Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίRegenerate Arcadia φωνάζει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου
Συναντήσεις

Regenerate Arcadia φωνάζει ο Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου

Ομάδα εμπειρογνωμόνων για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξη της Αρκαδίας με βιώσιμο τρόπο, συναντήθηκε πρόσφατα.

Τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες ο πληθυσμός της Αρκαδίας έχει μειωθεί κατά 25%, ενώ αντιθέτως ο πληθυσμός της Κορινθίας έχει αυξηθεί κατά 20% και ο πληθυσμός της Αργολίδας κατά 4%. Μειώσεις αλλά πολύ μικρότερες είχαν ο πληθυσμός της Μεσσηνίας κατά 1,35% και της Λακωνίας κατά 3,1% ενώ ο πληθυσμός της Πελοποννήσου συνολικά μειώθηκε κατά 0,68%.

Η Γορτυνία είναι αντιπροσωπευτικό παράδειγμα Ελληνικής Ορεινής Επαρχίας που υφίσταται συνεχώς μείωση του πληθυσμού, λόγω έλλειψης δυνατοτήτων απασχόλησης. Μόνο την τελευταία δεκαετία ο πληθυσμός της μειώθηκε κατά 20,7%. Η επιχειρηματικότητα και η επισκεψιμότητα της περιοχής είναι χαμηλή, παρότι είναι ένας τόπος με πλούσια ιστορία, φυσική ομορφιά, βιοποικιλότητα και παράδοση.

Επειδή κάτι πρέπει να κάνουμε για αυτό, δημιουργήσαμε μια ομάδα ατόμων και φορέων της Αρκαδίας, που ενδιαφερόμαστε για την αναζωογόνηση και την ανάπτυξή της με βιώσιμο τρόπο.

Παρόλο που πληθυσμιακά το εύρος της δράσης αυτής περιορίζεται, η Γορτυνία θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα-μοντέλο και για τις υπόλοιπες, πολλές, ανάλογες περιοχές σε όλη την Πελοπόννησο και την Ελλάδα.

Αναζητούμε λοιπόν τρόπους να αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της περιοχής μας και να αξιοποιήσουμε την αυξανόμενη τάση ενδιαφέροντος προς τις ορεινές περιοχές (πρωτογενής παραγωγή, τουρισμός, ενέργειας κλπ.) με όρους βιωσιμότητας.

Μέσα από αυτή τη πρόθεση και με την ευκαιρία της επίσκεψης του Πρεσβευτή του World Future Council, κ. Pedro Tarak στην Ελλάδα, συγκεντρωθήκαμε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023 στο Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Δημητσάνας, σε μία δια ζώσης κουβέντα.

Ο Pedro είναι ιδρυτής του Sistema-B και έχει εργαστεί για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση στρατηγικών αναβίωσης και αναζωογόνησης με βιώσιμους όρους, σε όλο τον κόσμο. Για τον λόγο αυτόν θεωρήσαμε ότι οι εμπειρίες και οι συμβουλές του θα είναι πολύ χρήσιμες για τη συνέχεια.

Τις ομιλίες ξεκίνησε ο λαογράφος κ. Δρίνης Ιωάννης από το ΥΠΠΟ, ο οποίος μιλώντας για το έργο ίδρυσης του Λαογραφικού και Ιστορικού Μουσείου Δημητσάνας, μας θύμισε μεταξύ άλλων ότι οι Ορεινές και σήμερα “μειονεκτικές” περιοχές της Αρκαδίας αποτελούσαν τις πιο δυναμικές περιοχές της χώρας, με πολυάριθμους κατοίκους και με μεγάλη παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα. Επομένως, πρέπει να μελετήσουμε και να επανα-ανακαλύψουμε τις πηγές αυτής της δυναμικής που υπήρχε στο παρελθόν.

Στη συνέχεια, ο Pedro Tarak μας μετέφερε, με ζωντανή σύνδεση, στην περιοχή Mendoza των Άνδεων της Αργεντινής, μιας περιοχής που παρ’ όλη την κρίση στη χώρα, πέτυχε τα τελευταία χρόνια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη, σε ισορροπία μάλιστα με τον σεβασμό του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της κοινωνίας.

Στη σύνδεση μας μίλησαν ο Δήμαρχος Ulpiano Suarez, ο Καθηγητής του Εθνικού Πανεπιστημίου του Cuyo της Mendoza Rafael Kemelmajer, η διευθύντρια του Οργανισμού Οίνων Αργεντινής Magdalena Pesce και η Sol Caviccioli, μέλος των B-Corps της Αργεντινής. Η Σόφη Λάμπρου από το Impact Hub Athens και ο Θάνος Κουτσιανάς από την Symbeeosis ήταν οι μεταφραστές και διευκολυντές της συζήτησης.

Συζητώντας με τους ανθρώπους μιας ορεινής και “μειονεκτικής” περιοχής που έχει πετύχει, μάθαμε για ένα διαφορετικό μοντέλο αναπτυξιακής πρακτικής, που προέκυψε από τους ίδιους τους επαγγελματίες, με την εφαρμογή μιας μεθοδολογίας Συνεχών Σωκρατικών Ερωτήσεων. Ακούσαμε τις εμπειρίες και τα συμπεράσματά τους και λύσαμε κάποιες από τις απορίες μας.

Τις ομιλίες έκλεισε ο κ. Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και Πρόεδρος του Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου, ο οποίος παρουσίασε τις νέες τάσεις στην τουριστική βιομηχανία, μεταξύ των οποίων να κυριαρχούν αυτές που περιλαμβάνουν αυθεντικές και βιωματικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με φιλικότητα προς στο περιβάλλον και προς την αειφορεία γενικότερα. Επίσης παρουσίασε προτάσεις για ανάπτυξη επιχειρήσεων, βασιζόμενων στον Τουρισμό Υπαίθρου και την Αγροψυχαγωγία.

Την συνάντηση παρακολούθησαν με ενδιαφέρον ο Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης κ. Μύρων Φλουρής και ο Γενικός Διευθυντής της ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. κ. Αντώνης Παπαδημητρίου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024