Τελευταία νέα
ΑρχικήΠεριβάλλονUNESCO: Η Βενετία να ενταχθεί στη «λίστα κινδύνου» μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς
Οργανισμοί

UNESCO: Η Βενετία να ενταχθεί στη «λίστα κινδύνου» μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς

Πλατεία Αγ. Μάρκου, Βενετία (φωτό: Τατιάνα Ρόκου).

Η UNESCO θεωρεί ότι η Βενετία θα έχει μη ανατρέψιμες ζημιές από τον υπερτουρισμό, αν δεν συμπεριληφθεί στη λίστα κινδύνου.

Η Βενετία πρέπει να προστεθεί σε έναν κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς που κινδυνεύουν, σύμφωνα με την UNESCO. Η εμβληματική ιταλική πόλη κινδυνεύει από «μη αναστρέψιμες» ζημιές από τον μαζικό τουρισμό, την υπερανάπτυξη και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας λόγω της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οργανισμού.

Στόχος της UNESCO είναι να ενθαρρύνει την καλύτερη διατήρηση της πόλης στο μέλλον. Εκπρόσωπος του Δήμου της Βενετίας είπε ότι θα «διαβάσουν προσεκτικά» την πρόταση, αναφέρει το Reuters και πρόσθεσε ότι στη συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί με την ιταλική κυβέρνηση.

Η Βενετία είναι γνωστή ως «La Serenissima», που μεταφράζεται σε «γαληνοτάτη» – αλλά αυτό το όνομα δεν της ταιριάζει πλέον. Η έκθεση της UNESCO κατηγορεί τις ιταλικές αρχές για «έλλειψη στρατηγικού οράματος» για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει μια από τις πιο γραφικές πόλεις της Ιταλίας.

Είναι ένα πλήγμα για τις αρχές, οι οποίες κατηγορούνται ότι δεν προστατεύουν την ιστορική πόλη και τη γύρω λιμνοθάλασσα. Ωστόσο, ένας από τους πρώην δημάρχους της Βενετίας κατηγόρησε την UNESCO  ότι είναι «ένας από τα πιο ακριβούς και άχρηστους φορείς στη Γη». Πιο συγκεκριμένα, ο Massimo Cacciari δήλωσε ότι η UNESCO κρίνει «χωρίς γνώση» και «μοιράζει απόψεις δεξιά και αριστερά, τις οποίες θα κάνουμε το καλύτερο για να αγνοήσουμε». «Δε μας δίνουν καμία χρηματοδότηση για να κάνουμε αλλαγές, το μόνο που κάνουν είναι να επικρίνουν… Σαν να χρειαζόταν η Βενετία την UNESCO για να γίνει μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς! Χρειαζόμαστε περισσότερη δράση και λιγότερα λόγια», κατέληξε.

Το Grand Canal, άποψη από τη Γέφυρα Rialto (φωτό: Τατιάνα Ρόκου)

Η ένταξη της Βενετίας στη λίστα κινδύνου είχε ήδη προταθεί από την UNESCO πριν από δύο χρόνια, αλλά αποφεύχθηκε την τελευταία στιγμή λόγω κάποιων έκτακτων μέτρων που έλαβε η ιταλική κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ένα από αυτά τα μέτρα ήταν η απόφαση για την απαγόρευση μεγάλων πλοίων – όπως τα κρουαζιερόπλοια – στο κανάλι του Αγίου Μάρκου, καθώς και η υπόσχεση να ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο διατήρησης της πόλης. Η απαγόρευση των μεγάλων πλοίων ήδη επιβάλλεται – παρ’όλο που η UNESCO λέει ότι πρέπει να επεκταθεί και σε άλλους τύπους σκαφών, που είναι πολύ ρυπογόνοι. Αλλά το σχέδιο για τη διάσωση της Βενετίας δεν εφαρμόστηκε ποτέ…

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα «la Repubblica», ειδικοί της UNESCO έχουν γράψει πολλές επιστολές στην ιταλική κυβέρνηση ζητώντας ενημερώσεις και ένα χρονοδιάγραμμα. Οι απαντήσεις που έλαβαν κρίθηκαν ανεπαρκείς. Η έκθεση της UNESCO, την οποία είδε η «la Repubblica», αναφέρει ότι οι αρχές που αντιμετωπίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην πόλη δε διαθέτουν στρατηγική για την αντιμετώπιση της απειλής της κλιματικής αλλαγής. Ένας πλανήτης που θερμαίνεται έχει καταστροφικές επιπτώσεις προκαλώντας άνοδο της στάθμης της θάλασσας, επομένως η Βενετία -η οποία περιβάλλεται από νερό- είναι πολύ ευάλωτη στις πλημμύρες.

Επιπλέον, περίπου 28 εκατ. τουρίστες επισκέπτονται τη Βενετία κάθε χρόνο. Αυτό οδηγεί σε όλο και περισσότερα έργα αστικής επέκτασης, τα οποία με τη σειρά τους βλάπτουν την πόλη, σύμφωνα με την UNESCO. Μεταξύ άλλων, ο οργανισμός πιστεύει ότι τα πολυώροφα κτίρια μπορούν να «έχουν σημαντικό αρνητικό οπτικό αντίκτυπο» στην πόλη και θα πρέπει να χτίζονται μακριά από το κέντρο της πόλης.

Σημειώνεται ότι η UNESCO έχει καταγράψει 55 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς παγκοσμίως ως «σε κίνδυνο», με άλλα 204 που παρακολουθούνται ενεργά από τον οργανισμό, λόγω των απειλών που αντιμετωπίζουν.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024