Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑυτοψία της ΕΣΑμεΑ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης
Προσβάσιμος τουρισμός

Αυτοψία της ΕΣΑμεΑ στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης

Η ΕΣΑμεΑ εντός της προσεχούς εβδομάδας, θα καταθέσει θεσμικά και εγγράφως συνολικό τεχνικό πόρισμα και προτάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας της Ακρόπολης προς συμπερίληψη στη μελέτη ολοκλήρωσης του έργου των παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη, το οποίο πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Μετά από επικοινωνία του προέδρου της ΕΣΑμεΑ κ. Ιωάννη Βαρδακαστάνη με την υπουργό Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, σχετικά με την συνεργασία της ΕΣΑμεΑ με το Υπουργείο Πολιτισμού για θέματα προσβασιμότητας αρχαιολογικών μνημείων και χώρων, αποφασίστηκε να συγκροτηθεί κοινή επιτροπή στο υπουργείο, ενώ ταυτόχρονα η υπουργός κάλεσε την ΕΣΑμεΑ σε αυτοψία του χώρου του Ιερού Βράχου της Ακρόπολης.

Ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση, αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ, υπό τον γενικό γραμματέα κ. Γιάννη Λυμβαίο και τους κ.κ. Κούτσιανο, Θεοδωρακάκη, Χριστοφή και Κούβαρου (εκπαιδεύτρια κινητικότητας από ΠΣΤ), πραγματοποίησε την Πέμπτη 22 Απριλίου τεχνική αυτοψία στο Βράχο της Ακρόπολης, με σκοπό την αξιολόγηση της προσβασιμότητας των παρεμβάσεων που έχουν ήδη υλοποιηθεί στο χώρο, τον εντοπισμό σημείων που χρειάζονται βελτίωση και την ανταλλαγή απόψεων με τους μελετητές και στελέχη του υπουργείου Πολιτισμού για την διασφάλιση της ασφαλούς και ισότιμης πρόσβασης ατόμων με αναπηρία και εμποδιζόμενων ατόμων στον Βράχο, μετά την ολοκλήρωση της παρέμβασης.

Το υπουργείο εκπροσωπήθηκε από την ίδια την υπουργό, τον γενικό γραμματέα Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου, τον καθηγητή επικεφαλής του έργου των παρεμβάσεων κ. Μ. Κορρέ, την αρμόδια Έφορο Αρχαιοτήτων κα Ε. Μπάνου, τον τμηματάρχη Έργων της ΕΦΑΠΑ κ. Μ. Λεφαντζή, την αρχιφύλακα του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως κα Ε. Φιλιππαίου και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου. Στην αυτοψία παρευρέθηκε και ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ωνάση, που χρηματοδότησε τις παρεμβάσεις, κ. Χρ. Λιλλής.

Έγινε λεπτομερής τεχνική αυτοψία και έλεγχος της λειτουργικότητας και προσβασιμότητας του χώρου από το δημόσιο χώρο στάθμευσης των οχημάτων επί της Ροβέρτου Γκάλλι μέχρι και όλων των παρεμβάσεων επάνω στον ιερό Βράχο, του μηχανολογικού εξοπλισμού που αντικατέστησε το παλαιό αναβατόριο, των υφιστάμενων προσωρινών παρεμβάσεων σήμανσης του χώρου, καθώς και του εξωτερικού περιβάλλοντος χώρου του παλαιού Αρχαιολογικού Μουσείου στην κορυφή του Ιερού Βράχου το οποίο ανακαινίζεται και θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου ως εκθεσιακός χώρος.

Η ΕΣΑμεΑ εντός της προσεχούς εβδομάδας, θα καταθέσει θεσμικά και εγγράφως συνολικό τεχνικό πόρισμα και προτάσεις για τη βελτίωση της προσβασιμότητας της Ακρόπολης προς συμπερίληψη στη μελέτη ολοκλήρωσης του έργου των παρεμβάσεων που είναι σε εξέλιξη, το οποίο πόρισμα θα δοθεί στη δημοσιότητα.

Η υπουργός ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία της ΕΣΑμεΑ για την άμεση ανταπόκριση στη πρόσκληση συνεργασίας, δήλωσε πως η ΕΣΑμεΑ, με το θεσμικό της ρόλο ως σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα προσβασιμότητας, θα συνεργαστεί με την Ομάδα Μελέτης ως προς την προσβασιμότητα και θα κληθεί να εκφέρει την άποψή της επ’αυτής μόλις ολοκληρωθεί. Παράλληλα, δεσμεύτηκε να προχωρήσει στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας από στελέχη του υπουργείου και της ΕΣΑμεΑ με στόχο τη διασφάλισης της πρόσβασης ατόμων με αναπηρία σε αρχαιολογικούς χώρους και πολιτιστικές υποδομές άμεσα.

Τόσο η υπουργός όσο και ο γενικός γραμματέας Πολιτισμού δήλωσαν ότι προσβλέπουν σε μία θεσμική, διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία με την ΕΣΑμεΑ, η οποία διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία, ώστε ο σχεδιασμός και οι παρεμβάσεις του υπουργείου στους αρχαιολογικούς χώρους και στα πολιτισμικά μνημεία της χώρας να είναι απόλυτα στοχευμένες στην διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των Ελλήνων πολιτών και των επισκεπτών της χώρας μας που είναι άτομα με αναπηρία και γενικότερα εμποδιζομενα άτομα.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

19/06/2024
18/06/2024
17/06/2024
14/06/2024
13/06/2024
12/06/2024