικό Σχολείο Γαρίτσας-Κέρκυρας) κυριότητας ΕΤΑΔ ΑΕ προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, με σκοπό την γενική επισκευή, αναβάθμιση του κτιρίου και του περιβάλλοντα χώρου με μελέτη και κατασκευή για να στεγάσει Ψηφιακό Μουσείο Επτανησιακής Ιστορίας & Πολιτισμού και κατάλληλο χώρο για τη συντήρηση και προβολή αρχειακού υλικού αναφορικά με τον πολιτισμό και την ιστορία της Π.Ι.Ν., ψήφισε κατά πλειοψηφία το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, κατά τη συνεδρίασή του (με τηλεδιάσκεψη) την Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023.

Σύμφωνα με την εισήγηση, όπως αυτή διατυπώθηκε στο Σώμα από την περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, κα Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, η παραχώρηση του εν λόγω εμβληματικού ακινήτου θα γίνει με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις:

  • Χρονική διάρκεια παραχώρησης 25 έτη με δυνατότητα παράτασης για δέκα (10) επιπλέον έτη
  • Χρονική περίοδος προσκόμισης μελέτης επισκευής, ανακαίνισης, αποκατάστασης 3 έτη από την έναρξη της παραχώρησης
  • Ετήσιο οικονομικό αντάλλαγμα ορίζεται και συμφωνείται στο ποσό των 12.000 ευρώ

Την εισήγηση της Περιφερειακής Αρχής, η οποία πέρασε κατά πλειοψηφία, καταψήφισαν οι παρατάξεις ΛΑ.ΣΥ. και Αντικαπιταλιστική Αριστερά, ενώ λευκό ψήφισαν οι παρατάξεις ΑΝ.Α.Σ.Α. και Ιόνιος Συμμαχία, όπως και οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ. Γ. Ροντογιάννης και Π. Ποζίδης.

Όπως υπογράμμισε στην τοποθέτησή της η περιφερειάρχης, τον περασμένο Φεβρουάριο πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, για τη διεκδίκηση της δωρεάν παραχώρησης του κτιρίου, όπως είχε αποφασιστεί ομόφωνα από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων στη συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίου 2023, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων και του προέδρου του Συλλόγου Άλσους Γαρίτσας, κ. Αλέξανδρου Βέργη.

Το συμπέρασμα της ανωτέρω συνάντησης, όπως τόνισε η περιφερειάρχης, ήταν ότι αφενός ο υπουργός Οικονομικών δεν είχε καμία απολύτως αρμοδιότητα επί του θέματος, αφετέρου η ΕΤΑΔ ΑΕ δεν έχει κανένα δικαίωμα δωρεάν παραχώρησης του κτιρίου σύμφωνα με το καταστατικό της. Το τελευταίο εκφράστηκε και από τον Εντεταλμένο Σύμβουλο της ΕΤΑΔ ΑΕ, κ. Παναγιώτη Μπαλωμένο, ο οποίος παρέστη επίσης στη συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών, με την επισήμανση ωστόσο, ότι η ΕΤΑΔ ΑΕ έχει ήδη εκφραστεί θετικά στο αίτημα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, δέχτηκε τη συνεργασία μαζί της και δεν προχώρησε σε δημοπράτηση προς αξιοποίηση του κτιρίου, πρότεινε το χαμηλότερο αντίτιμο βάσει της έκθεσης του εμπειρογνώμονα και δεν διατύπωσε καμία ιδιαίτερη αξίωση (π.χ. συνεκμετάλλευση), τουναντίον δέχτηκε την πρόταση να ξαναμελετήσει τη δυνατότητα κάποιας δευτερεύουσας διευκόλυνσης προς την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

Μετά την υπερψήφιση της εισήγησης της Περιφερειακής Αρχής από την πλειοψηφία του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, η οποία έχει εκφράσει πολλές φορές το ζωηρό ενδιαφέρον της για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου εμβληματικού κτιρίου στη Γαρίτσα της Κέρκυρας, θα προχωρήσει τις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου -μόλις το κτίριο περιέλθει στην κυριότητά της- να υλοποιηθεί το όραμα της περιφερειάρχη για τη δημιουργία ενός σύγχρονου Ψηφιακού Μουσείου Επτανησιακής Ιστορίας & Πολιτισμού.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024